Reanimacja tematu trupa a do tego nie na temat, bo szukam pompki na wyprawy.Musi być:1. NIEZAWODNA2. Na 2 wentyle: schrader i Presta3. Możliwie lekkaCena nie gra roli.W ciągu ostatnich 8 lat zużyłem 4 sztuki Topeak Dual Mini i już więcej pompki tej marki nie kupię. Pomorze ktoś?
Też korzystam z Lezyne, co konkretniej Tech Floor Drive.Działała przez 6 lat niezawodnie, ale ostatnio gwint na końcówce (presta) się zjechał - a widzę, że w podlinkowanej przez Ciebie jest taka sama końcówka, więc pewnie problem może się powtórzyć. Można zawsze dokupić nową końcówkę (koszt 70 pln).
Cytat: Rolf w 19 Paź 2018, 18:51Też korzystam z Lezyne, co konkretniej Tech Floor Drive.Działała przez 6 lat niezawodnie, ale ostatnio gwint na końcówce (presta) się zjechał - a widzę, że w podlinkowanej przez Ciebie jest taka sama końcówka, więc pewnie problem może się powtórzyć. Można zawsze dokupić nową końcówkę (koszt 70 pln).No i właśnie gwinty są problemem w tych Lezyne. Dałem za pompkę koło 200zł, a zbudowana jest tak, że wężyk trzeba wyjąć z pompki i wkręcić w plastikowy gwint. To jest tylko kwestia czasu aż się to zrąbie. Gorsze warunki, pośpiech, drążąca ręka - i łatwo gwint udupić. I tak się stało u mnie, lekko ruszony gwint, do 2-3 atmosfer idzie, przy większych ciśnienie wypycha wężyk z gwintu. I pompka za 200zł nadaje się na śmietnik. Danie plastikowego, nie metalowego gwintu w takim kluczowym miejscu to dla mnie zdecydowane partactwo.
Dziwne, bo zarówno w Lezyne Micro Floor Drive HP jak i Lezyne Lite Drive, którą kupiłem w zeszłym roku obydwa gwinty w adapterach do zaworów są metalowe.
Cytat: 4gotten w 19 Paź 2018, 19:47Dziwne, bo zarówno w Lezyne Micro Floor Drive HP jak i Lezyne Lite Drive, którą kupiłem w zeszłym roku obydwa gwinty w adapterach do zaworów są metalowe.Ale mówisz o gwincie w wężyku czy w samej pompce? Nie pamiętam już co to był za model, ale w wężyku gwint był metalowy, w samej pompce plastikowy. Pompki Lezyne podobnego typu używa też Marzena i tam również jest to tak samo rozwiązane. Mnie to wnerwiło mocno bo w prawie nowej pompce mi to padło, może ze 2 miesiące jej używałem.
Kurcze co Wy macie z tymi pompkami, że tak lecą? Używałem wielu pompek i jeśli pominę jakieś tanie i plastikowe "bezfirmówki" i Beto, to z reguły wszystko hulało. Było tego wiele bo z reguły się ich pozbywałem w wyniki zgubienia czy naturalnego zużycia.
W Drive Floor wszędzie jest metalowy, natomiast w Lite Drive plastikowy jest w miejscu łączenia wężyka z pompką. Wiedziałem przed zakupem, że kilka osób skarżyło się na te rozwiązanie, dlatego skręcając pompkę przed używaniem zwracam na to uwagę i do tej pory nie miałem żadnych problemów.
Pompki liezyne do trekingow i mtb maja wiekszą średnicę i oznaczone sa HV, dla szosowców HP i maja mniejsza średnicę, do amorów jeszcze mniejszą. Chyba to oczywiste że do dużych ciśnień musi być pompka odpowiednio skonstruowana.