Autor Wątek: Szary pielgrzym  (Przeczytany 1068 razy)

Offline Mężczyzna Tomassac

• Miasto: Jámy (CZ)
  • Na forum od: 17.09.2012
    • na leżato
Szary pielgrzym
« 9 Wrz 2013, 09:59 »

Rower poziomy z polskiej stajni Velogic.
Nazwa: Velgic High Racer
materiał: Aluminium 6061
baza kół: 116cm
fotel na wysokości 54cm od ziemi, suport na wysokości 71cm od ziemi, co daje różnicę 17 cm - bardzo dobra konstrukcja.
Fotelik z materacykiem oraz kufer: Aerobike Kalisz czyli p. Kaczmarek produkujący foteliki do poziomek na pół Europy.
Waga ramy w/g producenta: 3,1 kg. Niestety sam nie zważyłem, pewnie to jest waga gołej ramy, do tego trzeba policzyć kierownicę, kółko i rurki do łańcucha.
Stery klasyczne Ritchey
Widelec CrMo 1.1/8 Ahaed

"Normalne" komponenty rowerowe (czyli to co przerzucam z roweru na rower):
Koła:
tył: Mavic Crossride UB (tylko na V-ki) 26 cali.
przód: obręcz Remerx Grand Hammer, dynamo SON
Opony Shwable Kojak 1.3 zwijane
kaseta 8 (11-32) shimano
manetki shimano Alivio
Klamki hamulcowe Alonga 
łańcuch KMC Z8S
pedały PDM 540
korby shimano FCM 552 48/36/24 170 cm (tarcze 48 i 36 wzięte z FCM 532)
przerzutka tył Alivio
światło Edelux od SONu

Ściągnięte ze starego Krosa:
Hamulce Merida tył i Promax przód
przerzutka przód shimano Deore

Więcej napisałem na http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2124.0 

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Szary pielgrzym
« 9 Wrz 2013, 10:22 »
Fajna konstrukcja, ile łańcuchów na nią zeszło? Smarowanie musi być uciążliwe ;) Nie chaczy się kołem o łydę przy skręcie?

Lepiej z kufrem czy z sakwami?

Często cię ludzie zaczepiają widząc takie cudo? Pewnie potrafi wywołać emocje na drodze :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 9 Wrz 2013, 11:13 »
o kurcze, dynamo SON i takie wynalazki to rzadkość w Polsce spotykana.

niezła bestia..

• na leżato
« 9 Wrz 2013, 11:41 »
@Iwo
Łańcuchów jest 2,7, smarowanie trwa trochę dłużej...
Kołem o łydę przy skręcie nie haczę. Przy skręcie trzeba uważać na to, żeby butem o koło nie zahczyć. Ale ja między przechodniami nie kliczkuję a stręty podczas jazdy na drodze to tylko pochylenie ciała z lekkim ruchem kierownicy.
Emocje wzbudza, ale ja niedowidzę wiec czesto nie dostrzegam.
Lepiej zdecydanie z kufrem choć pojemość kufra mniejsza. Sakwy mam takie przemakalne, nawet jak je zabezpieczyłem pokrowcem, to i tak woda się tam dostała od koła. A to dlatego, że nie miałem błotnika. A kufer nie tylko, że nieprzemakalny, to jest zarazem i błotnikiem. No i ten +1 km/h przy wyższych prędkościach. ;)   

@EASYRIDER77
SON w Polsce to rzadkość, ale ja żyję w Czeskiej Republice, a tu jest i dystrybutor SONu. Pewnie jak by go nie było, to bym nawet nie usłyszał o SONu.
Akurat miałem szczęście i dynamo kupiłem od dystrybutora z bazaru, używane za 2000 Kč, czyli ok. 300 zł. Zaoszczędzone pieniądze dałem do światła, które jest droższe...
Ale inwestycja się opłaciła: w nocy wszystko widzę a często wracam rowerem w mroczną godzinę.

Ten rower to mój partner w pracy, pielgrzym w długich trasach, kompan na wycieczkach.   

EDIT: O kufru dodałem. 
« Ostatnia zmiana: 9 Wrz 2013, 11:50 Tomassac »

Offline EASYRIDER77

« 9 Wrz 2013, 12:32 »
nie zauważyłem że mieszkasz w Czechach. Teraz już wiem. A przy okazji gdzie Jamy w których mieszkasz, nie mogę naweet z polskiej klawiatury prawidłowo to napisać. Jak możesz pokaż na mapie, bo wybieram się w przyszłym roku rejon graniczny NIemcy/Czechy Szwajcaria Saksońska.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 9 Wrz 2013, 12:48 »
A przy okazji gdzie Jamy w których mieszkasz, nie mogę naweet z polskiej klawiatury prawidłowo to napisać

;)

Offline EASYRIDER77

« 9 Wrz 2013, 12:55 »
Jámy

rozwaliłeś mnie Robert   ;D
po prostu Padłem! ;D

Mój mózg chyba gdzie indziej niż ja ciałem.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 9 Wrz 2013, 12:56 »

Offline EASYRIDER77

« 9 Wrz 2013, 12:57 »
mózg zaczyna mi działać, w tym samym momencie znalazłem. Yoshko wiesz w końcu że jednoczesnie piszę do Ciebie w inne sprawie...  ;D

mariobiker

• Gość
« 18 Wrz 2013, 19:55 »
Rewelacja  ;D Pozycja prawie jak w fotelu przed kominkiem  ;)

• na leżato
« 19 Wrz 2013, 23:13 »
Tak, pozycja na tym rowerze jest idealna. Widoki mam co prawda  nie na kominek, ale na świat dokoła. I  za to cenię wszelkie poziomki. Rower do  bezproblemowego gapienia się na swiat.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 20 Wrz 2013, 08:15 »
fotel na wysokości 54cm od ziemi, suport na wysokości 71cm od ziemi, co daje różnicę 17 cm - bardzo dobra konstrukcja.
mógłbyś rozwinąć myśl?

Jak jest ze zużyciem napędu w takim sprzęcie? Ten długaśny łańcuch starcza na dłużej czy krócej niż zwykły?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• na leżato
« 21 Wrz 2013, 13:47 »
Rozwijając myśl:
w poziomkach ważne jest aby suport nie był zbyt wysoko.  Niektórzy twierdzą że nie powinien być wyżej niż siedzenie. Są takie konstrukcje, wtedy fotelik jest bardziej do pionu, a człowiek raczej siedzi niż leży. Inni z koleji twierdzą (ja też), że może być wyżej niż siedzenie, ale nie powinien być wyżej niż serce (chodzi oczywiście o krwiobieg, aby serce bez problemu pompowało krew do nóg).  Wtedy pozycja jest bardziej leżąca, co poprawia areodynamikę. Właściwie kąt między nogami a tłowiem jest taki sam jak na pionowym, sportowym (MTB, szosa) rowerze (oczywiscie pomijając kładzenie sie na kierwnicy). easumujac, na poziomce  im wyżej nogi tym bardziej leżysz (+ dla areo, - dla serca, - dla widoczności znad kierownicy), im niżej nogi tym bardziej siedzisz (+ dla serca, - dla aero, + dla widoczności).
Moja pozycja na opisywnym Szarym Pielgrzymie jest dla mnie optymalna: wszystko widzę przed sobą, nogi nie za wysoko, fotelik nie za bardzo do pionu, jak sie zatrzymam to obie stopy stoja na ziemi pewnie na ziemi.

Łańcuch powien wytrzymywać dłużej, ale nie robiłem testów. Wiem że zebatki z tyłu i na przodzie wygladają na bardzo mało zużyte mimo że już przejechane mają trochę.     

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 21 Wrz 2013, 17:43 »
Tak, pozycja na tym rowerze jest idealna. Widoki mam co prawda  nie na kominek, ale na świat dokoła. I  za to cenię wszelkie poziomki. Rower do  bezproblemowego gapienia się na swiat.

Mnie najbardziej podoba się obserwowannie gałęzi nade mną.

Łańcuch zurzywa się mniej, bo nie ma takich przekosów jak w pionach i brudy z przedniedo koła nie lecą na zębatkę.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum