Autor Wątek: Janowiec n. Wisla, Kazimierz i okolice  (Przeczytany 1233 razy)

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
Janowiec n. Wisla, Kazimierz i okolice
« 21 Sie 2013, 11:04 »
Czesc,

W przyszlym tygodniu planuje wizyte w Janowcu n. Wisla i Kazimierzu. zy moglibyscie podpowiedzec co jeszcze w okolicy mozna zobaczyc? Trasa na 2-3 dni, okolo 100 km dziennie lub troche wiecej.
Z gory pekne dzieki! Sam nie mam aktualnie mozliwosci zaplanowac sobie trasy.

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Elektrownie Kozienice i Zaklady Azotowe w Pulawach.:-)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
yoshko, zły rowerzysta z ciebie
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Czemu zly? Sam jechalem 130km by zrobic nocne zdjecia elektrowni.:-)

Offline Mężczyzna Kosiek

Moze podjade, jak bedzie po drodze ;-)
Przy okazji: czy prom z Janowca do Kazimierza jest czynny?

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Online Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
czy prom z Janowca do Kazimierza jest czynny?
Oczywiście. I nie tylko prom ale i inne łódki przewożą turystów na drugą stronę Wisły i to taniej, bo za 5 zł (prom kosztuje 6 zł :-[)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

• Użytkownik forum
ja swego czasu zrobiłem tam taką trasę:

http://www.bikemap.net/pl/route/1689613-kazimierski-park-krajobrazowy/#/z13/51.29992,22.0487/mapquest

Nie ma niestety wymaganej przez ciebie długości, bośmy jechali rodzinnie z 2 letnią córką w foteliku, więc starałem się, by mała jakoś przetrwała tę trasę.

Generalnie - z Kazimierza w stronę Nałęczowa prowadzi sporo fajnych tras, zarówno offroadowych, jak i asfaltowych (również takich o małym natężeniu ruchu).

Tu masz kilka fotek, by zobaczyć jak to wygląda na szlakach (bardzo fajnie się po lasach tymi jarami jeździło).

http://elizium.bikestats.pl/972992,Kazimierski-Park-Krajobrazowy.html

Gdybyś chciał nabić kilometry, a zarazem zobaczyć coś ciekawego - ruszaj przez Namysłów w stronę Lublina (przepiękna starówka, bardzo mi się tam podobało) lub w stronę Kozłówki.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
Byłem tam w zeszłym tygodniu, mogę polecić drogę przez Kozienice dużo lepsza nawierzchnia niż, po drugiej stronie Wisły. Mam numer telefonu, do gościa który pływa promem 602 858 898. Koło Janowca jest zalew w Janowicach (około 2 km) , tam można rozbić namiot (pole namiotowe).

Offline Mężczyzna Kosiek

Dziekuje za sugeste :-) Mape zobacze, gdy znajde okazje by odpalic netbooka (poki co komora w ruchu). Zobaczylem zdjecia i jestem zadowolony, bo chyba zobaczylem na nich wawozy lessowe, ktorymi tez chcicialem pojechac :-)
Myslalem tez o Czarnolesie. Ostatni raz bylem tam z 15 lat temu i niewiele pamietam. Warto tam podjezdzac?
No i dla podkreslenia: interesuje mnie przede wszystkim przyroda i wspanialy klimat Lubelszczyzny :-)
Z gory dziekuje za dalszy odzew :-)

• Użytkownik forum
wąwozów jest kilka w kierunku na wspomnianą przeze mnie Wąwolnicę (Nałęczów). Warto. Ja byłem wiosną, ale jesienią widoki muszą tam zapierać dech :D
Absurdalny Eli

rdklstr

• Gość
na południe od gminy Wilków, w stronę Opola Lubelskiego są jakieś stare grody. Nie widziałem ich, bo nie przejeżdżałem.

Offline Mężczyzna endriu68

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 21.11.2011
http://www.prom-janowiec.pl/index.php/informacje
"Kazik" i okoliczne wąwozy( -dnia może zbraknąć), ponadto jak koledzy wspomnieli zjazd wąwozem do Wąwolnicy i przejazd do Nałęczowa -park, kuźnia w Wojciechowie i powrót przez Łubki, Niezabitów i koniecznie wąwóz od Jeziiorszczyzna do Kwaskowej Góry w Kazimierzu i na prom do Janowca.
Niestety nie mogę Ci narysować, ale taką wycieczkę około 80 km. możesz uwzględnić.  Przy Z.A. Puławy też są fajne trasy, a stamtąd blisko do Gołębia i muzeum rowerów http://www.muzeumrowerow.pl/
A jak taki kierunek obierzesz ,śmiało jedź do Jana z Czarnolasu.

Offline Mężczyzna Kosiek

Jeszcze raz wszystkim Wam dziękuję! :-) Plan trasy wstepnie ustalony - wyjazd miał być jutro z rańca, ale wczoraj do późnego wieczora przeciagnęła się wizyta w Zamościu, także przygotowania dziś w ciągu dnia, a start jutro :-) Po powrocie może pochwalę się relacją na forum :-)

Offline Mężczyzna Hejter

• Miasto: Krwawa Zemsta
  • Na forum od: 27.08.2013
Gniewoszów zalicz, jeśli będziesz miał po drodze (jest między Janowcem a Kozienicami). Piękny klimat polskiego zadupia, wielka pusta przestrzeń w środku wioski (że niby rynek to miał być) Jeśli lubisz klimaty polskiej prowincji, to się nie zawiedziesz. Zadupiastość w sensie ścisłym.
Wpadłem na chwilę potrollować. Zara se pójdę.

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
Też zamierzam odwiedzić tamtejsze okolice ale dopiero gdzieś w połowie września . Szkoda że w linku od  Elizium nie ma mapki a jeszcze lepiej gdyby był plik GPX który można by było wgrać na GPSa i jechać po trasie .

Okolice przepiękne . Ktoś ma  namiar na jakiś fajny nocleg  Kazimierzu lub bliskich okolicach ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum