Autor Wątek: Dylemat - nowy czy używka?  (Przeczytany 426 razy)

Opis: ; )

Offline Mężczyzna kuba2354

• Miasto: Leźno k/Gdańska
  • Na forum od: 08.04.2013
Dylemat - nowy czy używka?
« 27 Sie 2013, 18:21 »
Cześć. Mam mianowicie taki problem, że mój rower jest już na całkowitym wykończeniu. Zrobił już trochę kilometrów, więc nadszedł czas na zmianę.

Sprawa ma się tak. Będąc wczoraj w DECATHLONIE widziałem taki o to rowerek :

http://img9.imageshack.us/img9/3929/9gjx.jpg
http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-3-a-id_8239800.html

Cena - 1499 zł.

Brzmi całkiem ok, ale z drugiej strony mogę dorzucić np. 700 zł i mieć Krossa Vento 1.0 albo Meridę. No fajnie, tylko że do nich nie podczepię bagażnika, a ten ma odpowiednie dziury.

Ten decathlonowski wynalazek ma przerzutki marki X, o której to w ogóle nie słyszałem. Równie dobrze mogę przełożyć Acerę z drugiego roweru i np kupić Alivio do przodu i będzie już lepiej. : )

Dodam, że ten rower ma dożywotnią gwarancje na ramę, mostek i kierownicę.

Jeździłem nim wczoraj po sklepie i jeździ się nim całkiem fajnie :D Wygodny nawet, nie czuć żadnych oporów.

Druga sprawa, że za te same pieniądze mogę kupić markową używkę, ale bez gwarancji i no jednak używaną, czyli i tak jakis remont bym musiał zrobić.

Więc pytanie, lepiej kupić TO COŚ i włożyć osprzęt z dużo wyższej półki, czy kupić używkę i wpakować w nią trochę PLN?

Pozdrawiam, Kuba. : )

Odp: Dylemat - nowy czy używka?
« 27 Sie 2013, 18:21 »
Cześć. Mam mianowicie taki problem, że mój rower jest już na całkowitym wykończeniu. Zrobił już trochę kilometrów, więc nadszedł czas na zmianę.

Sprawa ma się tak. Będąc wczoraj w DECATHLONIE widziałem taki o to

Uploaded with ImageShack.us
http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-3-a-id_8239800.html

Cena - 1499 zł.

Brzmi całkiem ok, ale z drugiej strony mogę dorzucić np. 700 zł i mieć Krossa Vento 1.0 albo Meridę. No fajnie, tylko że do nich nie podczepię bagażnika, a ten ma odpowiednie dziury.

Ten decathlonowski wynalazek ma przerzutki marki X, o której to w ogóle nie słyszałem. Równie dobrze mogę przełożyć Acerę z drugiego roweru i np kupić Alivio do przodu i będzie już lepiej. : )

Dodam, że ten rower ma dożywotnią gwarancje na ramę, mostek i kierownicę.

Jeździłem nim wczoraj po sklepie i jeździ się nim całkiem fajnie :D Wygodny nawet, nie czuć żadnych oporów.

Druga sprawa, że za te same pieniądze mogę kupić markową używkę, ale bez gwarancji i no jednak używaną, czyli i tak jakis remont bym musiał zrobić.

Więc pytanie, lepiej kupić TO COŚ i włożyć osprzęt z dużo wyższej półki, czy kupić używkę i wpakować w nią trochę PLN?

Pozdrawiam, Kuba. : )

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 27 Sie 2013, 18:41 »
Szukając szosówki w tym budżecie szukałbym używek - sprzęt nie zużywa się tak mocno (i nie jest tak narażony na uszkodzenia). A dożywotnia gwarancja to raczej nie powód żeby kupować nowy - żadna markowa rama pęknąć nie powinna, kupując używkę wskoczysz na inny poziom jakości osprzętu.
Wracam do jeżdżenia.

« 27 Sie 2013, 21:29 »
Daniel : ale z drugiej strony to jak włoże jeszcze kilka innych rzeczy (inna kaseta, Alivio albo Sora z tyłu, Alivio z przodu) to rowerek jest całkiem przyzwoity. : ) przede wszystkim rower ma mieć mocowanie do bagażnika, który będę mógł założyć na jakiś wyjazd. Mało jest takich rowerów które są markowe i mają przy okazji dziury wlaśnie do założenia bagaznika. Chyba, że wiesz jaka szosówka do 1800 - 2000 zł ma te dziury. : ) bo patrze na tablicy na tego typu rowery to nie mają prawie żadne.

Offline Mężczyzna krajek

• Miasto: Kiekrz/ Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
    • O moich wyprawach rowerowych
« 27 Sie 2013, 22:20 »
Problem otworów montażowych pod bagażnik zniwelować można obejmami i/lub adapterami. Tym bym się nie przejmował.

« 27 Sie 2013, 22:35 »
krajek : a możesz mi podesłać link do takiego czegoś? Bo jak wpisze adapter do bagażnika rowerowego to mi wyskakuje ADAPTER DO SAKW CROSSO... :D będę bardzo wdzięczny. : )

Offline Mężczyzna krajek

• Miasto: Kiekrz/ Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
    • O moich wyprawach rowerowych

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Sie 2013, 23:36 »
Było już sporo tematów na temat obejm itp. Poszukaj :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum