Autor Wątek: Schwalbe Marathon Supreme vs. Continental Travel Contact  (Przeczytany 3524 razy)

Offline Mężczyzna SQ6GIT

• Miasto: Wrocław / Brzeg
  • Na forum od: 22.07.2013
    • log wycieczek
Witam - mam taki dylemat:
Posiadam opony Schwalbe Marathon Tour Plus 28x1.6 i po przejechaniu ok. 1500 km mam wrażenie że jednak ciągną / stawiają opór na asfalcie większy niż mój komfort jazdy. Rozważam wymianę przed wyjazdem w Bieszczady (wyjazd głównie asfaltami, po Bieszczadach albo pieszo albo też po asfaltalcie.
W pierwszym rzucie poszedłem za radą kolegi i już miałem zamawiać Schwalbe Marathon Supreme, jednak jako opcja pojawiło się zakupienie Continental Travel Contact o podbnych parametrach 1.6 / 28"

Pewnie jutro przyjdzie mi zdecydować, bo montaż musiałbym zrealizować w okolicach piątku, max soboty rano. No i tu pytanie:
1) czy są istotne różnice między SMS a CTC?
2) SMS ma bieżnik cały na gładko poza rowkami, zaś CTC ma takie dodatkowe krawędzie - czy to coś konkretnego daje?
3) No i może ktoś miał to szczęście używać obu modeli, więc ma porównanie co do oporu toczenia, zachowania na wodzie, jakimś szutrze, itp.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Konrad
--

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
U siebie mam zwykłe marathony i mondiala. Mondial tylko hałasuje. Miałem kiedyś inne oponki, ale teraz wiem że wole bezobsługowe koła ;)

Myślę że nie masz co na ostatnią chwilę przed wyjazdem kombinować. Tak mi się wydaje.
let's make it big :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
nie miałem okazji jeździć na schwalbe supreme, ale mondiale, marthony zwykłe, XR i continental contact oraz continental travel contact.
Z continentala byłem i jestem zadowolony, uważam że są lepsze niż zwykłe marathon, ale do mondiali, XR to nie można porównać bo są dużo mniej "agresywne" w bieżniku. Supreme nie znam, więc nie wypowiadam się.

Offline Mężczyzna SQ6GIT

• log wycieczek
Bix - wiem, zawsze na ostatni moment to nie powinno się, ale pomyślałem, że zmiana opony to chwila.
EASYRIDER77 - dzięki za info, będę nadal szukał, choć jak sobie poczytałem, to w ostateczności dość subiektywna sprawa; pewnie jak wszystkie komponenty roweru subiektywna - chodzi mi jednak o wstępne informacje od użytkowników... :)
Konrad
--

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja zawsze i wszędzie będę polecał Supreme. Ale nie mogę ich porównać do niczego innego, bo nigdy nie chciałem zmieniać tych opon - po zużyciu pierwszego kompletu po prostu kupiłem drugi.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna SQ6GIT

• log wycieczek
Dzięki wszystkim, zmiana pójdzie na Supreme - bo były dostępne... (w przeciwieństwie do Continentali)

Kiedyś może padnie na test CTC, wtedy sam sobie odpowiem, co lepsze... :-)
Konrad
--

Offline Mężczyzna Headhunter

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 27.06.2013
Kilka moich uwag odnośnie SMS.
Według mnie mają one dosyć wysokie opory toczenia , jak na taki bieżnik .
Bezawaryjne .
Na mokrym asfalcie przyczepność rewelacyjna .
Na piasku i szutrze trzeba uważać , szczególnie jak się jedzie z sakwami . Na pusto jest ok .
Po 6 tyś. km bieżnik jest jak nowy .

Offline Mężczyzna SQ6GIT

• log wycieczek
Kilka moich uwag odnośnie SMS.
Według mnie mają one dosyć wysokie opory toczenia , jak na taki bieżnik .
Ale zakładam, że o wiele mniejsze opory niż przy Marathon Tour Plus?
Po 6 tyś. km bieżnik jest jak nowy .
To wygląda na to, że nie zbyt szybko sprawdzę Continentale... ;)
Konrad
--

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Dobrze się zastanów,doczytaj,popytaj.
Marathon Supreme do dosyć charakterystyczna opona i wcale nie mam na myśli,że zła.Pamiętaj,że w przypadku tego producenta,jeden model opony jest dostępny w różnych wersjach.Tak różnych,że należy traktować jak różne opony!
Nie jest to tylko różnica zwijana-drut.Jest to różna mieszanka gumy,różne też są wkładki antyprzebiciowe,boki opony i waga.
« Ostatnia zmiana: 1 Sie 2013, 13:41 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Dorzucę swoje 5 groszy: z tego co mi wiadomo to te dwie marki mają swoje mniej więcej odpowiedniki.
Trzeba by się zagłębić nieco w specyfikację, dobrać odpowiedniki i dopiero porównać w praktyce :)

Ja jeżdżę na Conti Contact Reflex 1.75 i bardzo sobie je chwalę.
Też nie mam porównania do Schwalbe.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Miałem Conti TC i uważam, że są co najmniej OK. Na pewno bardziej trwałe od Marathonów klasy preformance (zaryzykuję stwierdzenie, że pod tym względem dzieli je przepaść), czy z marathonów klasy evo będę bardziej zadowolony - to się okaże. CT mogę porównać do mondiali i duremów.
Duremy świetne na asfalt i szutry, cąłkiem dobrze zachowują się na mokrym asfalcie. W błocie je zasysa, na kamieniach jest średnio.
Mondiale - na asfalcie ok, ale na mokrym imo gorsze od duremów. Na szutrze ok, w błocie lepiej niż duremy.
TC - świetne na asfalcie, na mokrym lepsze niż mondiale, na szutrze dobre, w błocie lepiej niż duremy, gorzej niż mondiale.

Offline Mężczyzna bix

Tak mi się właśnie przypomniało, że w Rumunii spotkałem sakwiarza z Holandii, który właśnie jechał na supreme. A tam drogi są momentami ciężkie dla opon :)
Najważniejsze by się wyjazd udał!

Offline Mężczyzna SQ6GIT

• log wycieczek
Tak mi się właśnie przypomniało, że w Rumunii spotkałem sakwiarza z Holandii, który właśnie jechał na supreme. A tam drogi są momentami ciężkie dla opon :)
Najważniejsze by się wyjazd udał!
Ale że jak, nie szło mu z tymi oponami w Rumunii, czy że mimo Supreme to dawał radę?
Konrad
--

Offline Mężczyzna bix

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: