Autor Wątek: Trochę Bałkanów 2013  (Przeczytany 1979 razy)

Offline Mężczyzna ink3

• Miasto: s.o.
  • Na forum od: 22.08.2011
Odp: Trochę Bałkanów 2013
« 15 Sie 2013, 10:43 »
Chyba nikomu z stopowiczow sie nie podoba? ;)
Moze lepiej uzywac innego okreslenia ... np platna podwozka?

Koszt jest rozny w zaleznosci od regulaminu danego portalu. Albo jest naliczany z gory w oparciu o ilosc km i spalanie czy moze jeszcze jest jakies inne kryterium, albo jest to zostawione w gestii kierowcy ktory z gory pisze ile chce srutu za dana trase.

Mozna byc podwieziony za friko lub przyslowiowe piwo jak ma sie duze szczescie (mowa caly czas o korzystaniu z tych serwisow) albo porownywalnie z cena autobusu czy pociagu.

My placilismy cene naliczona przez serwis czyli okolo 300PLN za 2osoby (+nasze bicykle) z Krakowa w okolice Novego Sadu.

W sumie pierwszy raz korzystalismy z takiego sposobu i jestesmy zadowoleni :)

Offline Kobieta goś

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.11.2011
« 12 Wrz 2013, 15:42 »
A jak z oficjalnym obowiązkiem meldunkowym w Serbii? Czy ktoś to egzekwował?

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012
« 12 Wrz 2013, 16:03 »
Byłem w Serbi kilkakrotnie.Spałem na dziko jak i w hotelu na granicy nikt o meldunek nie pytał.Gdzieś czytałem ,że obowiązek meldunkowy zniesiono.

Offline Mężczyzna ink3

• Miasto: s.o.
  • Na forum od: 22.08.2011
« 12 Wrz 2013, 16:14 »
Nikt nie pytał.
Myślę że raczej czepiają się tych co udostępniają noclegi czyli hotelarzy.
W tym roku raz się zdarzyło w nazwijmy to hotelu, że Pani musiała dokładnie wpisać kiedy przekroczyliśmy granicę i gdzie.
W zeszłym też raz się spało w hotelu, ale hotelarz wziął kasę do kieszeni i nic nie wypełniał :D A raz w willi gdzie Pani wypełniała i nawet poszła po pieczątki do jakiegoś urzędu.
Ogólnie jest to raczej taka egzotyka i nie ma się czym przejmować:)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 13 Wrz 2013, 21:23 »
W Serbii nawet nie wiedzieliśmy o obowiązku meldunkowym, natomiast w Czarnogórze na kempie w Durmitorze Pani ostrzegła nas, że zdarzają się przypadki że przy wyjeździe z kraju na granicy żądają potwierdzenia miejsca noclegu (kempingi wystawiają zaświadczenie potwierdzające że spało się tam od do) Ponoć do niej wracał ktoś po to z granicy, i od tego czasu sama każdemu takie zaświadczenie daje czy chcesz czy nie

Offline Mężczyzna krajewski

• Na forum od: 21.04.2011
« 13 Wrz 2013, 23:04 »
W Serbii nawet nie wiedzieliśmy o obowiązku meldunkowym, natomiast w Czarnogórze na kempie w Durmitorze Pani ostrzegła nas, że zdarzają się przypadki że przy wyjeździe z kraju na granicy żądają potwierdzenia miejsca noclegu (kempingi wystawiają zaświadczenie potwierdzające że spało się tam od do) Ponoć do niej wracał ktoś po to z granicy, i od tego czasu sama każdemu takie zaświadczenie daje czy chcesz czy nie
Na granicy nikt mnie o nic nie pytał. Czasami ktoś stwierdził, że jakiś oszołom jedzie.
Jak wjeżdżałem do Serbii, to pogranicznik tłumaczył mi, że Kosowo nie istnieje ;).

Offline Kobieta goś

• Na forum od: 13.11.2011
« 23 Wrz 2013, 17:05 »
Dzięki za info. Niedługo się wybieram w tamte strony. Świetna galeria, ink3! Zachęcająca, choć widok śniegu lekko napawa mnie niepokojem ;)

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum