Autor Wątek: Czy da się zamontować bagażnik?  (Przeczytany 5246 razy)

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Czy da się zamontować bagażnik?
« 19 Kwi 2009, 22:23 »
Cytat: "OjciecMocyMroku"
Ja zapobiegawczo w punktach gdzie jest miejsce wkręcam dłuższą śrubkę i nakręcam na nią jeszcze nakrętkę - ot takie zabezpieczenie (można krytykować)

No metoda jest świetna, nic sie nie luzuje i nie odkręca.. ale od strony kasety niestety nie zmieści się żadna nakrętka
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline OjciecMocyMroku

• Miasto: ...
  • Na forum od: 29.03.2009
« 19 Kwi 2009, 22:28 »
Cytat: "szkodnik"
ale od strony kasety niestety nie zmieści się żadna nakrętka

Dlatego napisałem - tam gdzie się da  8) . Wymienione powyżej to właściwie jedynie miejsce gdzie sposobu zabezpieczenia zastosować nie można ... Tylko nie wiem czy Wy też robicie podobnie i czy jest sens dokręcać te kilka nakrętek i stosować dłuższą śrubę?
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

(Albert Einstein)

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
« 19 Kwi 2009, 22:30 »
wątek został odświeżony, więc się pochwalę, że dało się zamontować bagażnik (przydał się wątek o robieniu adapterów do bagażnika - pół soboty go robiłem, ale są z każdej strony 2 blaszki 2mm :D)
jutro po raz pierwszy będę jechał z sakwą (jedną - w zupełności mi wystarczy) na nowym bagażniku :)
no i będą 2 śrubki M5 trzymać konstrukcję (ale i tak mnie jakoś nie przekonują - takie toto cienkie... ;) )

co do zrywania gwintu, to nie wierzę, bo siły będą raczej działać ścinająco a nie wyrywająco...

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 19 Kwi 2009, 22:41 »
Quapcio, to rzuć jakie foto ;)

Cytat: "Quapcio"
co do zrywania gwintu, to nie wierzę, bo siły będą raczej działać ścinająco a nie wyrywająco...

To zależy jakie siły i...czyje ;) Mi się raz zdarzyło zerwać gwint w ramie i mam nauczke na całe życie  :evil:  Przegwintowałem pod większą śrubę i trzyma może nawet lepiej ale jakis niesmak zostaje..  :roll:

Cytat: "OjciecMocyMroku"
czy Wy też robicie podobnie i czy jest sens dokręcać te kilka nakrętek i stosować dłuższą śrubę?

Ja już napisałem że moim zdaniem to bardzo dobry pomysł. Nawet planuje to uwzględnić jak bede sobie kiedyś robił ramę na zamówienie ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Quapcio

« 19 Kwi 2009, 22:56 »
Cytat: "szkodnik"
To zależy jakie siły i...czyje ;)

Ja się już nauczyłem, że tylko w hydraulice przy skręcaniu stali można sobie pozwolić na siły bez ograniczeń - w innych miejscach nie należy przesadzać (zwłaszcza przy ramie alu :))
A taki bagażnik przykręca się raz na ruski rok więc raczej ścinanie będzie mu grozić (ale nie będę woził na nim ziemniaków ;))

z takich OT: kiedyś zmieniałem koło w samochodzie - śruba nie chciała się poddać. Ja nie dam rady?
Przełożyłem klucz tak, aby ciężar samochodu działał na moją korzyść, zaparłem się i... zgiąłem klucz :P (śruba też się odkręciła, ale klucz musiałem kupić...)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 20 Kwi 2009, 19:41 »
ja kiedys odkrecajac kolo przy... rowerze ułamałem klucz...... chcieć to móc  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Quapcio

« 20 Kwi 2009, 19:50 »
to czym Ty to koło wcześniej przykręciłeś? :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 20 Kwi 2009, 20:08 »
heh, nie ja to kółko przykrecalem.... sruba byla mocno zapieczona i przyrdzewiala...... stad te problemy :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Quapcio

« 20 Kwi 2009, 20:09 »
szybkozamykaczom to nie grozi ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: