Autor Wątek: Merida T1 czy ta rama wytrzyma lekki teren?  (Przeczytany 708 razy)

Opis: cross z roweru typu fitnes

Offline Mężczyzna skuterdrugi

• Miasto: Szcz
  • Na forum od: 22.08.2013
Hej,

z racji, że od kilku dni na konkurencyjnym forum nie było zadnych odpowiedzi postanowiłem spróbowac u Was :)

Od razu do tematu:
poszukuję crossa, jednak w crossach do 1500 PLN wszędzie jest amortyzator (nie chcę tego, nie wygodne to na prostych) znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/sh...acf77d00be2ff62

Zastanawiam się czy to nie będzie dla mnie dobrym rozwiązaniem, sporo planuję jeździć po szosie / ściezce rowerowej do pracy. Jednak niekiedy zapuszczam się do puszczy bukowej.

Zastanawiam się czy po zmianie opon na terenowe nie wyszedłby z tego całkiem ok cross bez amortyzatora. Czy ta rama nadaje się na cross czy będzie za słaba? waze 87 kg.

Generalnie czy rama w rowerze fitness wytrzymałością jest równa ramom crossowym, czy być może taka rama (zakładając że są cienkie opony terenowe) absolutnie nie nadaje się do lasu na wzgórza?

I pytanie z tematu czy rama i koła meridy T1 po założeniu opon terenowych nadaje się na teren czy raczej będzie się wszystko łamało i gieło?

Ps. Co sądzicie o ofercie w linku, ile tak naprawde ten rower może byc warty? Czy ze zdjęć wygląda na względnie ok. technicznie? Czy rzeczywiście wart jest 1200 czy coś mógłbym zejść?

ps2. Zastanawiam się też nad wyborem między używaną meridą speeder t1 a nowym kands maestro 28". CO w tym wypadku byłoby lepszym rozwiązaniem. CZy ta merida nie będzie lepsza do rozbódowy na przyszłość (pod crossa).

Ps2. wg allegrowicza ta rama ma 22,5 " czy to za dużo na 178 cm wzrostu i 81 cm od krocza do ziemi? Z tabel wychodzi mi rama lekko ponad 21" jednak może ramy fitness są specyficzne?
Pozdr,
L

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Popraw link bo coś nie bangla, jeśli chodzi ci o http://allegro.pl/merida-speeder-t1-2012-uzywany-i3487897137.html   to fajny rower, na oponach terenowych to taka przełajówka, o wytrzymałość ramy bym się nie obawiał. W terenie problemem może być zakres przełożeń bo fabrycznie jest zestaw zestawiony na szosę. Rozmiar ramy dość duży, ja mam 180 cm i z kalkulatorów mi wychodzą rozmiary ram 53-54 cm,  ale zawsze brałem coś mniejszego, teraz na kołach 28 mam cannondale bad boy 49,5 cm i jest ok.

Chodzi mi o ten rower:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3474891678

A jak koła takiego rowery, z racji szosowego przeznaczenia nie sa czasem mniej wytrzymałe?

czy wg. Ciebie lepiej wziąć używana meridę T1 czy Kands Maestro (ti mnie nie przekonuje amortyzator).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Wydaje mi się, że może być problem z szerszymi oponami - dolna rura tylnego trójkąta jest prosta więc przestrzeni na na nią raczej wiele nie ma. Obawiam się, że z ogumieniem na zdjęciu jest na styk, byle błoto lub pęknięta szprycha może powodować ocieranie. (dotyczyło roweru z linku Ricardo ale z kolejnym będzie ten sam problem)

Stevens robi dosyć fajne trekkingi ze sztywnym widelcem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Planowaną przezemnie wymianę opon dokonał właścieciel ytego roweru
http://allegro.pl/merida-speeder-t1-2012-uzywany-i3487897137.html

wydaje się, że pasują. Ale może rzeczywiście za mało tam miejsca jest.

co sądzicie o zakupie używanego roweru - lepiej uzywany lepszej jakości czy nowy, ale pewnie słabszej jakości?

Rzeczywiście nie ma w tym rowerze wiele miejsca na koło. Tak się zastanawiam czy do niego da się jakies błotniki zamontować (lekkie, plastikowe, nie chcę z tego robić trekkinga, ale nie che też żeby mi na plecy leciało błoto w drodze do pracy.)

Złożyłem rower, który miał mieć podobne zastosowanie.

Na zdjęciu z oponami 700x35c / 622-37 (dosyć baloniaste jak na ten rozmiar, w rzeczywistości miały u mnie 33mm szerokości). Po założeniu miedzy nimi a ramą  było 2mm (po bokach). Podczas jazdy w błocie były również problemy ze zbyt nisko wiszącym tylnym błotnikiem (nie dało się tego poprawić). O błotniku przednim w ogóle musiałem zapomnieć. Pęknięcie jednej szprychy wystarczyło żeby spowodować ocieranie o ramę (choć po odpowiednim podcentrowaniu dało się jeszcze bez niej jechać..).

Jestem praktycznie pewien, że w tym rowerze, który linkujesz wystąpią identyczne problemy. Obstawiam, że możliwe będzie bezproblemowe pogodzenie pogodzenie opon 28c z błotnikami (i tak lepiej niż w szosie) ale więcej raczej nie (zwłaszcza jeśli chciałbyś jeździć w śniegu).

Uważam, że lepiej kupować rower używany.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

A testowałes takie rozwiązanie na oponach terenowych w terenie? Na błotniki jeśli będzie to konieczne zastosuje jakas własną konstrukcję. A czy jak założyłes opony terenowe to czy miałeś problemy z obcieraniami, gromadzeniem się błota etc czy funkcjonował ten rower ako całkiem dobry kross?

Tak. Na początku na koła założone były przełajowe opony IRC 35c (stosunkowo mały balon, z tego co pamiętam miały 31 mm szerokości). Potem próbowałem jeszcze Vittoria Adventure Touring, o których przed chwilą wspominałem.

Z IRC miałem akceptowalną przestrzeń między gumą a ramą, ale przy większym błocie spodziewałbym się jednak zatkania błotem. Z Vittorią jazda w błocie powodowała od razu szuranie (wystarczała na prawdę śladowa jego ilość). Na obu zastawach jeździło się miękko i przyjemnie.

Inna sprawa, że geometria roweru niezbyt dobrze pasowała do jazdy w terenie - długa górna rura, krótki mostek i duże wyprzedzenie widelca. Jako turystyczna szosa jednak w sam raz.

Czyli z szosówki z prosta kierownicą / tzw. roweru typu fitness da się nawet zrobić przyzwoity cross bez amortyzatora (który w moim wypadku nie ma sensu).

Jak koła i widelce przedniego koła, powinny wytrzymac?

Czyli z szosówki z prosta kierownicą / tzw. roweru typu fitness da się nawet zrobić przyzwoity cross bez amortyzatora (który w moim wypadku nie ma sensu).
Moim zdaniem na pewno nie w przypadku tej Meridy.

Jak koła i widelce przedniego koła, powinny wytrzymac?
Obręcze to solidne Mavic CXP22, stosowane są w rowerach przełajowych. Choć należy zauważyć, że 87 kg to już więcej niż przeciętna waga kolarza. Ram i widelec się nie rozlecą.

Aha. 22,5 cala to na pewno za dużo za duży rozmiar na ten wzrost. Jeździłem na Sportsterze 23 i niemiło wspominam bliskość górnej rury, a nogi mam dłuższe o 7-8 cm.

Aj, szkoda bo juz sie napaliłem na ten rower. A tu wychodzi, że 1. za duży, 2 do terenu się nie nadaje :/

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Rozważ kupienie zwykłego trekinga z amorem, jakich wiele i dokupienie sztywnego widelca. U nas na forum wiele osób tak robi.

Ewentualnie dobrym sztywnym trekingiem jest checker pig cromo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum