Autor Wątek: Giant X-SPORT 5  (Przeczytany 17234 razy)

Offline porto

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 14.03.2009
Giant X-SPORT 5
« 16 Maj 2009, 18:03 »
Geometria w porządku.Dosyć sportowa ale taka właśnie mi odpowiada.Ręce nie drętwieją.
Generalnie bardzo szybki rowerek.

Offline porto

Giant X-SPORT 5
« 19 Maj 2009, 20:09 »
Zaczynam już żałować że nie dołożyłem do X-SPORT 2.Miałbym lepszą ramę.Wcześniej tego nie zauważyłem.Może jeszcze uda mi się go wymienić na droższy model.
Przedtem jednak chciałbym zasięgnąć waszej opinii.
Czy różnica pomiędzy tymi dwoma modelami warta jest dołożenia 500 PLN?

http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/lifestyle/3310/34650/

http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/lifestyle/3310/34647/

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Giant X-SPORT 5
« 20 Maj 2009, 14:38 »
hmmm, a to ramy w tych rowerach nie są przypadkiem takie same ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline porto

Giant X-SPORT 5
« 20 Maj 2009, 15:56 »
Nie.W X-Sport 2,1 i 0 ramy są wykonane w technologii Fluid Formed.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Giant X-SPORT 5
« 22 Maj 2009, 18:31 »
Nie wiem czy nie za późno(ostatnio mało zaglądam no forum), ale napisałem Ci na pw co o tych rowerach sądzę.

matte007

• Gość
Giant X-SPORT 5
« 27 Cze 2009, 15:13 »
Do x-sporta 4 zamontowałem bagażnik bez większych problemów. Na ile się będzie trzymał mam nadzieję, że się jutro okaże. Na razie sprawa wygląda solidnie. Postaram się wrzucić zdjęcie, a w przyszłym tygodniu napiszę jak sprawdziło się w praktyce.

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Giant X-SPORT 5
« 28 Cze 2009, 00:06 »
Cytat: "transatlantyk"
Cytat: "MaciekPaciek91"
Norwegia i Nordcapp to chyba każdemu rowerzyście się marzy

No więc nie każdemu. Czytałem kilka relacji dotyczących wypraw do Norwegii i Islandii i wcale nie chcę jak na razie jechać w zimne i mokre kraje. Tym bardziej, że w tym roku już kilka razy solidnie zmarzłem na rowerze i.....wystarczy!

I to jest właśnie błędne myślenie. Ja, jadąc w 2000 r dookoła Bałtyku na samym "wierzchołku" Morza Bałtyckiego o połnocy jechałem tylko w podkoszulku na ramiączkach a noce przesypiałem nago pod śpiworem a nie wewnątrz.

matte007

• Gość
Giant X-SPORT 5
« 11 Lip 2009, 10:04 »
Obiecałem wcześniej, to wrzucam zamontowany bagażnik. Trzyma mocno - przynajmniej na razie a trochę kilogramów na nim było (w dodatku zlany przez deszcz). Zobaczymy jak będzie dalej, na razie OK.
No, teraz mogę po kilku wyjazdach powiedzieć, że sprawdza się znakomicie.

Martin_TP

• Gość
Giant X-SPORT 5
« 12 Sie 2009, 11:43 »
Przeczytałem cały wątek i właśnie też miałbym pytanie, czy warto do X-SPORT 2 dopłacać. Zasadniczo skłaniam się ku X-SPORT 3.. ale rozważam 2. Czy warto dopłacać?
Różnice to:
(X-SPORT 2 <-//-> X-SPORT-3)
- rama: Giant AluxX, aluminiowa, technologia Fluid Form™ <-//-> brak Giant AluxX, aluminiowa
- amortyzator: SR Suntour NEX 4610 V2 HLO <-//-> SR Suntour NEX 4610 V2 MLO
- przerzutka przód: Shimano Deore FD-M530 <-//-> Shimano Deore FD-M510
- przerzutka tył: Shimano SLX Shadow RD-M662-SGS <-//-> Shimano Deore RD-M531
- hamulec: Shimano Deore BR-M530, typu V <-//-> Tektro, typu V
- dźwignie hamulca: Shimano Acera BL-M421 <-//-> Shimano Alivio BL-M511
- mechanizm korbowy: Shimano Hollowtech FC-M521, 48/36/26, korby 170/175mm<-//-> Truvativ IsoFlow, 48/36/26, korby 170/175mm
- środek supportu: Shimano Octalink <-//-> Truvativ cartridge

To są zasadnicze różnice, reszta to drobiazgi, chyba że coś pominąłem. X-SPORT 2 wygląda pod względem osprzętu lepiej, ale czy warto?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Giant X-SPORT 5
« 12 Sie 2009, 12:05 »
Czy warto dopłacać, to zalezy od róznicy w cenie :) Jaka jest?
dziwi mnie też jedna rzecz: x-sport 2 ma klamki hamulcowe z niżej grupy niż x-sport 3? :shock:
Z tego co widzę istotne róznice to: rama (gorzej, żę nie wiadomo co z czym się porównuje, ale grunt, że rózne technologie - mozna domniemywac, że droższa jest lepsza) i mechanizm korbowy. Reszta to raczej kosmetyka. No, może jeszcze hamulce. Podsumowując; ze 300 zł więcej za x-sport 2 można dać. Ale mozna i nie dać - zależy co kto lubi ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Martin_TP

• Gość
Giant X-SPORT 5
« 12 Sie 2009, 12:14 »
Różnica w cenie to 500 zł - 1799 do 2299 (dali by sobie spokój z tymi 99 ;).

Co do ramy to może nie precyzyjnie napisałem X-SPORT-3 ma ramę: "Giant AluxX, aluminiowa" a X-SPORT-2 "Giant AluxX, aluminiowa, technologia Fluid Form™".
Ten cały Fluid Form to raczej dla mnie takie marketingowe bla bla... "Z pomocą technologii FluidForm można stworzyć ramy o skomplikowanych, a jednocześnie łagodnych kształtach.
FluidForm podnosi sztywność, minimalizuje wagę oraz redukuje niebezpieczeństwo pęknięć."
Ile to ma się do rzeczywistości to nie wiem.

Co do klamek hamulcowych też mnie to zastanowiło. Co lepsze na swojej stronie w specyfikacji podają tak "Shimano BL-M421" dla 2, a przy 3 jest "Shimano Alivio BL-M511". Tak jakby chcieli to ukryć :) Jako że google twoim przyjacielem wrzuciłem "Shimano BL-M421" w searcha i wyszło że to właśnie z serii Acera.

--------------------------
Przyjrzałem się zdjęciom 2 i 3 w wyższej rozdzielczości. Ewidentnie w przypadku 5,4,3 widać spawy i łączenia, natomiast 2,1.. mają ładniejsze, gładsze przejścia.
X-SPORT 3 http://pic.skapiec.pl/f1/525920b1.jpg
X-SPORT 2 http://pic.skapiec.pl/f1/525927b1.jpg

I jakoś kolorki 2 mi się bardziej podobają  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum