Autor Wątek: Nowe modele sakw Ortlieba  (Przeczytany 5076 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Nowe modele sakw Ortlieba
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2017, 12:42 Wilk »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 17 Mar 2009, 14:11 »
Cytat: "Waxmund"
brak tego haka nie bedzie przeszkadzal? sakwy nie beda niestabilne ?

To nie jest "brak haka", tylko hak z mniejszym zakresem regulacji. Zaledwie suwany lewo-prawo i z "dziobem" odwracalnym o 180 st.

W nowszym systemie można nim obracać na wszystkie strony. Więc jest to ciut lepsze, ale starszy system (ten zastosowany w serii city) też się doskonale sprawdza. Michał ma rację, to bardzo sensowna propozycja.

tutaj mozna znaleźć jedne i drugie: http://www.ortlieb.com/index_white.php?lang=en&file=p-search.php
w przeciwieństwie do strony bikemana można też zobaczyć widok od tyłu.

Jest jedna podejrzana rzecz: back roller city są lżejsze od classików o 380 gram. Dlaczego aż tyle? System QL2 na pewno tyle nie waży, wątpię też, żeby brak pasa do noszenia sakwy na ramieniu (zresztą w ogóle kompletnie zbędnego w classikach) mógł aż tyle zmienić. Wniosek: czyżby uzyto jednak gorszego materiału? Producent twierdzi, że materiał jest ten sam...
Więc może jednak: dwie wewnętrzne kieszenie, dwa paski i dwa systemy QL2 ważą o tyle wiecej... W takim razie te city są tym bardziej godne polecenia, bo niemal równie dobre, a sporo tańsze oraz istotnie lżejsze! :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
« 17 Mar 2009, 15:00 »
tak przy okazji: jak sądzicie, co lepiej kupić: te nowe (tańsze :)) Ortlieby czy Crosso Expert? Bo tu jest tylko różnica 40 złotych na komplecie przód+tył i zacząłem się nad Ortliebem zastanawiać...
No i czy uda się je zamontować do bagażników tańszych niż Tubus (bo Tubusa chwilowo nie nabędę) - ewentualnie na co zwracać uwagę przy wybieraniu bagażnika (aby pasował do Ortliebów)?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Mar 2009, 15:40 »
zastanawiam sie wlasnie nad sakwami jakimis.... jeszcze totalnei sie nie orientowalem w tej kwestii.... hmm.....  skoro taka okazja to..... brac? :]
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
« 19 Kwi 2009, 22:37 »
Cytat: "Waxmund"
zastanawiam sie wlasnie nad sakwami jakimis.... jeszcze totalnei sie nie orientowalem w tej kwestii.... hmm.....  skoro taka okazja to..... brac? :]

Jesli masz problem z podjęciem decyzji jakie sakwy wybrać na wyprawę to przejrzyj te stronę.

http://www.pbase.com/canyonlands/fullyloaded

A jeśli nadal będziesz mieć wątpliwości to może te zdjęcia je rozwieją:

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 23 Kwi 2009, 09:42 »
Czytam, czytam, ale pewności nie mam, dlatego zapytam :)
Mam starszą wersję roller-classiców z systemem mocowania ?QL1? (taki hak który porusza się po szynie tylko w poziomie i daje obrócić o 180*) Myślimy o zakupie podobnego kompletu P+T dla mej połowicy Czy kupując rollery-city będę mieć to samo co mam teraz (nowe roller-classic są droższe od starych i mają inny od mojego system mocowania) bo z grubsza tak mi to właśnie wygląda....

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 26 Kwi 2009, 22:01 »
Skolioza, odpowiedź na Twoje pytanie jest w pierwszym poście tematu :)

Offline Quapcio

« 26 Kwi 2009, 22:30 »
Przejrzałem ponownie wątek i dodam od siebie coś odnośnie:

Cytat: "aard"
wątpię też, żeby brak pasa do noszenia sakwy na ramieniu (zresztą w ogóle kompletnie zbędnego w classikach)

Mi te 2 pasy (ale spięte jako jeden długi) uratowały karimatę i śpiwór przed zgubieniem oraz dały mi szansę zdążyć na pociąg do Krakowa (jak zawiodły moje "autorskie sposoby mocowania" ;) )
A dzisiaj jak wychodziłem z pociągu to jedną sakwę na pasku na jedno ramie, drugą sakwę analogicznie na drugie, rower w ręce i na jeden raz wypad z pociągu - jeśli da się zapakować w jedną parę to paski są fajne (tylko trzeba potem trafić w drzwi ;))

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 26 Kwi 2009, 22:34 »
Cytat: "Quapcio"
Mi te 2 pasy (ale spięte jako jeden długi) uratowały karimatę i śpiwór przed zgubieniem oraz dały mi szansę zdążyć na pociąg do Krakowa

Olaboga! Czyżby Waxmund Cię na nich holował?!  :shock:

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 26 Kwi 2009, 22:35 »

A dzisiaj jak wychodziłem z pociągu to jedną sakwę na pasku na jedno ramie, drugą sakwę analogicznie na drugie, rower w ręce i na jeden raz wypad z pociągu - jeśli da się zapakować w jedną parę to paski są fajne (tylko trzeba potem trafić w drzwi ;))

Tego na przykład w Crosso brak-szczegół,ale przydatny. Można opuścić pociąg "na raz", kiedy ja wystawiłem najpierw sakwy,a potem musiałem jeszcze wziąć rower.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 26 Kwi 2009, 23:28 »
Skolioza, odpowiedź na Twoje pytanie jest w pierwszym poście tematu :)

Tak, wiem, czytałem I "na oko" też mi się tak wydaje, ale niepewnośc pozostała Pytałem bo może ktoś tę pewnośc ma....

Offline Quapcio

« 26 Kwi 2009, 23:51 »
Mi te 2 pasy (ale spięte jako jeden długi) uratowały karimatę i śpiwór przed zgubieniem oraz dały mi szansę zdążyć na pociąg do Krakowa

Olaboga! Czyżby Waxmund Cię na nich holował?!  :shock:

Nic z tych rzeczy - rano po raz pierwszy wszystko chciałem zapakować na bagażnik i kombinowałem z różnymi sznurkami czy innymi pierdołami...
Jechałem sobie asfaltem, zjeżdżałem na chodnik, jakiś samochód na mnie trąbi. Już mu chciałem odkrzyczeć co o nim sądzę, a tu patrzę karimata sobie leży bo odpadła przy forsowaniu krawężnika. Prawie 10 minut motania tego wszystkiego linką, aby za 50m znowu spadło...
Wtedy zacząłem coś kombinować z połączeniem obu "szelek" i użyciu tego jako jednego pasa i to w końcu zaczęło dawać efekty (no i zdążyłem na pociąg o czym wszyscy łapiący quapcie w Podlesicach wiedzą :P)

PS nie przyznaję się ani do bycia holowanym przez Waxmunda, dopadania go w przyczepce, ani żadnej innych wątpliwych sytuacji związanych z kolegą W. ;) (różne pomysły na temat funkcji i roli namiotu :P)

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 27 Kwi 2009, 04:00 »
Cytat: "hose morales"

Tego na przykład w Crosso brak-szczegół,ale przydatny. Można opuścić pociąg "na raz", kiedy ja wystawiłem najpierw sakwy,a potem musiałem jeszcze wziąć rower.

Oj właściwie to jedyny szczegół nad którym ubolewam jeśli chodzi o Crosso. Taki pasek przydałby się nie tylko podczas transportu tych wszystkich betów w pociągu , ale i np , kiedy w trasie wymyślimy sobie nagle wybrać się na wycieczkę w góry... Nie trzeba by wtedy kombinować w podobny sposób :):
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
« 27 Kwi 2009, 09:28 »
Cytat: Natalia
Cytat: "hose morales"

Nie trzeba by wtedy kombinować w podobny sposób :):

Do sakw Ortlieb'a masz specjalny system szelek, który po zamocowaniu sakwy staje sie plecakiem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum