Autor Wątek: Trasy przełajowe w Polsce  (Przeczytany 659 razy)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Trasy przełajowe w Polsce
« 8 Sie 2013, 08:36 »
Znajomy zbiera informacje o Europejskich trasach przełajowych i pomyślałem, że nigdzie lepiej nie pytać w sprawie Polski jak tutaj.
Chodzi głównie o trasy przełajowe (szutry, lasy, ścieżki etc.) ewentualnie ciche asfalty. Mogą to być oficjalne szlaki znakowane (przewodniki, mapy...) albo (w miarę) ogólnie dostępne ślady GPS którymi można podążać. Im dłuższe tym lepsze, im mniej asfaltu tym weselej - kierunek nie gra roli.
W imieniu Nicholasa z góry dziękuję za pomoc :)

Prośba w oryginale:

Hey guys,

I am trying to compile a list of multi-day off-pavement (or mixed terrain) routes in Europe.  I will use two categories, including routes that exist (via paper maps, guidebooks, trail signage, race routes, or a physical track which can nearly be followed without aid).  The second category includes emergent routes or more approximate routes, which may be one person's GPS route, a mountain chain with a lot of trails and potential, or something in progress by an established organization.

Offline Mężczyzna LuQ

• Miasto: Sosnowiec / Pisarzowice
  • Na forum od: 01.01.2013
Odp: Trasy przełajowe w Polsce
« 9 Sie 2013, 22:41 »
      Twój znajomy chce skomponować jakąś dłuższą trasę od-do, czy też chodzi mu raczej o trasy "do pokręcenia się"?
      Jeśli to drugie, to mogę polecić:
      • Olkuskie Szlaki Rowerowe - w większości po gruntowych drogach i ścieżkach leśnych i polnych, niejednokrotnie piaszczystych, z technicznymi podjazdami,
      • Puszczę Niepołomicką - sieć zamkniętych dla ruchu samochodowego dróg leśnych,
      • rejon tzw. Doliny Karpia, tzn. okolice Zatora - tutaj trasy mieszane z przewagą asfaltu,
      • sieć szlaków rowerowych (ponad 200 km) w Jaworznie - charakter trasy do wyboru,
      • tam, gdzie ostatnio bywam najczęściej na rekreacyjne wypady, czyli Dąbrowa Górnicza z akwenami Pogoria 3 i Pogoria 4 (Zalew Kuźnica Warężyńska),
      • jeszcze przeze mnie nie zbadane, ale kuszące okolice Trzebini, Krzeszowic i Alwerni (Małopolska).

Jeszcze coś mi się przypomniało:
      • Wyspa Wolin - dużo gruntowych dróg,
      • Nadbałtycki Szlak Rowerowy R10,
      • okolice Koszalina, konkretnie Jezioro Lubiatowskie.
« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2013, 22:52 LuQ »

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 10 Sie 2013, 11:08 »
Dzięki LuQ, to będzie raczej zbiór dostępnych tras off-roadowych, którymi można podążać z A do B.

Myślałem właśnie o R10. Także nadmorski pieszy E9, gdyż w większości przypadków prowadzi przez tereny nadające się na rower z odpowiednim kapciem, z pominięciem odcinków plażowych.

Rowerowy szlak Orlich Gniazd, chociaż ostatni raz jak jechałem przez jego początkową część to oznakowanie było... hmmm dyskusyjne :)

Śląsk jako miejsce na rower utkwił mi bardzo pozytywnie w pamięci, tylko już nie pamiętam wzdłuż, których pogorii jechałem. Ogólnie, trasa Śląsk-Wrocław jest do zrobienia z mimimalnym udziałem asfaltu.

Polska Egzotyczna chyba też ma alternatywne sekcje przełajowe?

Jakby poszperać po mapach to na pewno można kręcić tak po całej Polsce, ale celem całego przedsięwzięcia jest stworzenie swego rodzaju przewodnika po już dostępnych lub sprawdzobnych off-roadowych szlakach Europy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Sie 2013, 11:32 »
Hmm... 
A Wrocław to nie na Śląsku leży? 

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 10 Sie 2013, 12:42 »
Hmm... 
A Wrocław to nie na Śląsku leży? 

Tak, dolnym :)

Offline Mężczyzna Podkopnik

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 16.08.2013
« 21 Sie 2013, 09:22 »
W woj. łodzkiem (okolice opoczna ) są organizowane rajdy Galińskiego np w Gielniowie
link do trasy:
http://www.traseo.pl/trasa/pp-mtb-xc-gielniow-2-aa2

w Sławnie
http://www.traseo.pl/trasa/edytuj-mtb-slawno-maraton-dyst-mega-i-giga

W linkach poniżej są też podane podobne rajdy w okolicach.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 22 Sie 2013, 06:49 »
Podkopnik, dzięki! Niby moje tereny a nic nie wiedzialem :)

Zasłyszałem coś o szlaku rowerowym pttk dookoła Polski, słyszał ktoś?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Sie 2013, 09:44 »
Słyszało wielu ale niewielu widziało...
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum