Autor Wątek: Łódź - Poznań - Łódź  (Przeczytany 6141 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Łódź - Poznań - Łódź
« 16 Mar 2009, 23:01 »
Zapraszam do oglądania mojej minirelacji z wypadu do Poznania w ostatni weekend.
http://aard.blox.pl/2009/03/Z-cyklu-Poznan-swoj-kraj.html
Powyżej link do pierwszej części, drugą opublikuję na dniach. Wspomnę tylko, że udało się zapoznać z Natalią oraz Vagabondem z naszego forum i że to bardzo miłe znajomości :)
oraz o 487 km zrobionych w dwa wspomnę, bo jestem próżny i lubię się chwalić :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 13:21 »
heh, chwali sie i chwali.....  8)  btw, zakladajac tylko jedna sakwe, nie lepiej ja z lewej strony przypiac? jako male zrownowazenie napedu  :?:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 13:24 »
Ja tam mając jedną zawsze przypinam ją z lewej - ze względu na łatwiejszy dostęp. "Równoważenie napędu" nie przyszło mi do głowy :D
Też miałem spytać Vagabonda o tę sakwę i w końcu zapomniałem ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 13:32 »
Równoważeniem wagi chyba nie ma co się za bardzo przejmować... Ja ostatnio jechałem ze sporymi zakupami z Biedronki (12 kg :)) w jednej sakwie i w zasadzie zmiana środka ciężkości nie była zauważalna.

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 13:36 »
Cytat: "aard"
Ja tam mając jedną zawsze przypinam ją z lewej - ze względu na łatwiejszy dostęp. "Równoważenie napędu" nie przyszło mi do głowy :D

Ale wieszając z prawej i nie odstawiając/opierając roweru dostęp jest podobny a może nawet minimalnie lepszy bo o uda opieramy rower/bagażnik i swobodnie sięgamy do sakwy po drugiej stronie (jadąc z jedną sakwą) :D . Ja nie mam stopki i naprawdę jest łatwiej operować w sakwie w ten sposób. Dodatkowo dla użytkowników sakw crosso zamocowanie po drugiej stronie ułatwia wypinanie dolnego haczyka.
A o co biega z tym równoważeniem napędu? Że niby po przeciwnej stronie do napędu? A co to daje? Da się to odczuć? Czuję, że wektory się pojawią :twisted: .

[ Dodano: Wto 17 Mar, 2009 ]
Cytat: "Artur"
Ja ostatnio jechałem ze sporymi zakupami z Biedronki (12 kg :) ) w jednej sakwie i w zasadzie zmiana środka ciężkości nie była zauważalna.
Witaj ziom :wink: , ja też wożę zakupy z biedrony ale nie mogę powiedzieć, że nie odczuwam tego. Przy jednej sakwie mocno załadowanej tyłek "prowadza" niemiłosiernie.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 13:45 »

Czuję, że wektory się pojawią :twisted: .

no ba  :mrgreen:

liczac srodek ciezkosci roweru, musimy policzyc  wszystkich czesci roweru momenty statyczne i podzielic je przez (hm, w plaszczyznie pola, wiec w 3D objetosci? w tym miejscu trzeba jeszcze mase uwzglednic....).
majac sakwe z lewej, automatycznie srodek ciezkosci przjedzie bardziej na lewo....
to 'bardziej' moze oznaczac 5mm..... [; do policzenia i to dosc łatwo
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna tomeko

Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 14:41 »
Cytat: "Waxmund"
do policzenia i to dosc łatwo

Ja kończyłem Mechatronikę na PW a egzamin z wytrzymałości materiałów (tam bawiłem się wktorami), który był na koniec semestru robiłem jako ostatni przed absolutorium więc dla mnie nie takie proste :lol:

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 15:35 »
ja właśnie jestem w trakcie mechatroniki.... wytrzymalosc zdawalem jakies 2 tyg temu  :twisted:

zakladam ze sakwa jest 'liniowa' po z'cie (tzn nie biore pod uwage przesuniecia srodka ciezkosciw przod/tyl roweru)

troche podnioslem czlowieka na rysunku zeby bylo lepiej widac.

bez sakwy srodek ciezkosci jest minimalne przesuniety na prawa strone. Z prawej strony mamy naped ktory wazy te kilka set gramow, z lewej nic co by go rownowazylo, tj wyrownywalo srodek ciezkosci idealnie na srodek roweru.

zakladajac sakwe z lewej strony, ktora wazy tyle samo co naped i majaca swoj srodek ciezkosci w tym samym miejscu co naped (przypominam ze rozwazamy tylko OX OY) srodek ciezkosci przesunalby sie idealnie na srodek roweru.
to jest tylko teoretyczne rozwazanie, bo sakwa zaladowana po pierwsze jest ciezsza od napedu, a po drugie jej srodek ciezkosci jest sporo wyzej i bardziej na lewo od koła roweru niz srodek ciezkosci napedu, wiec automatycznie podwyzszy wypadkowy ŚC i przesunie bardziej na lewa strone (rys 3).
tak z grubsza :]

www.waxmund.pl

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 17:29 »

Ja też z lewej - ze względu na odblask położony bardziej po lewej stronie - zakładam że bardziej widoczny dla kierowców :)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Łódź - Poznań - Łódź
« 17 Mar 2009, 20:12 »
Cytat: "Michał Wolff"
Cytat: "Waxmund"

zakladajac sakwe z lewej strony[...] automatycznie podwyzszy wypadkowy ŚC i przesunie bardziej na lewa strone (rys 3).
tak z grubsza :]

Nie chcę być złośliwy - ale Ameryki to nie odkryłeś  :lol:  :lol:  :lol:

no, tez mi sie to wydawalo dosc oczywiste.... ale chyba nie wszysktim takie sie wydawalo. albo ja cos zle zrozumialem  :lol:

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Łódź - Poznań - Łódź
« 18 Mar 2009, 00:51 »
1. z tymi wektorami to świrujecie chłopaki...
2. jeżdżę z sakwą z prawej bo.. tak sobie ubzdurałem ;) żeby niby samochód nie zahaczył czy cuś, nie wiem, ale nawet dla mnie teraz to absurdalnie brzmi ;) po prostu żeby jak najbardziej być przy krawężniku
3. gratuluje Miki! Dzięki za zaproszenie i wspólną przejażdżkę :) *

żeby nie było że OT ciągnę ;)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Łódź - Poznań - Łódź
« 18 Mar 2009, 08:41 »
A Joseph podał powód racjonalny

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Łódź - Poznań - Łódź
« 18 Mar 2009, 08:46 »
Coś za bardzo szalejesz. Na zlocie trzeba będzie Ci kamieni do sakw powrzucać, co by za Tobą nadążyć :D
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Łódź - Poznań - Łódź
« 18 Mar 2009, 08:48 »
Może się wyszaleje przed zlotem i w kwietniu nam odpuści :)

Offline Mężczyzna tomeko

Łódź - Poznań - Łódź
« 18 Mar 2009, 09:01 »
Cytat: "Remigiusz"
Może się wyszaleje przed zlotem i w kwietniu nam odpuści :)
Kto? Miki? Nie żartujcie Panowie.  Miki tak trzymaj, ja Ci kibicuję.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum