Autor Wątek: Giant X-SPORT 5  (Przeczytany 17230 razy)

Offline porto

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 14.03.2009
Giant X-SPORT 5
« 17 Mar 2009, 12:17 »
Zabiliscie mi niezlego cwieka z ta iloscia przelozen.
Na poczatku kwietnia zamierzam kupic ten rowerek.Tylko ktory?
Giant X-Sport 4 czy Giant X-Sport 5.Sklep mam zaraz kolo domu wiec jutro pojde jeszcze raz przejechac sie na obu modelach.
Trudny wybór.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Giant X-SPORT 5
« 17 Mar 2009, 23:09 »
Miki, pozwiedzasz moje śliczne miasteczko, może zmiękniesz i zostawisz mi głowę. coś nie bardzo zrozumiałem o co chodziło w ostatnim Twoim zdaniu :o
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Giant X-SPORT 5
« 17 Mar 2009, 23:20 »
Cytat: "aard"
Czy ten wiadukt to aby nie Patriarsze Prudy, a Annuszka już rozlała olej? ;)

Cytat: "MaciekPaciek91"
coś nie bardzo zrozumiałem o co chodziło w ostatnim Twoim zdaniu :o

czyli musisz dorwać w swoje łapki "Mistrza i Małgorzatę" Michaiła Bułhakowa ;) - całkiem fajna "książeczka" (polonistka świrowała na jej punkcie... ;)) - proszę tylko o nie przeprowadzanie na mnie linczu za tę "głęboką" recenzję :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Giant X-SPORT 5
« 17 Mar 2009, 23:21 »
Maciek, a może po prostu są te otwory pod bagażnik i nie będzie problemu? :)

A co do ostatniego zdania... trza by "Mistrza i Małgorzatę" przeczytać... niezależnie od kwestii zrozumienia zdania, polecam! Służę nawet audiobookiem do posłuchania podczas jazdy, gdybyś chciał :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline MaciekPaciek91

Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 00:25 »
o cholerka, kiedyś czytałem... znaczy zacząłem. btw. wolę Kapuścińskiego i nie audiobooki, bo one mnie usypiają

[ Dodano: Sro 18 Mar, 2009 ]
a wracając do tematu właściwego to porto, podpowiadam tego 3*8, bo dostępność części nie jest wtedy tak ograniczona jak do 3*7 a znów 3*9 chyba tyle biegów nie potrzeba i 300zł+
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline porto

Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 00:37 »
Przeczytalem o trudnosciach z dostaniem czesci na 7 i 8 rzedow.Cz to oznacza ze np. za dwa lata nie dostane tych czesci?

Offline MaciekPaciek91

Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 00:46 »
Nie no, ludzie :!: Nie popadajmy w paranoję :x Po pierwsze to warto doprecyzować że chdzi tu wyłącznie o części WYŻSZYCH GRUP. Bez przesady, o ile dla 7 rzędów możemy mówić o mniejszym wyborze części wyższych grup, to dla 8 nie uważam żeby aż tak źle z tym było, więc części zawsze dostaniesz . Ja np. jeżdżąc na wonobiegu (takiej nakręcanej 7-mio rzędowej kasecie) spokojnie dostałem porządny łańcuch hg-91 :wink: Także podsumowując brałbym śmiało 3*8 :wink:

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 08:17 »
Cytat: "MaciekPaciek91"
Ja np. jeżdżąc na wonobiegu (takiej nakręcanej 7-mio rzędowej kasecie) spokojnie dostałem porządny łańcuch hg-91 :wink: Także podsumowując brałbym śmiało 3*8 :wink:

Pod 7 masz taki sam łańcuch jak pod 8,
największy problem jest z piastami (!) i kasetami.

Offline MaciekPaciek91

Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 09:51 »
właśnie a bembenki piast są chyba takie same na 8 i 9 :?:

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 10:23 »
Cytat: "porto"
Przeczytalem o trudnosciach z dostaniem czesci na 7 i 8 rzedow.Cz to oznacza ze np. za dwa lata nie dostane tych czesci?

Na 7rz możesz już porządnych części za dwa-trzy lata nie dostać. Na 8rz wciąż powinieneś, aczkolwiek kto wie...

Bębenki są takie same do 8 i 9 rz, zatem z piastami to bym akurat problemu nie oczekiwał. Raczej z kasetami właśnie, a przede wszystkim z korbami. Właśnie przede wszystkim z powodu marnego wyboru korb (przynajmniej shimano) zdecydowałem się w nowym rowerze na 9rz.

A w ogóle Porto może poczytaj sobie ten wątek:
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=886
Tam sporo kwestii poruszono, może Ci się akurat coś przyda? :)

A może ktoś zaeksperymentował i założył łańcuch 9rz na korbę przewidzianą pod 7 czy 8? Przy tej kosmetycznej róznicy grubości łańcucha... może by to działało? Ale pewnie będzie skakać, bo łańcuch nie wejdzie na cała głębokość zęba blatu...

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 10:57 »
Cytat: "aard"

A może ktoś zaeksperymentował i założył łańcuch 9rz na korbę przewidzianą pod 7 czy 8? Przy tej kosmetycznej róznicy grubości łańcucha... może by to działało? Ale pewnie będzie skakać, bo łańcuch nie wejdzie na cała głębokość zęba blatu...

Szukałem w internecie informacji o takich kombinacjach i to podobno działa, pogorszenie jest w tempie zmiany biegów ale o skakaniu nikt nie wspominał. Są też osoby które mają nowy korby na 9 rzędów a kasetę mają 8 rzędową, do tego łańcuch 9 rzędów.

Offline MaciekPaciek91

Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 18:58 »
No ja mam chyba korbę na 7 i 9 tam z tyłu, i działa. Mam tak dlatego że nie wiedziałem do niedawna że korbę też się dobiera do ilości przełożeń z tyłu. Działa bez zarzutów, jest to jakaś licha korba suntour bodajże 22 32 42

Offline piszczel

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 09.06.2007
Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 20:36 »
U mnie jest taka kombinacja z tyłu kaseta 9 SLX, przerzutka tylna SLX łańcuch łańcuch HG - 73 i korba Acera ze starego osprzętu. Przejechałem już na takiej kombinacji ok 1500 km jak na razie nie narzekam. Nic się nie dzieję biegi wchodzą i wszystko razem pracuję. Zresztą kto będzie w Podlesicach to będzie mógł zobaczyć i dotknąć  :D

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 22:36 »
Aha, czyli kolejny mit upadł. No to bierz ten model z "4" w nazwie, Porto! :)

Offline porto

Giant X-SPORT 5
« 18 Mar 2009, 22:46 »
Własnie ku temu sie skłaniam :wink:

[ Dodano: Sro 18 Mar, 2009 ]
Wrzucam linka do testu najwyzszego w kolekcji GiantX-Sport modelu 0.Co prawda ma duzo lepszy osprzet niz Giant X-Sport 4 jednak konstrukcja pozostaje ta sama.
Prosze zwrocic uwage na podsumowanie(mowa o zamontowaniu sakw i bagaznika oraz przydatnosci do dlugich wypraw).
Zycze milej lektury.

http://news.bikeworld.pl/rower/artykul/3147/redir:3/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum