Autor Wątek: Wiza do Chin - Azja Środkowa  (Przeczytany 1820 razy)

Offline Bicycles couple

• Miasto: Duisburg
  • Na forum od: 12.12.2012
    • Bicycles'couple
Wiza do Chin - Azja Środkowa
« 26 Sie 2013, 08:52 »
Hej:-) Wrzucamy kilka informacji na temat starania się o chińską wizę w Azji Środkowej.

Jak wiemy, wszyscy, którzy do tej pory starali się o wizę do Chin, stawiali na Biszkek. Niestety od kilku tygodni - podobno - jest to prawie niemożliwe. Z opowieści innych cyklistów wiemy, że w tym momencie najlepszym miejscem, by starać się o tę wizę jest Taszkent. Nie jest to proste, trzeba odstać swoje długiej kolejce, przyjść przygotowanym (np. kopia pierwszej strony paszportu i wizy uzbeckiej musi konieczni być na jednej kartce, a nie na dwóch odrębnych, trzeba uzasadnić po co jedzie się do Chin - np. kurs językowy, do tego rezerwacje hotelu, lotu etc. i pod żadnym pozorem nic nie wspominać o rowerach;-) Więcej informacji na ten temat na www.furt.ch Yvonne i Christian właśnie w Taszkencie odebrali swoją 60-dniową chińską wizę.

Może coś więcej do wątku dorzucą też Janek i Marzena (nagniatamy.pl) - mamy nadzieję, że Wam już się udało:-)

pozdrawiamy!
Aśka i Kuba

Offline Mężczyzna nagniatamy

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 11.04.2013
    • Nagniatamy!
Odp: Wiza do Chin - Azja Środkowa
« 26 Sie 2013, 15:07 »
Tylko macierzyste ambasady, w tej chwili nie ma innej opcji. Mówią tak wszystkie agencje turystyczne i ambasada w Biszkeku. W Hong Kongu też wydają już wizy tylko dla rezydentów.
Jedyna opcja to wysyłka paszportu do Polski. DHL Express z Biszkeku kosztuje ~3100 somów, czyli jakieś 200PLN.

Wszystkie ptaszki ćwierkają też o możliwych kolejnych zmianach we wrześniu. Jakich? Nie wiemy, z reguły jak ChRL coś zmienia to na gorsze. Wcześniej szlag trafił też możliwość radosnego przedłużania wiz, teraz jeden raz to maks. Z Polski obiecali nam dwuwjazdową 2x40dni, ważna w ciągu 1/2 roku. Zobaczymy co z tego wyjdzie w piątek (30.08).

Offline Mężczyzna nagniatamy

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 11.04.2013
    • Nagniatamy!
« 13 Wrz 2013, 00:23 »
To tak dla porządku dodamy: opcja z wysyłką paszportów działa, mamy wizy. Z "rezerwacjami biletów lotniczych" dają dla Polaków w Warszawie i Niemców w Berlinie 2x30dni (tyle wiemy). Z oryginałem zaproszenia na "wizytę biznesową" da się wyciągnąć jeden trzymiesięczny wjazd (Berlin). Nie wiemy czy u nas da się zrobić też taki myk, ale pewnie tak.

Offline Mężczyzna Cycloman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 09.02.2013
« 25 Mar 2014, 18:18 »
Niewiele wiem o wizie do ChRL. Ale w ub. roku widziałem formularz koleżanki ubiegającej się w warszawskiej ambasadzie. Pytania były a la Orwell. Dokładny plan na każdy dzień i po co. Gdzie będzie mieszkać. Czym się zajmuje i zajmowała w Polsce. Masa niewyobrażalnie wścibskich pytań. Tam było kilka albo kilkanaście stron z pytaniami, z jakimi nigdzie się nie spotkałem. Daje to obraz jak bardzo policyjne to państwo. Tyle wiem o wizach do ChRL.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 25 Mar 2014, 18:50 »
Taszkent. Nie jest to proste, trzeba odstać swoje długiej kolejce, przyjść przygotowanym (np. kopia pierwszej strony paszportu i wizy uzbeckiej musi konieczni być na jednej kartce, a nie na dwóch odrębnych, trzeba uzasadnić po co jedzie się do Chin - np. kurs językowy, do tego rezerwacje hotelu, lotu etc. i pod żadnym pozorem nic nie wspominać o rowerach;-) Więcej informacji na ten temat na

to się ciągle zmienia i z jakiegoąś powodu Azja Środkowa pełna jest legend o wizach :)
Pamiętajcie - obywatelom różnych krajów Chińczycy przyznają wizy na innych zasadach. Inaczej Polakom, inaczej Francuzom - oni muszą chińską przez agencję itd.

4 lata temu nikt od nas nic nie chciał, w kolejce byliśmy 3ci. Było łatwo i przyjemnie.
Dzień po nas poszli Szwajcarzy i narzekali :)

R
… why so serious ?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 26 Mar 2014, 10:04 »
To zależy czy wizę załatwiasz tam czy w Polsce(tzn.z polski bo najbliższa Ambasada jest w Berlinie). myśmy skorzystali w zeszłym roku z usług firmy zajmującej się załatwianiem wiz i za nas wszystko załatwili także wizę Chińską i Tadżycką.Koszt nie wiele większy gdybyśmy my musieli jeździć 2x do Berlina lub 3x.Hotel piszesz jakiś z głowy np.Pamir Hostel Kaszgar itd.i  tak nikt tego nie sprawdza
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 27 Mar 2014, 21:03 »
Ej, tadżycka wiza w Berlinie, ale chińska nie. Przecież chińska ambasada jest w Warszawie.

W zeszłym roku wypisywaliśmy wniosek o wizę chińską i nie było tam żadnych pytań o to, jakie mamy plany dzień po dniu. Informacje o pracy czy miejscu gdzie się będzie mieszkało trzeba podawać w większości wniosków wizowych, do różnych krajów, więc tu Chińczycy się nie wyróżniają.
Natomiast faktycznie są problemy z załatwieniem wizy przebywając poza granicami swojego kraju.
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 27 Mar 2014, 22:51 »
Może źle to napisałem zresztą widzę że w końcu to wyprostowałaś,i nie Ej bo zobaczysz że jutro Ci śnieg spadnie na podwórko :P
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 27 Mar 2014, 23:28 »
 :D i dobrze, bo się na skitury wybieram
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 28 Mar 2014, 14:03 »
Jak aplikowałam o wizę w Warszawie nic szczególnego ode mnie nie wymagali oprócz kopii biletu lotniczego a formularz nie był skomplikowany.
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Sie 2015, 22:15 »
przerabiał ktoś w ostatnim czasie przedłużanie terminu wizy? Załóżmy, że dostanę standard, czyli dwa wjazdy na 30 dni. Da radę przedłużyć sobie pierwszy wjazd na terenie Chin?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna grzes

• Na forum od: 20.08.2015
« 20 Wrz 2015, 02:51 »
Teoretycznie sie da jesli dobrze uargumentujesz taka potrzebe, oczywiscie to nie powinny byc cele turystyczne. Z tym ze przygotuj sie na minimum dwie wizyty w foreigner office i kilka dni zmarnowane, no i oczywiscie bez jezyka Chinskiego to kolejne duze utrudnienie. Jesli ci wize przeduza to jedynie na minimalny okres.

• blog podróżniczy
« 20 Wrz 2015, 16:12 »
innymi słowy, sądzisz, że przedłużanie wizy będzie trwało dłużej, niż samo przedłużenie, które mogę dostać? ;)

Tak poza tym, masz jakieś osobiste doświadczenia w tym temacie?
Ja mam tylko z googlowania i tyle co się dowiedziałem, że w "różnych foreigner office jest różnie". No i ten dość ważny szczegół, że przedłużenie wizy anuluje poprzednią (co może być dla mnie problematyczne, jeśli przedłużam pierwszy wjazd).

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 20 Wrz 2015, 17:14 »
Ja miałam dwukrotny wjazd i przedłużenie w maju-czerwcu ubiegłego roku czyli po zmianach, zaostrzeniu prawa przez Chinczykow. Uzyskanie wizy dwukrotnego wjazdu nei było problemem. Przedłużenie trwa różnie, w zalezności od miejsca, w ktorym to robisz. Jest kilka miejsc, ze da rade nawet z dnia na dzień (ja jechałam spejcalnie do Leshan w Syczuanie), a bywa i tak, że trwa 10-14 dni 2 tygodnie, co na przykład przerabiali Z2strony.pl w Kangding lub Heike z Pushbikegirl.com - postanowila nie przedłuzac i wyjechac z "gościnnego" kraju.

Wniosek - googluj konkrente miasta, w któryc jest Ci mniej więcej po drodze. Oby nie były duze np. Pekin.
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

• blog podróżniczy
« 20 Wrz 2015, 17:47 »
Jedyny problem, że wybieram się w totalnie nieturystyczny rejon, raportów nie znalazłem :) Mandżuria przy granicy z Koreą, a potem będę łapał jakiegoś warmshowera w Shenyangu. Tutaj, albo gdzieś po drodze, jest szansa spróbować przedłużyć pobyt, zanim udam się na granicę z Mongolią. Zamierzam ją przekraczać w miejscu, z którego również brak raportów (ale jest na liście przejść dla obcokrajowców), ale gdyby mi się tam nie udało, mogłoby być krucho z czasem wizy.

Wszystko wyjdzie pewnie w praniu, ale wolę się dowiedzieć od sprawdzonego źródła (czyli od osób, które nie-tak-dawno popełniały tą operację).
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2015, 18:01 globalbus »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum