Autor Wątek: Ukraina/Słowacja <albo gdziekolwiek> 24.08-11.09 (elastycznie ;)  (Przeczytany 932 razy)

Offline Kobieta _Ania

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.08.2013
Cześć!
Jestem Ania, mam 20lat i szukam chętnych na wyjazd rowerowy. Interesuje mnie Ukraina albo Słowacja, jako że chwilowo przebywam na podkarpaciu. Nie mam doświadczenia wyprawowego, ale w tym roku sporo jeżdżę rowerem, a sakwy i bagażnik planuję właśnie zakupić. Interesowałoby mnie spanie pod namiotem, a ze zwiedzania to raczej krajobrazy niż zabytki, chyba że chodzi o Lwów ;)
Co do terminu, jestem wolna od 24.08 do 11.09, ale wiadomo, że nie musimy jechać przez te wszystkie dni. Jako student bez kampanii wrześniowej szukam kogoś kto też ma wtedy wolne :)
Wpisałam, że interesuje mnie Ukraina lub Słowacja, ale jak ktoś szuka osoby na inną wycieczkę w tym terminie, to prawdopodobnie będę chętna ;)
Co do dystansu, to bez sakw 100km jeżdżę bez problemu, nie wiem jak z sakwami niestety.
Pozdrawiam
Ania

Offline Mężczyzna author878

• Miasto: Słubice
  • Na forum od: 01.05.2013
Witaj Aniu :-)) Jestem chyba tym kogo szukasz . Wybieram się na Krym z rowerem .Wyjeżdżam 24 rano ale że mieszkam na zachodzie Polski do lwowa dotrę dopiero w niedzielę przed południem . No cóż raczej trudno mi pisać o reszcie bo wszystko już napisałaś :-)) Jeśli nie przeszkadza co fakt że mam 58 lat to zapraszam do rozmowy . Zbyszek

Offline Mężczyzna Pawel.Deblin

• Miasto: Dęblin
  • Na forum od: 13.04.2015
    • http://zaliczgmine.pl/img/maps/map-409-s.png
Hejo! Ja tam planowałem też właśnie Słowację, tyle że mam czas do 2. września... Start 25.bym jednak preferował, gdyż mam weselicho 24... generalnie też lubię podziwiać krajobrazy, a gór w tym roku miałem tyle co na lekarstwo, gdyż albo pracowałem, albo jeździłem po północy naszego pięknego kraju. Napisz coś więcej nt traski, jaki dystans i gdzie dokładnie. Ja się dostosuję, po prostu zależy mi na górach... :)

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
Jak byście zahaczyli o pogranicze slowacko-ukraińskie to zanocujcie w Kolonicy na Słowacji, za 9-10 eurosów u dawnego sołtysa, inż. Jozef Chomanić. We wsi go znają, jak po nocy traficie to do knajpy i wytłumaczą jak trafić. Ma wolny domek z pokojami i łazienkami plus kuchnia, wiata na rowery, do rany przyłóż człowiek. Polecam

Na Ukrainie spanie pod namiotem bez większych problemów, w lesie trzeba uważać bo po nocy kradną drzewo i wywożą, tak poza tym spokój pełen. Ceny do niskich nie należą ale to pewnie wiecie. Właśnie wróciłem z Zakarpacia - było cudnie ;-)

Offline Kobieta _Ania

Ja niestety chyba nigdzie się nie wybiorę, mam problemy z uczelnią i muszę to pozałatwiać  :icon_redface: ale dzięki za propozycje i wskazówki, kiedyś na pewno... ;)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Ceny do niskich nie należą ale to pewnie wiecie.

na Ukrainie? A niby jak tam jest? Drogo?  :o
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna wjck

Ceny na Ukrainie w ubiegłym roku były minimalnie niższe niż w Polsce, może poza wódką ;-)
Nie wiem jak tam będzie teraz. Tak a propos, ktoś w tym roku planuje wyjazd np na majowy weekend na Ukrainę? Miałem jechać ale odpuszczam, za dużo ludzi nosi tam broń...
Ile osób planowało Krym i raczej odpuścili? Bądź, mimo wszystko, jednak jadą?

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Bo ja wiem. Akurat nie mam w planie, ale Bieszczady czy Zakarpacie bym leciał bez obaw.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Jaką broń, jaką broń :) Z Krymem sytuacja jest już jasna, niepokoje najwyżej na wschodzie, przy granicy z Rosją. Zachodnia Ukraina jest całkowicie spokojna i stabilna. Byłem we Lwowie i Krapatach mieisąc temu, moja mama w połowie marca w Kijowie i cieszyła się, że bilety na samolot smiesznie tanie ;) Życie toczy się całkowicie normalnie.

Ceny zapewne będą rosnąć (na razie jeszcze tego nie zrobiły), ale kurs hrywny spadł znacząco, w zeszłym roku był koło 50 gr/hrywnę, po rewolucji spadł do około 30 gr/hrywnę i teraz znowu leci w dół, więc dla nas jest znacząco taniej niż w zeszłym roku.

Nie wiem jak przy obecnym kursie, ale w zeszłym roku ceny wielu artykułów żywnościowych były, szczególnie na wsiach, wyższe niż Polsce, co jest doskonale uwidocznione przez zawartość reklamówek przenoszonych przez Ukraińców przyjeżdżających do Polski na zakupy: wędzliny, olej, nabiał - nie przypadkiem wybudowano biedronkę pareset metrów od przejścia granicznego w Medyce, hula na pełnych obrotach.

Btw, sam wątek jest mocno przestarzały ;)

Offline Mężczyzna wjck

tak nie można, muszę przemyśleć wyjazd na majówkę więc ;-))
chyba więc decyzję podejmę w ostatniej chwili, wielkie dzięki, wątek stary acz pożyteczny się okazał ;-)
gdyby ktoś był chętny na tydzień na majówkę w ukraińskie Karpaty, niech pisze.
spanie raczej w namiocie

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
A jak z granicą? Niedawno czytałem, że Ukraina nie wpuszcza z Krymu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Jakbyś jednak się decydowała na Słowację to daj znać :D
Również się wybieram w tym kierunku, ale jeszcze nie znam terminu ;)

Offline Kobieta _Ania

spoko, to było ogłoszenie na rok 2013, ale życzę powodzenia  ;)

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
No nie sprawdziłem ;)
Ale jak będziesz chciała powtórzyć.. :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: