Autor Wątek: Tatry - przełajowo  (Przeczytany 1011 razy)

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
Tatry - przełajowo
« 2 Wrz 2013, 23:33 »
Witam

Spontanicznie (jak powszechnie wiadomo spontany są najlepsze) wybieram się w weekend do Zakopanego z rodzinką, że nie chce mi się za bardzo chodzić po najwyższych szlakach to pomyślałem żeby zrobić jakąś trasę częściowo rowerem a cięższe odcinki przejść z rowerem na ramieniu jak na przełajowca przystało, znacie jakieś szlaki gdzie da radę sprawnie się poruszać w takim stylu  ??? Ramę owinę gąbką żeby się łatwiej nosiło na ramieniu, z góry piszę że Rysy odpadają ... chyba  ;)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Odp: Tatry - przełajowo
« 3 Wrz 2013, 00:10 »
W polskiej części Tatr nie poszalejesz. Park zabrania jazdy na rowerze z kilkoma wyjątkami. Możesz jechać z Brzezin na Halę Gąsienicową, Doliną Chochołowską do schroniska, Drogą pod reglami i z Kuźnic na Kalatówki. Najbardziej przełajowy wariant pierwszy.
Możesz zrobić sobie całodniową wycieczkę łącząc te cztery trasy.
Pozostałe tereny, to chyba faktycznie tylko noszenie :)
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 3 Wrz 2013, 09:09 »
Tatry to jednak w większości noszenie, podjazdy ze względu na nachylenie i nawierzchnię (m.in. kamienne stopnie) odpadają, podobnie ze zjazdami (chyba, że jesteś naprawdę dobry w DH). Przejezdne, poza dolinami, mogą być odcinki grani w Tatrach Zachodnich, w Tatrach Wysokich rower to już sztuka dla sztuki).

Skoro jesteś zakwaterowany w Zakopanem, to możesz przejechać się przez Podhale w jakieś inne pasmo, np. Pieniny, Gorce, bądź myknąć na Słowację. Kilka podjazdów (w tym terenowe) masz na stronie cenionego forumowicza:

http://www.genetyk.com/podjazdy/podzial.html

Możesz też nastawić się bardziej asfaltowo, w okolicach będziesz miał najlepsze (przewyższeniowo i widokowo) polskie i słowackie podjazdy, zgrabnie zebrane na powyższej stronie.

« 3 Wrz 2013, 17:18 »
Wielkie dzięki za pomoc, świetna stronka.  Nic mi więcej nie potrzeba .... oprócz błękitnego nieba  ;) Trasę zaproponowana przez marg biorę w ciemno. Żeby zapuszczać się takim rowerem w góry to trzeba mieć namieszane pod kopułą ale zobaczymy jak będzie  :D Na szczęście mam założone szerokie opony.

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 3 Wrz 2013, 18:00 »
Jeśli w weekend będzie (a będzie) ładna pogoda, to nastaw się na tłumy niedzielnych turystów. Też tam pewnie będę :D, ale gdzieś wyżej, bo planuję przejść Orlą Perć (chyba w niedzielę). A, no i roweru ze sobą nie zabieram :)
bikeowo, czyli moje podróżowanie

« 12 Wrz 2013, 00:30 »
Polskie Tatry odpuściłem z wyżej wymienionych powodów, zakazy i tłumy. Jeśli Tatry to tylko Słowacja  ;)
Pierwszy dzień zapoznałem się z zakazami wjazdu praktycznie wszędzie więc tylko zjechałem łąką z Gubałówki.

Z rana pojechałem pod Łomnicę samochodem - Dolina Kežmarskej Bielej vody jest otwarta dla rowerów krótki podjazd i podejście i zaraz odbiłem w lewo aby zjechać aż pod sam wyciąg na Łomnicę, później pokręciłem się trochę po okolicy.

Następnego dnia chciałem pojechać doliną Bielovodską (zaraz za przejściem granicznym przez Łysa Polanę) ale po podjeździe na polane zobaczyłem, zakaz jazdy rowerem więc zawróciłem, udałem się asfaltem do Tatranskiej Javoriny i do doliny Javorovej.
Chciałem zjechać z 2000 m. ale niestety po dostaniu się na Kopske Sedlo zaczął padać deszcz co przy moich oponach groziło glebą i musiałem szybko zjeżdżać. Najlepszy jednak był zjazd z Kopskiego Sedla Doliną Zadnich Koperszadów (słow. Dolina Zadné Meďodoly) a mianowicie sama końcówka od niedźwiedzi w dół. Zjazd szutrem w dolnym chwycie i przy oponach napompowanych jak kamień można opisać jako swobodny spadek, momentami oba koła traciły kontakt z podłożem, aż na dole stwierdziłem że podjeżdżam aby zjechać drugi raz  ;) Szkoda że nie wziąłem kasku czasowego, bardziej terenowych opon i licznika  :)

Ostatni dzień tylko jeden szutrowy delikatny zjazd i asfaltowy do miejscowości Podspady oraz kilka podjazdów między innymi do wsi Brzegi. Pewnie nie ma na forum tego Pana który jechał na składaku i którego ledwo wyprzedziłem  :o na zjeździe z Bukowiny do Poronina ale i tak go pozdrawiam. Link do galerii : https://picasaweb.google.com/111602234910423784817/TatryPrzeAjowo?authkey=Gv1sRgCLPnnNW72t_TUQ

A... i proszę o przeniesienie w odpowiedni dział  ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Wrz 2013, 14:44 Damian90 »

« 12 Wrz 2013, 15:24 »
Teraz powinno działać.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 12 Wrz 2013, 16:26 »

Moim zdaniem super: rower, trasa, fotki!
Laudacje!  :D
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna BRC

• Miasto: Śrem
  • Na forum od: 21.08.2011
« 14 Wrz 2013, 19:57 »
Fajny wyjazd i galeria. Lubię górskie klimaty.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 16 Wrz 2013, 21:38 »
Zajebiście i spodobało mi się,muszę od Hostxa ;D przełajówkę wypróbować tylko oponki na bardziej cyklocrossowe trzeba by wymienić i poczekać jak gdzieś wyjedzie z domu :icon_twisted:
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi: małopolskie tatry 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum