Autor Wątek: Follow Me - hol dla dziecka  (Przeczytany 10875 razy)

Offline Mężczyzna masaaj

• Miasto: okolice Wro
  • Na forum od: 25.01.2012
Odp: Follow Me - hol dla dziecka
« 3 Mar 2015, 19:48 »
Cena nowego jest rzeczywiście kosmiczna. Ja upolowałem używkę. Polecam ebay.de oraz kleinanzeigen.ebay.de przy odrobinie cierpliwości można wypatrzeć okazję. Mój egzemplarz był wyjątkowo fartowny, bo użyty może z 3 razy, da się i takie znaleźć...

Offline Mężczyzna milominder

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 09.03.2014
« 22 Mar 2015, 23:55 »
Mam trailgatora i niestety dostał luzu i rowerek dziecka przechyla się na lewo lub prawo, a wszystko mam dobrze i mocno skręcone. Ma ktoś patent jak to naprostowac?

W którym dokładnie miejscu powstał luz? U mnie podobny efekt wywołało wyrobienie otworów na sworzeń blokujący rury gatora po rozsunięciu. Obie rury minimalnie obracały się względem siebie, pomogło rozwiercenie otworów (w obu rurach jednocześnie oczywiście) i dobranie sworznia pasującego na lekki wcisk.

Jeśli masz wątpliwości gdzie jest luz, to złóż wszystko, postaw swój rower oparty o coś "na sztywno" a sam chwyć za rower holowany i delikatnie poruszaj nim na boki. Zwróć uwagę która część holu porusza się z rowerem dziecka, a która pozostaje nieruchoma z twoim.
pozdrawiam,
Paweł

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 30 Kwi 2015, 09:14 »
w tej chwili po użytkowaniu ponad 2 lata hol FOLLOW ME ma się dobrze. Zmienił się rower ciągnięty, od 14 cali, przez 16 cali, teraz 20 cali. Jeżdżę m.in. do przedszkola po córkę więc prezentuję zdjęcie zestawu, ponieważ padały pytania czy można jeździć pustym rowerem. Jak najbardziej taki właśnie zestaw sobie jechał bez dziecka z tyłu.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwi 2015, 10:56 EASYRIDER77 »

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 21 Maj 2015, 12:24 »
Kupiłem angel- gatora, pojechaliśmy na dwie dotąd wycieczki. Niestety pojawiła się kwestia odchyleń od pionu, któremu ulega rowerek dziecka (córka jest jeszcze zbyt mała, by mogła jakoś kontrować ułożenie swojego roweru). Nie wiem dlaczego się tak dzieje.

Sprawdziłem - luzów nie ma, więc to dziwne. Nie wiem jednak, czy powinienem dokręcić na maksa śrubę. która odpowiada za "łamanie się" holu podczas skrętów. Uważam, że nie, ale może macie inne zdanie?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 21 Maj 2015, 14:27 »
Masakra z tymi podczepianymi holami, w większości przypadków, gdy widzę takie zestawy rower dziecka zazwyczaj z pionem nie ma wiele wspólnego.

Mamy WeeRide Co-Pilot i bardzo sobie to rozwiązanie chwalę.

Nie ma problemów z odchyleniem od pionu i itd.
#Steel is Real

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 21 Maj 2015, 14:40 »
Kupiłem angel- gatora,
Ale to kupiłeś Trail Gatora, czy Trail Angela? :-)
My mamy Trail Angela i rowerek się nie odchyla, ale hol musi być _bardzo_ mocno dokręcony do rowerka dziecka.

• Użytkownik forum
« 21 Maj 2015, 15:39 »
oczywiście trail angel, sorry. Skręcę to mocno i zobaczymy.

Weeride odrzuciliśmy na wstępie i dobrze. Na ostatnim rajdzie z 30 km moja pięciolatka przejechała sama ponad 20 i na koniec się jeszcze na mnie obraziła, że ją zapiąłem na hol.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

• foty na flickr.com
« 21 Maj 2015, 15:49 »
Jeszcze zobacz, czy przypadkiem wina nie leży po stronie rowerka, może kręci się kierownica i ją trzeba dokręcić.

Dla mnie hol też ma być raczej wspomaganiem, dziecko powinno raczej jeździć samo.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Na forum od: 12.03.2008
« 21 Maj 2015, 20:43 »
Tak czytam o tych holach, dojrzewam do zakupu i dojrzeć nie mogę. Czy jakość prowadzenia 'follow me' usprawiedliwia cenę?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 21 Maj 2015, 20:51 »
Przy dwójce dzieciaków podziel przez dwa i odejmij cenę odsprzedaży w ostatecznym rozrachunku...

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

• foty na flickr.com
« 21 Maj 2015, 21:56 »
Przy dwójce dzieciaków podziel przez dwa

...dwójce dzieciaków z dużą różnicą wieku:-) Przy dwójce dzieciaków z małą różnicą pomnóż razy dwa :-)

Dodam z perspektywy użytkownika Trail Angela, że tak jak pisze Tomzoo przy dwójce dzieci z dużą różnicą wieku, FollowMe wygrywa.
Wkładanie rowerków do tych Trail Angeli/Gatorów jest jednak kłopotliwe, dziecko jedzie dalej, większy promień skrętu, gdy rowerek nie jest doczepiony, hol zawadza, także kwestia sakw/worka, ja jak jadę z holem, to już na bagażnik nic nie włożę.
Na korzyść Trail Angeli/Gatorów przemawia jedynie to, że można mieć zaczep do hola przymocowany jeden do roweru mamy, drugi do taty i hol dowolnie podczepiać. Nie wiem jak to jest z FollowMe.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 21 Maj 2015, 23:23 »
Wilhelmino, to racja ;) Ale wtedy można stosować zamiennie - jedno podczepione, drugie luzem, zmęczą się, zamiana ;)
Wiem, są sytuacje, kiedy wskazane jest każdego z dzieciaków "przytroczyć", ale na siłę da się to jakoś obejść. Może poza stromymi zjazdami/podjazdami.
Mocowanie followme do roweru rodzica odbywa się za pomocą dedykowanej szpilki, więc albo można tę szpilkę przekładać pomiędzy rowerami, albo drugą dokupić za jedyne.. - ponad 1/3 ceny trail angela/gatora. Polityka cenowa akcesoriów podobna jak w Chariotach.
Niemniej jednak drugi z argumentów - cena odsprzedaży zdecydowanie zbliża cenowo oba typy rozwiązań. Ceny używek nie różnią się znacząco od nówek i z reguły są białymi krukami na rynku i schodzą na pniu. Obserwuję różne nasze portale aukcyjne i nie spotkałem jeszcze oferty sprzedaży używanego followme.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

• Użytkownik forum
« 21 Maj 2015, 23:41 »
to prawda - długo śledziłem te aukcje i w końcu zrezygnowałem, bo ceny stały na poziomie praktycznie nówek.
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Na forum od: 12.03.2008
« 22 Maj 2015, 08:10 »
U nas jest różnica 20 miesięcy. Starszy prawie 4-latek teraz nauczył się jeździć, a młodszy 2-latek zasuwa na biegowym aż strach i choć nie umie mówić już szuka pedałów w rowerze - chce naśladować brata. Pewnie nauczy się jeździć samodzielnie w tym sezonie. Nie wiem jak to zorganizujemy; pewnie będzie jazda na zmianę i wymuszenie większej samodzielności na starszym. Już był lekko poszkodowany w tym roku, bo zabraliśmy mu biegusa.
Na szczęście rowerek da się przewieźć w bagażniku przyczepki Corsaire. Jeżeli ktoś z Was jeździł z dwójką o małej różnicy wieku, proszę o informacje jak to zorganizowaliście.
Dzięki.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 22 Maj 2015, 08:17 »
Cinek, będziesz musiał zrobić tak:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....