Autor Wątek: Kellys saphix 2013 prawie idealny, ale... brak 9 zebatki - coś innego?  (Przeczytany 1188 razy)

Offline Mężczyzna photographux

• Miasto: Otwock
  • Na forum od: 23.06.2013
przeskakuje łańcuch na ustawieniu środkowa zębatrka z przodu i najmiejsza zębatka z tyłu.

Czy i jak mogę to sam doregulowac?

Nie wiem czy jest sens to regulować, bo wtedy możesz z kolei stracić dostęp do większych zębatek z tyłu. Poza tym przy ustawieniu 2-8 (średnia z przodu, najmniejsza z tyłu) możesz mieć bardzo duży kąt łańcucha - a to przyspieszy zużycie napędu i obniży sprawność przekazania siły. Podobne przełożenia będziesz miał pewnie przy dużej zębatce z przodu i którejś z pośrednich zębatek z tyłu (czyli np. na ustawieniu 3-6).

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna RadekSki

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2011
środkowa zębatrka z przodu i najmiejsza zębatka z tyłu

Nie jestem jakimś ekspertem ale wg mnie na takim przełożeniu masz po prostu za mocno przekoszony łańcuch i stąd te objawy.

P.S. Nie zauważyłem odpowiedzi wyżej, stąd ten dubel.

Offline Mężczyzna skuterdrugi

• Miasto: Szcz
  • Na forum od: 22.08.2013
Czyli wychodzi na to, że wszystko jest ok. Ale przyznam, że jestem zaskoczony, iż na przełożeniu 2-8 już coś skrzeczy, zwłaszcza, że przy przełożeniu 2-1 lub 1-5, żadnych dźwięków nie ma.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
w szosie masz "międzybiegi" na takie sytuacje, w mtb musisz z tym żyć, zazwyczaj nie daje się ustawić wózka tak, żeby ogarniał wszystkie kombinacje bez obcierania, to po prostu niemożliwe.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
to po prostu niemożliwe

Możliwe, ale przy zastosowaniu manetek z mikroindeksacją, np. gripshifty sramowskie. Przy takich manetkach jak Ty masz, też teoretycznie powinno się dać to wyregulować, ale w praktyce różnie to bywa i na skrajnych biegach może coś tam trzeć.
Jeżdżę aby jeść.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum