Autor Wątek: Szwajcaria Saksońska i Góry Łużyckie  (Przeczytany 2122 razy)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Szwajcaria Saksońska i Góry Łużyckie
« 22 Sie 2013, 23:45 »
Korzystając z długiego weekendu 15-18.082013 wybraliśmy się w nieodległe od nas, ale mimo to nieznane nam zupełnie tereny. Jechaliśmy we trójkę: ja, ewcia i Rafał z poza forum.

Mapka ze zdjeciami: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2280952

Za logger służył mi aparat z funkcją zapisu trasy, z czym jak widać na mapie, nie do końca sobie poradził, stąd długie linie proste i dziury w śladzie. Ponieważ googlemaps nie dały sobie rady z przetworzeniem w czytelny sposób czterech plików .log, znalazłem tą fajną stronkę która jak widać dała radę i nawet pozwala podpiąć automatycznie zdjęcia z picasy. Można tez dodać opis wycieczki. Całkiem ciekawa platforma do dokumentowania naszych wyjazdów.

Dla tradycjonalistów galeria w picasie: https://picasaweb.google.com/103094585567971848950/SzwajcariaSaksonka?noredirect=1#

Czwartek - Wystartowaliśmy w Zgorzelcu, do którego dojechaliśmy pociągiem. W pierwszym niemieckim dyskoncie mamy przykrą niespodziankę, bo nie można płacić naszymi kartami płatniczymi ani kredytowymi. Przyjmują tylko karty w euro :o Trasa przez Niemcy to nic specjalnego, pagórki i wioski podobne do naszych na Dolnym Sląsku. Na nocleg zatrzymujemy się na kempingu w Rumburku, zaraz za czeską granicą. Fajne miejsce, coś w rodzaju niewielkiego, ale nowego ośrodka sportowego. Jest też restauracja więc dzień kończymy czesneczką i piwkiem.

Piątek - Ruszamy rano i kierujemy się najkrótszą drogą do Niemiec. Miłe zaskoczenie bo prowadzi ona przez teren parku narodowego i jest bardzo ładna. Od miejscowości Kyjov jedzie się w wąwozie, wzdłuż strumienia, pomiędzy skałami. I cały czas w dół. Świetna trasa.
Nie ma jednak nic za darmo i zaraz po przekroczeniu niemieckiej granicy zatrzymuje nas solidny podjazd przez wieś Hinterhrmsdorf, które jak informują tablice była wybrana w roku 2011 najładniejsza wsią Niemiec. Rzeczywiście ładna, ale bardziej w niemieckim rozumieniu, bo wszystkie domki odpicowane, ale bez jakiegoś wyjątkowego klimatu. Ciśniemy drogą do Bad Schandau. Malownicza droga pomiędzy wzgórzami. Jeżdżą nią turystyczne, zabytkowe tramwaje. Gładziusieńki asfalt i cały czas delikatnie w dół. Za Porschdorfem kilka solidnych, kilkunastoprocentowych podjazdów, ale krótkich, za to widoczki niczego sobie. Docieramy w końcu do głównej atrakcji dzisiejszego dnia - Bastei. Jest to zespół skał wznoszących się na wysoko nad brzegiem Łaby. Łączy je kamienny most po którym dostajemy się na teren istniejącego tu dawniej zamku, po którym nie zostało już praktycznie nic, ale bilecik za 1,5 euro trzeba kupić. Widoki stad są przepiękne i jest to obowiązkowy punkt w Szwajcarii. Zjeżdżamy dookoła przez Stadt Wechlen. Zamiast jechać droga omijającą miasto wybieramy stromą ścieżkę pomiędzy domkami wciśniętymi w strome zbocze nad rzeką. Jedziemy "Elbe Radweg" biegnącą nad samym brzegiem. Prawdę mówiąc chyba nie dał bym rady przejechać całego szlaku, który ma ok 1000 km. Trochę nudno, wolę po górach :) W Rathen okazuje się, że dalej tą stroną rzeki nie da się jechać, bo są schody, więc przepływamy na drugi brzeg promem (80 centów za osobę i coś tam jeszcze za rower). Z Rathen można podejść pieszo na Bastei, co jest chyba szybszym rozwiązaniem niż jazda dookoła rowerem. Ekipa jest już zmęczona więc prujemy szybko na kemping do Mezni Louka po czeskiej stronie. W pobliskiej knajpie nie ma piw w butelkach więc tankuję z kija prosto do bidonu :)

Sobota - Rano chcemy zaliczyć kolejną atrakcję - Pravicicką Branę. Co to jest, można zobaczyć na zdjęciach. Musimy się wrócić 3 km, wiec sakwy zostawiamy na kempingu, co okazało się dobrą decyzją, bo do bramy idzie się pieszo ok 30 min, a na dole nie ma nikogo, kto może popilnować rowerów z bagażem. Na upartego można wprowadzić rowery/wyjechać na górę, ale z sakwami było by trochę ciężko, poza tym jest zakaz. Brama i okoliczne skałki fajne, ale jak dla mnie to szału nie ma :) Ostatecznie z kempingu wyruszamy o 12. Jedziemy na wschód przez Góry Łużyckie. Mają ciekawe ukształtowanie, takich jakby pryszczy :) Widać to na googlemaps/teren. Zaczyna się robić ciężko, a to za sprawą stromych podjazdów. Rafał nie jest przyzwyczajony do jazdy w górach i po kilku ma już dość. Dzielnie się trzyma, ale widać, że jeszcze trochę i padnie. Decydujemy się więc wyjechać z gór na bardziej płaskie tereny na południu. Obiecałem Rafałowi, że o 18 będziemy na kempingu i słowa dotrzymuję. W barze wybór niewielki: knedliki z mięsem,  utopence, matesy i Rozhorozec. Zamawiam wszystko :)

Niedziela - Mamy jeszcze trochę górek do Jeleniej Góry, a chcemy jeszcze zaliczyć Jesteda, więc wyruszamy o 7. Jested to góra-lejek wznosząca się nad Liberecem. Przez swój charakterystyczny kształt, z kosmicznym hotelem, jest dobrze widoczna z Karkonoszy. Ewa zawsze chciała na nią wjechać więc teraz nie chce odpuścić i musimy się męczyć. Podjazd jest dość długi, ale łagodny, 5-7% więc jedzie się miło. Dopiero 3 km przed szczytem nachylenie wzrasta momentami do 13%. Wczoraj się najadłem utopenców, więc nie jest to wielki problem, udaje mi się nawet odjechać z sakwami dwóm facetom na góralach :) Widoki z góry super. Zwłaszcza "pryszcze" Gór Łużyckich wyglądają ciekawie. A na dole Liberec. Zjeżdżamy długim zjazdem do miasta i łykamy kolejne kilometry bo trzeba zdążyć na pociąg. Przed Harachovem czeka na nas jeszcze ostatni długi podjazd, którego jakoś nie przewidziałem, ale w sumie bez problemu i o 14 jemy obiad w Jakuszycach. W Jeleniej mamy jeszcze czas na lody i piwko, a o 18 wracamy pociągiem-sauną do Wrocławia.
Rafał tydzień wcześniej zdobył Mount Blank i stwierdził, że ta wycieczka go bardziej wymęczyła :D Ja też czuje w nogach, ale to chyba ten wyścig pod Jested.
« Ostatnia zmiana: 23 Sie 2013, 09:26 gagarin »
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Link do picasy nie działa
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Poprawione.
Jeżdżę aby jeść.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dopiero teraz to obejrzałem. Piękny wyjazd, Gratuluję. Bardzo chcę to zobaczyć w przyszłym roku.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Eh, z Wroclawia to wszedzie macie niedaleko, fajnie wam. Piekny wyjazd.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
faktycznie, pod względem położenia, bliskości ładnych miejsc jest czego wrocławianom pozazdrościć.

powiedzcie jeszcze jak z turystami, są tłumy tam w sezonie?

ten hotel koło Liberca, to Ještěd. W którymś filmie działa się tam akcja, ale z moją sklerozą do tytułów filmów i nazwisk aktorów nie powiem jaki miał tytuł ;-)

edit: o wygooglałem. Grand Hotel w reżyserii Davida Ondříčka. http://www.filmweb.pl/film/Grandhotel-2006-298062#

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

powiedzcie jeszcze jak z turystami, są tłumy tam w sezonie?

No oczywiście, że są :) Ale głównie można to odczuć na Bastei. Jak się jedzie rowerem to tego nie czuć, wiadomo.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
ten hotel koło Liberca, to Ještěd. W którymś filmie działa się tam akcja, ale z moją sklerozą do tytułów filmów i nazwisk aktorów nie powiem jaki miał tytuł ;-)
Jest nawet książka o takim samym tytule ;)

Tagi: niemcy 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum