Autor Wątek: Pompka stacjonarna  (Przeczytany 14055 razy)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Odp: Pompka stacjonarna
« 4 Lis 2014, 10:39 »
Szukam pompki do  mniej więcej 9 bar. Wpadły mi w oko:
- Beto CMP-151 SG1 za 40 pln
- SKS airkompressor za 90 pln
do zastosowania hobbistycznego - raz w tygodniu dwa koła z 3 barów do 5, raz w tygodniu dwa koła z 5 do 9.
Ceną kusi pierwsza, opiniami druga. Ma ktoś Beto i może polecić, a może jakaś inna w cenie niezbyt odbiegającej od powyższych ??

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 4 Lis 2014, 10:57 »
Używam bardzo podobnej Beto (inny kolor manometru i faktura podstawki, konstrukcja zdaje się identyczna) od kilku lat i nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Bez problemu pompowałem do ~8 barów.

Droższa pewnie będzie bardziej sztywna.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 4 Lis 2014, 12:01 »
Co do przedstawionego Beto, beznadziejna końcówka. Co prawda identycznej pompki nie mam ale  miałem z identyczną końcówką - bardzo szybko pęka przy mocowaniu ośki blokady. Końcówka często spotykana w pompkach z Tesco i Lidla.
Dokładnie pęka w taki sposób, mam trzy tak pęknięte końcówki, kupiłem kiedyś trzy pompki w Lidlu. Co ciekawe, pierwsza najstarsza działa do dzisiaj, jest to jakiś alumininiowy model Beto, oczywiście po wymianie na końcówkę SKF.
« Ostatnia zmiana: 4 Lis 2014, 14:45 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 4 Lis 2014, 12:06 »
Mam pompkę Beto. Do 6 bar jest okej, potem jest ciężka walka. Do szosówki zamierzam kupić coś lepszego.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 4 Lis 2014, 12:12 »
Mam Airkompressor 12 i jest świetna. No, może ma trochę za lekką bazę i lubi się przewracać kiedy odstawi się ją na bok. Na maxa pompować nie próbowałem, bo nie mam co, ale do 120psi idzie jak w masło.

http://www.rosebikes.co.uk/article/sks-airkompressor-120-floor-pump/aid:626291

Są jeszcze nieco bardziej wypasione wersje pompek SKS - np. wręcz legendarny rennkompressor poniżej - ale nie widzę powodu dopłacać jeśli się nie ma sklepu albo klubu kolarskiego :)

http://www.rosebikes.co.uk/article/sks-rennkompressor-floor-pump/aid:626299

(co właściwie można napompować na 16 bar?)

« 4 Lis 2014, 12:25 »
Co do przedstawionego Beto, beznadziejna końcówka. Co prawda identycznej pompki nie mam ale  miałem z identyczną końcówką - bardzo szybko pęka przy mocowaniu ośki blokady. Końcówka często spotykana w pompkach z Tesco i Lidla.
Taka sama u mnie nie pęka.

(co właściwie można napompować na 16 bar?)
Szosowe szytki.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 4 Lis 2014, 12:34 »
Od siebie mogę polecić pomkę Author Air Turbo. Używam jej od trzech lata i działa bez zarzutu. Kupiłem za namową pana w sklepie rowerowym gdzie używali jej w serwisie. Czasem kiedy tam wpadam to widzę, że pompka jest dalej w użyciu, czyli sprawdza się. Można nią napompować bez problemu do 10 barów. Ma podwójną końcówkę, która obsłuży różne zawory, w tym auto i prestę.

Szukam pompki do  mniej więcej 9 bar. Wpadły mi w oko:
- Beto CMP-151 SG1 za 40 pln
- SKS airkompressor za 90 pln
do zastosowania hobbistycznego - raz w tygodniu dwa koła z 3 barów do 5, raz w tygodniu dwa koła z 5 do 9.
Ceną kusi pierwsza, opiniami druga. Ma ktoś Beto i może polecić, a może jakaś inna w cenie niezbyt odbiegającej od powyższych ??
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 4 Lis 2014, 13:25 »
Używam od 6 lat pompkę Merida 11 bar/160 psi, aluminiowa z drewnianym chwytem.
Znajomy serwisant używa dwa lata dłużej, za jego namową kupiłem ją.
Kosztowała około 90 zł i jest to identyczna pompka jak Beto MP-067 W, z oferty cykloturu. Prawdopodobnie ten sam producent :) Oceniam że jest dobrym wyrobem.

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
« 4 Lis 2014, 13:50 »
Beto MP-067 W

Używam od ponad dziesięciu lat i gdyby manometr nie ,,poszedł"przed rokiem jakimś, był by ideał.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 4 Lis 2014, 15:30 »
Manometr w tej pompce można wymienić samemu. To jest też zaleta że jest naprawialna.
Manometr z WIKA (Włocławska Fabryka Manometrów) do tej pompki kosztuje 14,5 zł.
« Ostatnia zmiana: 4 Lis 2014, 15:40 JUREK »

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 29 Wrz 2016, 08:40 »
Wybaczcie, że odkopuje stary temat, ale nie ma sensu zakładać nowego :)
Obecnie mam tylko jakąś starą, leciwą pompkę ręczną (noname) z zaworem tylko rowerowym, więc nie mam szans dopompować mojego Krossa. Zastanawiam sie własnie nad zakupem jakiejś fajnej stacjonarnej pompki, która bez problemu mógłbym użyć. Raczej w rowerach cross/treking nie potrzeba chyba aż tak dużego ciśnienia (myle się?) więc pewnie wystarczy do 6-8 barów. Coś polecacie z obecnych ofert?

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 29 Wrz 2016, 09:16 »
8 to juz bardzo duzo, t yle to tylko w szosie...  Jak do 6 i ma byc niedrogo - moze Beto?

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Wrz 2016, 09:21 »
Beto jak dla mnie to porażka. Miałem jakiś model, nie dało się pompować prawie. Sprawdzałem inną sztuke u kolegi i tak samo było. Końcówka nie trzymała wentyla, przy większych ciśnieniach jedna osoba musiała trzymać końcówkę, a druga pompować.

Obecnie używam Zefal FP30 - w miarę tania i nie mam żadnych uwag.
Mam też Topeak Jow Blow HP - rewelacja.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 29 Wrz 2016, 10:05 »
Użytkowałem Beto i dwie z Lidla. Beto bez zarzutu, w lidlwych od nowości prawie nie działa manometr.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Wrz 2016, 10:26 »
Też mam dwie podłogowe z lidla (jedną w garażu, jedną w domu) i działają obie, przy czym to modele sprzed kilku lat. Jeden z nich wymieniałem dwa razy na gwarancji z racji uszkodzenia końcówki (nie trzymała się na wentylach). Dawno już czekam aż się któraś zepsuje bo chętnie bym zmienił na coś co wymaga mniejszego wysiłku przy 9 barach... ale jak na złość... 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum