Autor Wątek: Rozmiar koła  (Przeczytany 4353 razy)

Offline Mężczyzna Kusza

• Miasto: Suchedniów
  • Na forum od: 06.08.2013
Rozmiar koła
« 20 Sie 2013, 13:42 »
witam, proszę o podpowiedź jaki rozmiar dętki będzie najlepszy do mojego koła, z opony przeczytałem 28x1 na 5/8 na 1 1/2 (700x38C), czy tylko w tym rozmiarze szukać czy jakiś inny też będzie odpowiedni?

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
Odp: Rozmiar koła
« 21 Sie 2013, 17:16 »
Detki są zakresowe np 700x28-45C. Opona która masz (38C) musi mieścić sie w zakresie. Zwróć uwagę także na rodzaj wentyla jaki ma detka

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 1 Gru 2022, 14:00 »
Temat antyczny, ale tytuł pasuje ;)

Kupiłem sobie ładną, stalową ramę do gravela. Weszły mi opony 29" o teoretycznej szerokości 2,15". Jest ciasno, nawet bardzo, ale po drobnej przeróbce będzie całkiem przyzwoicie - mam kolegę ze sprzętem i wiedzą. Problem tylko w tym, że w pionie na błotniki miejsca brak.

Pytanie do ludzi z doświadczeniami. Czy zmiana kół z 29" na 27,5" jest mocno odczuwalna? Model opony ten sam i ta sama szerokość. Trasy to głównie szutry i leśne ścieżki. Czy koło wyraźnie mniej płynnie przejeżdża przez przeszkody/kamienie?

Kwestię wpływu na geometrię może na ten moment pomińmy, bo założenie szerokich opon 29" bardziej zwiększa rozmiar, niż wymiana na szerokie 27,5" zmniejsza.

Aha. Koła 29" już mam, więc rozważałbym używanie 27,5" jak uniwersalnych, a 29" jako letnich.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 1 Gru 2022, 15:53 »
Czy zmiana kół z 29" na 27,5" jest mocno odczuwalna?

W przypadku roweru MTB mnie (ale ja jestem niski) odczuwalnie lepiej się jeździ na kołach 27.5 niż na kołach 29.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 1 Gru 2022, 16:12 »
Trzeba zacząć od tego że 29" to byt marketingowy.
Obręcz jest 622, do tego są opony o różnej szerokości i tym parametrem bym operował.

27.5" to obręcz 584
26"  -  obręcz 559.
Jak widać 27.5" bliżej do obręczy 26" niż do 28" - takie paradoksy nam sprzedawcy zafundowali :D

U mnie w użytkowaniu lepiej się jeździ na kołach o większej średnicy (koła, czyli zewnętrznej średnicy opony).
Duże koła lepiej wybieraja nierówności, w terenie jak i dziury w asfalcie :)

Gdyby pojawiły sie na rynku prawdziwe duże koła (obręcze) dajmy na to 30" to bym w to poszedł ;)

« 1 Gru 2022, 16:43 »
To jeszcze dla ujednoznacznienie. Nie interesują mnie wrażenie z jazdy, a samo tłumienie drgań i radzenia sobie z nierównościami. Mam obawy, czy nie będę żałował przesiadki.

29" prowadzi się bardziej jak krowa. Mnie ta bardziej stabilna jazda odpowiada, nie muszę aż tyle kręcić.

W przypadku roweru MTB mnie (ale ja jestem niski) odczuwalnie lepiej się jeździ na kołach 27.5 niż na kołach 29.
A jak z tłumieniem drgań i przejeżdżaniem nierówności? Ja mam mieć całkiem sztywny, stalowy rower.

(...) takie paradoksy nam sprzedawcy zafundowali :D

U mnie w użytkowaniu lepiej się jeździ na kołach o większej średnicy (koła, czyli zewnętrznej średnicy opony).
Duże koła lepiej wybieraja nierówności, w terenie jak i dziury w asfalcie :)

Gdyby pojawiły sie na rynku prawdziwe duże koła (obręcze) dajmy na to 30" to bym w to poszedł ;)
Przepraszam, ta opona 2,15" jest jednak 28", bo tak pisał producent :D

Miałeś porównanie opon tej samej szerokości?

PS. Kolega miał rower chyba z kołami 36 cali (a może to było tylko 32..? Są takie i takie). Narzekał na ciężkie opony i że to zbyt wolno się rozpędza.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 1 Gru 2022, 17:36 »
Miałeś porównanie opon tej samej szerokości?

Nie.
Porównuję (w moim użytkowaniu) koła 26" i 28". MTB i treking (szerokość 1.95 / 1.6).
26" są takie bardziej mułowate, zwłaszcza na asfalcie/dobrym szutrze.
Zrezygnowałbym z 26" w MTB, ale nie opłaca mi się już wymieniać całego roweru (zbyt mało jeżdżę po górach)

« 1 Gru 2022, 20:02 »
Najlepsze byłyby porównanie takiego samego roweru z różnymi kołami.

Na prowadzenie roweru mniejszy wpływ ma sam rozmiar koła niż geometria. Też jednak zaobserwowałem, że koło 28" z oponą 32 mm zdaje się płynniej najeżdżać na przeszkodę niż koło 26" z oponą 45 mm.

Offline PABLO

« 1 Gru 2022, 22:47 »
A jak z tłumieniem drgań i przejeżdżaniem nierówności? Ja mam mieć całkiem sztywny, stalowy rower.

Ja jeżdżę tylko na sztywnych rowerach. Nie mam potrzeby używania amortyzatora. Poza tym szkoda mi dodatkowej wagi i nie podobają mi się rowery z amortyzatorami.

Moim zdaniem w praktyce rozmiar opony oraz ciśnienie mają zdecydowanie większy wpływ na tłumienie drgań, a raczej na wybieranie nierówności, w stosunku do wpływu rozmiaru koła (w zakresie 27.5-28/29). Np. 27.5+ to pod tym względem bajka. Dopiero w terenie czuje się, że się płynnie i lekko jedzie.

Najlepsze byłyby porównanie takiego samego roweru z różnymi kołami.

Ja właśnie mam takie porównanie. Jeden rower i różne koła:
- 27.5+ (2.8'')
- 27.5 (2.25'')
- 29 (2.1'')

Niestety waga kół jest różna i to zapewne zafałszowuje wrażenia.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Gru 2022, 08:48 »
do Breezera gdzie miałem 29x2,2 na jeden dzień wrzuciłem 27,5x2,0 w ramach próby bo akurat takie miałem pod ręką. Wróciłem tego samego dnia do 29 cali.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 2 Gru 2022, 10:30 »
Mam mtb na 26", jeździłem na mtb 29", mam gravela, trekinga i szosę na 28". Rowery różne, o różnej geometrii, ale myślę, że mogę się wypowiedzieć.

Tłumienie drgań: to zależy od grubości opony i ciśnieniu. Rozmiar nie ma tu żadnego znaczenia.

Pokonywanie nierówności: teoretycznie duże koło powinno sobie lepiej radzić, ale ja nie widzę różnicy. Uważam, że to parametr wyciągnięty z d* przez marketingowców, by wprowadzić na rynek koło 29" i teraz powtarzany przez wyznawców.

I trochę ogólnie o rozmiarze koła:
Koło 29" generuje sporo problemów.

Po pierwsze jest większe, ma większą masę. Wielka i ciężka opona powoduje trudniejsze rozpędzenie roweru, ale łatwiej utrzymuje prędkość. To bardzo dobre w przypadku szosy, ale bezsensowne w mtb. Gravele na dużym kole dobrze sobie radzą, bo one są stworzone do pokonywania dystansu, a nie walki w trudnym terenie.

Po drugie wielkie koło to wielki amortyzator i co za tym idzie wysoko umieszczona kierownica (to się nawet jakoś fachowo nazywa, ale nie pamiętam). No nie obniżysz jej i już. W rezultacie dla niskich osób rower mtb na takich kołach prowadzi się jak mieszczuch, a nie rower sportowy. Spowodowało to powrót do sztywnych widelców i grono wyznawców jazdy bez amora.

Po trzecie niskie osoby mają problem z przekrokiem. Te rowery są po prostu dla nich za duże! Dlatego i tylko dlatego wprowadzono koło 27,5. Najlepiej byłoby wrócić do 26", ale przecież nie po to zrobiliśmy rewolucję i nakręciliśmy sprzedaż nowego, by teraz się z tego wycofywać. Kasa się liczy, a nie wygoda niskich osób. Niskie osoby są marginalizowane. Nie znajdą dopasowanego do siebie roweru mtb. Zostają im hybrydy na sztywnym widelcu, są też gravele na 27,5". Jak kupujemy rower dla dziecka, to jakoś potrafimy dobrać go do wzrostu kierując się rozmiarem koła, 20", 24". Nagle robisz się dorosły i już nie jest ważne jak wysoki jesteś. Masz jeździć na 29" i już!

Offline PABLO

« 2 Gru 2022, 11:18 »
do Breezera gdzie miałem 29x2,2 na jeden dzień wrzuciłem 27,5x2,0 w ramach próby bo akurat takie miałem pod ręką. Wróciłem tego samego dnia do 29 cali.

Dlaczego?

Offline EASYRIDER77

« 2 Gru 2022, 13:10 »

Dlaczego?

zasadniczo z dwóch powodów:
1) rama w tym modelu breezera jest tak zrobiona, że nic nie zyskałbym na grubości opony przy 27,5. Czyli widelec jest tak zrobiony jakby w linii prostej, czyli jak mniejsza średnica koła to wcale nie miałem więcej miejsca na szerszą oponę. Czyli 29x2,2 lub 27,5x2,2. No to jak już mam  ten 29 to zostałem przy 29.
2) przy próbnej jeździe 27,5x2,0 miałem wyraźnie niżej korbę, aż mnie to zaniepokoiło, bo zdarzało mi się zahaczyć o coś wystające w terenie.
natomiast 3 punkt to zaleta że zostałem przy 29
3) mając gravela i pseudomtb mam jedne koła, tej samej średnicy. Z gravela więc do breezera robiącego za pseudomtb pasują koła, opony itd, nazwijmy to wspólne części w razie czego, nawet dętka zapasowa.

Śmieszne było to, że przełożenia które sobie zrobiłem w breezerze pod koła 29 cali mi pasują. Natomiast przy kole 27,5 nagle zrobily się za miękkie. Oczywiście łatwe do przewidzenia i wytlumaczenia. Na razie doświadczenia mam przy 28/29 pozytywne i przy tym zostanę. Cały czas w rodzinie są jeszcze nieśmiertelne 26 cali. Nie wykluczam, że jakbym miał ramę dostosowaną pod 27,5 jak np. w Jamisie to mając oponę np. 27,5x2,6 itp. to może bym coś na korzyść poczuł. Jamisa stawiałem też na 27,5x2,0 no było nieźle, ale z tyłu nieco za ciasno, a straciłem na lekkości jazdy, którą czuję przy kołach z oponami 700x40,. Póki są takie mam doświadczenia.

Offline EASYRIDER77

« 2 Gru 2022, 13:36 »
znalazłem nawet fotki dla porównania jak wygląda rower w proporcjach z danym kołem
1) pierwsze dwa to Breezer 27,5 kontra 29

2) Jamis  dwa zdjęcia, 27,5 kontra 29 (konkretnie tu 700x38)

Offline PABLO

« 2 Gru 2022, 13:52 »
zasadniczo z dwóch powodów

Ale żaden z tych powodów nie jest związany z prowadzeniem roweru czy wybieraniem nierówności.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum