Autor Wątek: Problem z aparatem foto - co mu może dolegać?  (Przeczytany 570 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Mam problem ze swoim aparatem - Panasonic Lumix DMC TZ-25. Używam go od ponad pół roku na rowerze i było ok, aż zauważyłem, że mam problem. Trudno mi umiejscowić jakoś to zauważenie w czasie i nie wiem, czy pojawienie się problemu nastąpiło bezpośrednio po czymś konkretnym.
Aparat dostawia trzy plamki na każdym zdjęciu, widać to dobrze tutaj:
(Kliknij, by pokazać/ukryć)
kilka razy próbowałem to wyczyścić szmatką od okularów, ale bez rezultatu. Co mu może dolegać? Czy to naprawialne? Boję się, żeby koszt naprawy nie osiągnął ceny aparatu :(

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Wygląda zupełnie jak pyłki na matrycy, które często pojawiają się w lustrzankach. Tam o nie łatwo, bo często zmienia się obiektywy, łatwo też je wyczyścić. Ty masz kompakt, więc dziwne, że się pojawiły i trudniej będzie je usunąć...

http://tinyurl.com/mnwsa8d

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Obiektyw w kompaktach wbrew pozorom może nie być szczelny. Mi też czasami jakiś paproch siądzie na matrycy. Pomaga czyszczenie odkurzaczem, tak jak na tym filmiku

W terenie, kiedy nie mam dostępu do odkurzacza, obejmuję obiektyw ręką tak żeby zrobić rurkę
i wysysam ustami. Śmieszne ale działa.
Czasami jednak brud przykleja się do matrycy i ssanie nie działa, wtedy zostaje czyszczenie w serwisie. Masz aparat na gwarancji, możesz spróbować reklamować. Teoretycznie obiektyw powinien być szczelny.
U Ciebie są duże paprochy, a one łatwiej poddają się odkurzaczowi więc domowe czyszczenie powinno pomóc.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
brudna matryca
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Miałem coś podobnego w swoim Lumixie - koszt czyszczenia w profesjonalnym serwisie w Wawie(Jerozolimskie niedaleko Pl. Zawiszy) do ok 250zł. Tyle kosztuje robienie zdjęć na plaży w wietrzny dzień.

Od tamtej pory co jakiś czas wytrzepuję paprochy z futerału...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum