Autor Wątek: Jakie opony  (Przeczytany 2507 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Odp: Jakie opony
« 20 Sie 2013, 13:55 »
Na Hurricanach lubi jeździć Martwa - czyli dużo asfaltów i dużo terenu ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
« 15 Paź 2013, 09:11 »
Może już po fakcie ale gdyby ktoś potrzebował wariantu economy, to mogę polecić model z Ddecatlona:
http://www.decathlon.pl/opona-20x175-original-id_5184043.html 26x1.75 (ps. link prowadzi do rozm. 20" ale w tej samej cenie widziałem 26" oczywiście)
Plusy:
- cena = 39.99PLN
- uniwersalność - stosunkowo niewielkie (jak na uniwersalny typ) opory toczenia
- zastępują dzwonek :) - na asfalcie, kostce (i prawie na piachu) przy mocnym hamowaniu wydają głośny pisk - niesamowity odstraszacz turystów pieszych użytkujących rowerową przestrzeń. Więc jak kogoś razi dzwonek na kierze, to dobra opcja :D
- dosyć dobra przyczepność na zakrętach - lecz na mokrym, to już lekka rozpacz :P

PS. Mimo, że dobrze piszczą, to nie wpływa to na nadmierne ścieranie ;)
PS2. Użytkuję kilka lat i mogę polecić. Oczywiście za większą kasę można kupić lepsze - bezdyskusyjnie (żeby było jasne)
« Ostatnia zmiana: 15 Paź 2013, 09:19 endrzer »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 5 Lis 2013, 19:15 »
Właśnie :) czekałem kto pierwszy temat poruszy.Rocket Ron i siedem tysięcy to już dużo nie myśląc już nawet o 24,5 tysiąca kilometrów.Mam na myśli jazdę w terenie,do czego jest przeznaczona opona.Na asfalcie ten typ opony znika błyskawicznie.Oczywiście nie mówię tutaj o jeździe jakiejś ekstremalnej,gdzie po jednym wypadzie w góry opon nie ma.Normalna,turystyczna,rekreacyjna jazda.
Myślę,że kolega trochę przesadził.Przy tej oponie,tym składzie mieszanki i tak płytkim bieżniku to niemożliwe.Chyba,że po wykładzinie dywanowej :)

Trochę zacząłem chodzić, więc poszedłem do rowerka i strzeliłem fotki stanu zużycia opon potwierdzające moją wypowiedź. Załączam je. Zdjęcie licznika już nie wchodzi - przekracza maksymalny rozmiar jednego załącznika. Przebieg roweru i opon od kilku miesięcy nie uległ zmianie, wynosi dokładnie 6.917 km. Jeśli chcesz, wbrew Regulaminowi zdubluję wpisy.

Nie podnosiłem 24,5 tys. km. Podałem liczbę 2,5 x 7 = 17,5.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 5 Lis 2013, 19:52 »
Na Hurricanach lubi jeździć Martwa - czyli dużo asfaltów i dużo terenu ;)

Lubiłam je i dalej lubię, ale teraz już wolę bardziej agresywne opony...Hurricane długowieczne bardzo.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 5 Lis 2013, 20:03 »
Hello ! Ja jeżdżę w góralu  na Rocket Ron, niestety również po  asfalcie i patrze jak oponka znika w oczach, nie wiem czy 1000 uda mi się wykręcić ! Pozdrawiam !
Z agresywnych opon całkiem dobrze się noszą Maxxis Ardent, wożą się jeszcze lepiej (o dziwo nawet na asfalcie są w miarę okej).

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Lis 2013, 20:50 »
Maxxis? Nie bluźnij. Tu prawie wszyscy na Schwalbe jeżdżą ;)

A serio, to przejechałem w tym roku 6tys na jakimś Maxisie za 60zł. Nie złapałem kapcia, nie widać zużycia...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 5 Lis 2013, 20:55 »
Ja z Maxxisem (detonatorem) nie mam najlepszych doświadczeń, bardzo szybko się skończył.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Lis 2013, 21:04 »
Detonator też mnie wkurzał.
Wspomniany powyżej model, to Maxxis Overdrive Excel.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 5 Lis 2013, 21:06 »
Maxxis? Nie bluźnij. Tu prawie wszyscy na Schwalbe jeżdżą
Widzę, że Br**ks to nie jedyna firma z problemami ;)
A tak serio, miałem do czynienia z dwoma oponami Maxxisa, wspomniany Ardent i Ikon. Świetne gumy, które sporo wytrzymają. Chociaż Ikon to zdecydowanie delikatniejsza opona.
Ze Schwalbe mam tylko Dureme, są "nie do zdarcia", ale to zupełnie inna opona. Kiedyś może skusze się na jakieś terenowe szwalbiaki, HansDampf chodzi mi po głowie. Trzeba przyznać, że mają smykałke do nazw :)

Offline Mężczyzna viruss3000

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 05.03.2013
« 12 Cze 2014, 22:12 »
Czy miał ktoś kiedyś do czynienia z oponami CST Servant
http://www.csttires.com/int/bike/hybrid-tire/servantc1559/
Spełniają one moje wymagania, rozsądna waga,wkłądka antyprzeebiciowa i niska cena.
Zastanawiam siętylko czy opona 700x38 nie będzie za wąska na bałkany z małymi odcinkami offroadowymi w albani.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum