Autor Wątek: Kraków bieszczady  (Przeczytany 562 razy)

Offline Mężczyzna Podkopnik

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 16.08.2013
Kraków bieszczady
« 18 Sie 2013, 23:14 »
Witam
Planuje trasę z krakowa w bieszczady dokładnie do cisnej . W połowie drogi (okolice Gorlic jakiś nocleg pod namiotem).
Poniżej link z trasą niestety nie wiem jak go skrócić:)
Jadę z dziewczyną więc chciałbym pojechać w miarę najlżejszą trasą ze względu na jej debiut:) Ja sam zresztą dawno nie byłem na dłuższej wyprawie.
Więc chciałbym porad odnośnie tej trasy jeżeli ktoś zna może podpowie czy jest na niej dużo podjazdów , jak z nawierzchnią dróg, może warto byłboby coś zmienić???
W cisnej palnujemy zostac dzien na polu namiotowym i wejsc na szczyt Okrąglik 1101m. A może ktos tam był i nie warto?? Może jakis inny ładniejszy widokowo szczyt jak i sama trasa???
Jest też wetlina .
Chcielibyśmy pojeździć tez po samych bieszczadach zeby docelowo dotrzeć nad solinę więc liczę na jakies ciekawe podpowiedz co warto zwiedzic zobaczyc na jaką góre wejsc którą drogą pojechac zeby zobaczyc fajne widoki .
Wiecie gdzie w bieszczadach można zobaczyc piece do wypalania węgla drzewnego??
https://maps.google.pl/maps?saddr=Krak%C3%B3w&daddr=49.9851327,20.1465068+to:49.9765108,20.4812533+to:49.7997347,21.0471563+to:cisna&hl=pl&ie=UTF8&ll=49.512727,21.651993&spn=0.119035,0.220757&sll=49.978163,20.150986&sspn=0.235797,0.441513&geocode=FQrt-wIdFFYwASnRGE41wEQWRzG_ikd2tbZrtA%3BFWy2-gIdSmkzASnPuXbVxUAWRzG_1-_F7f1dpw%3BFb6U-gId5YQ4ASnx6Q524SQWRzE3tFUZ1MVHtw%3BFTbi9wIddCdBASmZd_GFsJU9RzGYg_okZyQAtw%3BFWLn7gIdvrRUASlzZQR3Ifw7RzFp1M4g7lCw_Q&mra=dpe&mrsp=1&sz=11&via=1,2,3&t=m&z=12

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Kraków bieszczady
« 19 Sie 2013, 06:56 »
Trasa zaplanowana optymalnie, łatwiejszej się już raczej nie da.  Odcinek Wieliczka-Gdów jest dosyć ciężki, sporo krótkich ale stromych podjazdów. W dalszej części trasy jeden solidny podjazd za Łapanowem. Kolejny macie przed Tymową. Poza tym oczywiście sporo zmarszczek na drodze :)
Od Zakliczyna raczej łatwo, bez większych podjazdów, tak aż do Dukli. Kawałek ruchliwą drogą do Tylawy. Odcinek Tylawa-Komańcza to chyba najładniejsza część trasy. Sporo podjazdów ale bez jakichś super stromych ścianek. Z Komańczy do Cisnej podobnie, jedynie przed Cisną macie już prawdziwy górski podjazd, z nachyleniem, z serpentynami. No ale za to zjazd do Cisnej jest długi i przyjemny :)
Jeśli chodzi o górskie szczyty to bym poszedł na Jasło.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 19 Sie 2013, 08:08 »
Tutaj ostatnio widziałem piece:
http://umapa.pl/SWQBJ

Jeśli chodzi o widoki to najbliżej będziecie mieli na połoniny Wetlińską i Caryńską.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 19 Sie 2013, 10:44 »
Piece do wypalania węgla (krótko mówiąc retorty) możesz zobaczyć w Łopience, warto przy okazji odwiedzić cerkiew i bazę namiotową.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 19 Sie 2013, 13:06 »
Jeżeli nie zależy Ci na Dukli i chcesz ominąć fragment ruchliwej drogi z tirami to w Iwli przed Duklą skręć w prawo na Chyrową, potem przez Mszanę dojedziesz do Tylawy. Do Chyrowej jest trochę pod górę, ale rekompensują to walory krajobrazowe.
Na trasę pieszą polecam z Cisnej czerwonym szlakiem na Jasło, Okrąglik, Fereczatą i do Smereka, powrót autobusem do Cisnej. Węgiel drzewny wypalają między Liszną a Roztokami Górnymi także blisko Cisnej.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Sie 2013, 13:10 »
Poniżej link z trasą niestety nie wiem jak go skrócić:)
Poniżej dwie metody.
Najprostsza - w google maps klikasz na symbol linku (te ogniwka u góry po lewej), zaznaczasz kwadrat "krótki adres URL" i masz.
Czasem to nie działa, wtedy odpalasz tinyurl.com, wklejasz długi link w okienko "Enter a long URL to make tiny:" i klikasz na guzik "Make TinyURL!".

Wariant przez Chyrową jest zdecydowanie fajniejszy (kosztem kawałka podjazdu).

« 19 Sie 2013, 19:07 »
Dzięki wielkie za zainteresowanie i konkretne podpowiedzi:) Rozważę zjazd przed duklą skoro mówicie ze warto;)
Znacie jakies fajne miejsca w okolicach gorlic na nocleg pod namiotem???
rozważam podjechanie troche nie po drodze do klimkówki bo tam kiedyś byłem pod namiotem innych miejsc nie znam w tamtych okolicach.
I jeszcze pytanie odnośnie pola namiotowego w cisnej. Które polecacie??? Chodzi też o możliwość zostawienia bezpiecznie rowerów.

Interesuję mnie też w miarę ludzkie pole namiotowe nad samą soliną.
W necie naczytalem sie roznych rzeczy. Chwalą pole "cypel". Gdzieniegdzie za 5 min pod prysznicem placi sie 7 zł!! Wiec co mozecie polecić?

Ktoś jechał tą traską ??? Może coś powiedziec??? Wygląda na górzystą:)
http://goo.gl/maps/tHNNn
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2013, 21:27 Podkopnik »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 19 Sie 2013, 22:58 »
pojechanie z Wieliczki do Czchowa tak jak jadą tiry wygląda mi na ostry sabotaż

Jeśłi musisz omijac góki polecam drogę przez Bieżanów lub Brzegi do Węgrzc wielkich. Dalej Zakrzów, Zakrzowiec, Gruszki Grodkowice Cichawa, Ksiażnice Siedlec Stradomka Sobolów Nw Wiśnicz i do Uszwia, Uszewu (?).

Z górek masz w Gruszkach kilkaset metrów, ostra krótka przed Sobolowem i lekko do Wiśnicza. Czy 4 będzie łatwiej to wątpię bo ona cały czas lekko faluje

POlecam też drogę przez Iwle i Mszanę. Popatrz też czy w Żmigrodzie nie lepiej odbić na Kąty i przepchać się przez Myscową

« 20 Sie 2013, 09:24 »
CO do wyjazdu z krakowa to od początku był dyskusyjny dzięki za sugestie tej traski na nowy wiśnicz. Jak tam wyglaa asfalt??? W miare równy ? Co do Iwy to juz kolega wyzej pisał o tym odcinku i zdecydujemy sie na niego.

A nie lepiej za miejscowoscia siedlec pojechac kawałek dalej i skrecic na Gierczyce, Dąbrowica, Bukowina Nieprześnia i wylecieć w zawadzie??? Odradzasz ten odcinek?
http://goo.gl/maps/Q4dBd
« Ostatnia zmiana: 20 Sie 2013, 09:50 Podkopnik »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 20 Sie 2013, 09:50 »
zdecydowanie polecam, tyle ze w Gierczycach jest stromy i dosc dlugi jak na pogorze podjazd. Natomiast tamta droga do Wisnicza to jedna z moich ulubionych :)

Offline skolioza

• Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 20 Sie 2013, 10:11 »
Do Bochni proponuję lecieć przez Puszczę Niepołomicką - jest sporo dróg asfaltowych więc wystarczy trzymać kierunek, ew przejechać kawałek szutrówką Dobry wjazd do Puszczy to Droga Królewska z Niepołomic, do Niepołomic można dojechać w miarę płasko wzdłuż Wisły (polecam Bierzanów, Kokotów, droga przez NH jest mało przyjemna)
Z Bochni do Nowego Wiśnicza jest rzut kamieniem, ale jest podjazd
Drogi na Uszew nie znam, dość malowniczo jest do Muchówki (nie płasko niestety ale niedaleko, można zrobić przyjemny postój w okolicy Kamieni Brodzińskiego ) i przez Lipnicę Murowaną (płasko)
Dalej Zakliczyn itd

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum