Autor Wątek: lusterko rowerowe jakie?  (Przeczytany 56940 razy)

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
Odp: lusterko rowerowe jakie?
« 25 Cze 2014, 23:20 »
Kupiłem CatEye bm 500g
Zobaczymy jak długo wytrzyma  :icon_twisted: :icon_twisted: Tak jak pisze owca, CatEye jest delikatny. Lepiej kupić decatlonowe bo tańsze, wytrzymałe, nie ma problemu lewe-prawe i nie ma napisu :D

Pożyjemy zobaczymy :P
Jedno już wiem-muszę uważać przy wprowadzaniu roweru do windy,zahaczyłem już ze dwa razy samym lusterkiem o drzwi które poddało się na przegubie. W czasie samej jazdy czy prowadzenia roweru zupełnie nie ma jak sie uszkodzić zwierciadełko  ;D podejrzewam że lusterko zamontowane nad kierownicą byłoby bardziej narażone na uszkodzenie. Ogólnie lusterko wsteczne to  fajna i pomocna rzecz.

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
« 26 Cze 2014, 07:41 »
Ja mam takie    http://www.t-bike.pl/lusterko-zefal-dooback.html 
zalety: nie takie malutkie jak zefal spy
montowane do "wnętrza " kierownicy, ale jest składane tak, że podczas przenoszenia roweru lusterkiem się o nic nie zahacza
wady: co 2-3 dni muszę je dokręcić bo się luzuje

Offline Mężczyzna Jimmy

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 23.06.2014
Istud vinum, bonum vinum, vinum generosum,
reddit virum curialem, probum animosum.
I'm a Pentaxian. A loyalist. A diehard.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Lip 2014, 10:30 »
Tutaj masz opisane rozwiązanie:
http://pedalpowertouring.com/gear/bicycle-touring-with-straight-aka-mtb-handlebars/

Dzięki. Czegoś takiego szukałem.

Podobną sytuację rozwiązaną mam nieco inaczej:

U nasady główki/grzybka tego lusterka nóżkę odpiłowuje się. W rogu wierci się otwór odpowiadający średnicy śruby mocującej lusterko. Śrubę mocującą główkę/grzybek lusterka przez nawierconą ściankę rogu wprowadza się do chwytu, od wewnątrz nakłada odpiłowane dwa elementy, nakrętkę. Po osadzeniu na kierownicy wszystko skręca.

Ew. korzyść: mniejszy otwór w rogu, trwałe, solidne osadzenie, łatwiejsze dopasowanie płaszczyzny styku mocowania lusterka do kształtu rogu.
Źródło/pomysł: Niemcy mi tak zrobili.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Jimmy

• Na forum od: 23.06.2014
« 23 Lip 2014, 10:35 »
Rozwiązałem to podobnie, z tą różnicą że obyło się bez wiercenia. Rogi w Ergonach mają otwór - po prostu odpiłowałem trzpień w lusterku (z Decathlonu). Następnie także wystarczyło przełożyć śrubę, założyć odpiłowany trzpień i wszystko zamontować. Działa, ale lusterku mam skierowane do dołu.
Istud vinum, bonum vinum, vinum generosum,
reddit virum curialem, probum animosum.
I'm a Pentaxian. A loyalist. A diehard.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 23 Lip 2014, 14:30 »
Od początku tego roku używam zefala new cyclop i jest to najlepsze zwierciadełko rowerowe z jakim miałem przyjemność.

Zamontowanie tak jak na zdjęciach poniżej sprawia, że jest zabezpieczone przed glebami(samo się składa)

Zdjęcia są z początku roku, w tym momencie mam zainstalowane dłuższe-wygodniejsze poroże.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 14 Sie 2016, 16:00 »
Trochę odkopuję temat by nie zakładać nowego o tej samej tematyce.
W swoim (nowym :) ) rowerze chciałbym mieś lusterko umieszczone pod kierownicą. Gdzieś u kogoś widziałem taki patent i wydał mi się interesujący. Może coś w tym stylu:

Tylko to lusterko Zefal SPY, którego tutaj tak średnio polecacie. Coś innego o podobnej konstrukcji?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Sie 2016, 16:38 »
Jedni nie polecają inni polecają.
Ja mam od paru lat i bardzo je lubię.

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 14 Sie 2016, 22:45 »
Zastanawiam się czy właśnie w takim ustawieniu jak na zdjęciu nie będę sobą zasłaniał tego, co za mną.

Offline Mężczyzna uszaty99

• Na forum od: 30.05.2011
« 15 Sie 2016, 08:52 »
Raczej będziesz zasłaniał. Lusterko jest stosunkowo małe ale wystarczające i mogę je polecić (używam ze 2 lata). Bardzo łatwo się ściąga i zakłada bo mocowane jest tylko na gumowy pasek. W zamian w zasadzie po każdym postoju je muszę poprawiać bo gdzieś przypadkiem je poruszę (mam zamontowane na rogu od zewnątrz).

Offline Mężczyzna Felix

• Miasto: Szamotuły
  • Na forum od: 16.02.2017
« 14 Maj 2017, 00:24 »
Szukam lusterka, które sprawdzi się i dobrze współgra z kierownicą roweru szosowego. Zastanawiałem się nad Selle Italia Eyelink, niemniej mocowanie na kierownicy przy pomocy rzepa, nie budzi mojego zaufania. Natrafiłem również na wyroby firmy Rearviz czyli lusterka mocowane do przedramienia użytkownika, rozwiązanie wydaje się o tyle nowatorskie co dziwne, może ktoś z użytkowników forum posiada któryś z produktów i wypowie się w temacie, a może są inne lepsze rozwiązania.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Maj 2017, 07:49 »
Takie:

https://www.rowerystylowe.pl/p-5046/lusterko-rowerowe-buschampmuller-cycle-star-9013

W zestawie dostępną obejmą z tw. szt. mocowane wzdłużnie u końca lewego rogu (w linii, w dół). Tak już kilka lat, na 2 baranach. Widzę, nie wadzi.

(Pomysł tego, tak mocowanego lusterka, sprzedali mi Szwabi - na me zapytanie - podczas budowania mej niby-kolarki.)

Ed.: +1 przecinak/acz zdania.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2017, 09:46 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 14 Maj 2017, 09:01 »
Nie wiem ile widać w malutkim lusterku oddalnym kilkadziesiąt contymetrów. Jeśli ma się je blisko widocznaść jest znacznie większa.
https://salon-rowerowy.pl/lusterka/5120-lusterko-rowerowe-zefal-z-eye-do-kasku-uniwersalne-na-kask.html
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Maj 2017, 09:47 »
Z tym to zależy od człowieka. Ja mam Zefal Spy i dla mnie jest bardzo OK, ale są tacy którzy uważają że nic w nim nie widać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum