Autor Wątek: lusterko rowerowe jakie?  (Przeczytany 57210 razy)

Offline Mężczyzna Czeker

• Miasto:
  • Na forum od: 11.10.2011
    • rowerkiem.eu
Odp: lusterko rowerowe jakie?
« 10 Gru 2011, 19:23 »
Klej: PULSAR Rigid Plastic Glue. Klej do twardych plastików. 20 ml. Kilka złotych zapłaciłem. Bardzo dobry. Polecam. Nadtapia powierzchnie klejone, które ładnie się łączą.

Na allegro znalazłem taki sam jaki kupiłem w sklepie:
http://allegro.pl/klej-do-twardego-plastiku-naprawa-lampa-abs-pcv-i1966868678.html

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 14 Cze 2012, 22:09 »
Odgrzeję trochę kotleta, ale bez sensu zakładać nowy temat :)

Testował ktoś może lusterko Zefal Z Eye?
(http://www.szumgum.com/lusterko-rowerowe-zefa....html)

Jeżdżąc po mieście przyzwyczaiłem się jakoś do lusterka i jak wsiadam na wyprawowy, to strasznie mi tego brakuje. Szukam więc jakiegoś patentu.

Tradycyjne lusterko za bardzo mi nie pasuje, bo miejsca na kierownicy już nie mam, poza tym jakoś za bardzo odstaje.
Takie mocowane do rogów też odpada, bo rogi mam krótkie i często z nich tak korzystam, że lusterko będzie mi tam przeszkadzało. To samo jest z lusterkami wkładanymi do kierownicy :/

Dlatego pomyślałem o czymś takim. Wiadomo, że trzeba się do tego przyzwyczaić i na penwo nie będzie to super widoczność, ale bardziej chodzi mi o to, żeby bez odwracania się widzieć czy cokolwiek jedzie za mną.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 16 Cze 2012, 14:45 »
Korzystam. Szczególnie na poziomce (gdzie widoczność do tyłu jest praktycznie żadna).
Na zwykłym rowerze jest ok tylko jak się jedzie w "wyprostowanej" pozycji, trochę niższa pozycja i ogląda się swój bark (a na pewno kołnierz od kurtki).
Widoczność ogólnie jest niezła, akceptowalnie paraboliczny kształt, rowerzysta za plecami widoczny jest tak od 3-4m, aczkolwiek w większej odległości twarze jest dość trudno odczytać.
Chyba największa wada jest dla zwykłych "okularników": jedyne wygodne położenie to jest tak blisko górnej krawędzi oprawki, że trzeba "głębiej" zakładać okulary. Pochylenie lusterka w dół powoduje pogorszenie widoczności na boki. Jest lusterko, które nie daje tego problemu (przykręcane "przez" kask), ale nie mogę go nigdzie znaleźć.
Inny cons, to fakt, że płytka mocno się wciska w czaszkę, conajmniej bez zmiany położenia wykładzin nie jest komfortowo.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Cze 2012, 21:55 »
Ja korzystam z lusteka z decathlonu, zamontowanego w dół.

Nie przeszkadza wogóle przy obsludze  manetek i hamulca, a widoczność do tyłujest bardzo dobra.

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 16 Cze 2012, 22:50 »
voit a sakwy nie zasłaniają?
Bo ja w swoim miejskim rowerze mam podobny patent, ale jak założę sakwy, to nic już nie widzę.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 17 Cze 2012, 01:38 »
Voit chyba nie jeździ z sakwami. Nie widzę bagażnika ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 2 Lip 2012, 00:40 »
voit a sakwy nie zasłaniają?
Bo ja w swoim miejskim rowerze mam podobny patent, ale jak założę sakwy, to nic już nie widzę.

ja mam cateyea, ale zamontowane w dół, sakwy widać, ale nie przesłaniają widoku na drogę ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 26 Wrz 2012, 16:39 »
Ja się podzielę swoim patentem na zamontowanie lustra do kierownicy typu motylek. Przycięty róg, obejma ukryta pod owijką. Daje możliwość używania dobrych, stabilnych lusterek mocowanych na koniec kierownicy (tutaj lustro z Decathlonu z trochę przerobionym mocowaniem). I nie kradnie chwytów jak np. Zefal Spy (w którym na dodatek nic nie widać). Róg jest w takim miejscu, że zarówno boczny jak i przedni chwyt są w pełni dostępne, mogę nawet trzymać rękę na zagięciu (róg wówczas wychodzi między palcami).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Wrz 2012, 16:46 »
Się czepiasz Zefala Spy!
Mam, widzę co potrzeba, w trzymaniu kierownicy mi nie przeszkadza i w ogóle baardzo mi pasuje.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 26 Wrz 2012, 18:43 »
Dobre rozwiązanie.
Długo szukałem odpowiedniego do swojej kierownicy i zadowoliłem się w końcu lusterkiem za jakieś 10 zł mocowanym na gumkę. Super stabilne może nie jest, ale nie trzęsie się, nie spada, samoistnie nie zmienia pozycji i widać w nim wszystko, co trzeba. Minus taki, że czasem zamiast drogi w lusterku widzę swoją rękę.

Hmmm, a może spróbuję przesunąć je też w zagięcie kierownicy...

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Wrz 2012, 20:19 »
Voit chyba nie jeździ z sakwami. Nie widzę bagażnika ;)
Sorry, że dopiero teraz odpowiadam ale temat mi umknął.
Przy założonym bagażniku i sakwach widoczność w tym lusterku bez zastrzeżeń.
Myślę że sporo zależy od szerokości kierownicy

Offline Mężczyzna zywiol

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 24.04.2012
« 23 Mar 2013, 19:04 »
Ja właśnie tez zakupiłem Zefal Spy ale się tochę pospieszyłem. Zamówiłem więc dla sprawdzenia lusterko z Decathlon-a i okazało się że naprawdę zarówno widoczność w lusterko jak i obszar który pokrywa jest naprawdę o niebo lepszy niż w przypadku Zefal-a (chociaż czemu się dziwić jak to lusterko Decathlon-a jest duuużo większe).
Zefal natomiast wygrywa jeśli komuś zależy na wadze. Lusterko B'twin waży około 110 gram podczas gdy Zefal jedyne 30 gram :) Tak więc jak zwykle wybór zależy od preferencji użytkownika.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi 2013, 22:49 zywiol »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 26 Gru 2013, 19:09 »
Na ostatnim zlocie Yoshko pokazywał mi w czyimś rowerze fajne lusterko na elastycznym ramieniu, mocowanym między manetką i chwytem i idącym u dołu kierownicy. Jeśli ten ktoś lub Yoshko mogliby podać link do takiego czegoś w jakimś sklepie internetowym byłbym wdzięczny :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Gru 2013, 19:13 »
Chyba się starzeję, bo czegoś takiego nie pamiętam :D

Takie?

Offline miki150

• Użytkownik forum