Dzień pierwszyhttp://www.navime.pl/trasa/205234Zdecydowanie najgorsza wyprawa tego roku. Już sam początek rozzłościł mnie do łez
. Tak teraz się z tego śmieję, ale w dniu wycieczki byłem po prostu wściekły na wszystko. Więc od początku:
Wszedłem na rower i zaczęło strzelać połączenie siodełka ze sztycą. Trzaskało wcześniej więc wymieniłem siodełko. Dzień wcześniej było wszystko ok, cichutko żadnych stękań z tamtych okolic. Stawałem kilka razy żeby coś wykombinować (rozkręcałem, dokręcałem, zmieniałem pozycje łączenia, ale było coraz gorzej).
Postanowiłem więc kupić w najbliższym rowerowym nową sztycę. W Olkuszu był rowerowy, ale zamknięty (8.00). Do końca trasy, tj. do Czajowic nie znalazłem żadnego sklepu rowerowego
Pierwszy raz trasę pogubiłem już w Lędzinach. Nie wiedziałem, że ul. Chrzanowska krzyżuje się z Brzezińską dwa razy. Oczywiście wybrałem to złe skrzyżowanie. Później błądziłem jeszcze wielokrotnie, co chwila stawałem na rozjazdach i sprawdzałem GPS w telefonie gdzie jechać.
Tu taka mała dygresja co do oznaczeń dróg w Małopolsce. Horror. Brakuje podstawowych oznaczeń np. wyjeżdżam z bocznej drogi na główną, a tam nie ma znaku gdzie ta główna prowadzi. Brak nazw miejscowości, czasami jest tylko tablica informująca o terenie zabudowanym
I tak prawie za każdym razem posiłkowałem się smartfonem. Dodam jeszcze, że nie ma (może nie zauważyłem) znaków mówiących o rozpoczęciu/zakończeniu danej gminy, a oznaczenia powiatów są, ale tylko na drogach krajowych i wojewódzkich.
Oczywiście bateria w smartfonie nie wytrzymała takiego traktowania.
Trzy razy podczas całego wyjazdu naprawiałem tylny hamulec. Wypada sprężyna dociskająca klocek do tarczy. Pojadę z tym na serwis.
Obiad zjadłem zaraz za Słomnikami, a chciałem wcześniej, jednak od 100km nie znalazłem żadnego punktu gastronomicznego (nie szukałem wiejskiego sklepu z krzesełkami przed). Chciałem po prostu zjeść coś gorącego.
Ogólnie więc wycieczka wyglądała tak, że jak udało się jechać kilkanaście minut bez pauzy to było dobrze. Nie odczułem żadnej przyjemności z jazdy rowerem.
Żeby nie było, że to koniec, napiszę o końcu
W Ojcowie, czyli na ostatnich kilometrach było już ciemno. Spotkany człowiek z psem poradził mi abym do Czajowic udał się skrótem czyli szlakiem na Jaskinię Łokietka. Tak zrobiłem i po kilku minutach jazdy pchałem rower pod sporą górę po kamiennych niby schodach (ciekawe jak zniosły to bloki). Spotkałem parę zaginionych w lesie turystów i jakoś wspólnymi siłami znaleźliśmy drogę do celu.
Wnioski: kupić lampę rowerową, zaopatrzyć się w alternatywne źródło ładowania komórki, odłożyć na bok mit, że jeżdżę po Polsce i w razie awarii stanę po prostu pod rowerowym i kupię potrzebne części, dokładniej przygotowywać trasy (szczególnie w Małopolsce).
Na koniec perełka, specjalnie dla zwycięscy tegorocznego Maratonu Rowerowego Dookoła Polski, odwiedziłem taką oto miejscowość i padającym smartfonem pyknąłem ostatnie zdjęcie.
Zdjęć byłoby więcej, ale wszystko co najładniejsze na trasie mijałem jak było już ciemno.
Zdobyte gminy: Jerzmanowice - Przeginia, Sułoszowa, Trzyciąż, Gołcza, Miechów, Książ Wielki, Kozłów, Słaboszów, Działoszyce i Skalbmierz (woj. świętokrzyskie), Pałecznica, Racławice, Radziemice, Koniusza, Kocmyrzów - Luborzyca, Słomniki, Iwanowice, Michałowice, Zielonki, Skała, Wielka Wieś.
Dzień drugihttp://www.navime.pl/trasa/205235Powrót jak zwykle szybki. Starałem się nie słyszeć trzaskającej sztycy. W domu byłem już o 11.20.
Zdobyte gminy: Zabierzów i Krzeszowice.