Autor Wątek: Przenośna ładowarka do smartfonów  (Przeczytany 7628 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010

Wstawiłem nawet zdjęcie! Musi to być powerbank z wyjściem 12v. I Ładowarka z takim gniazdkiem - najlepiej tani zamiennik z allegro.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Na początku wątku była pokazana ładowarka SUNEN na 2x AA, miałem ją jeden dzień i odesłałem. Na bateriach była w stanie naładować smartfon Galaxy S Advance w 20-25% i tyle.
Zdecydowałem się na przenośną Nokię DC-16 ta ładuje w/w tel w 100% i po tym zabiegu pozostaje praktycznie pusta.
#Steel is Real

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Co do filmiku z bateryjkami..
1. Gostek nie zlutował "środkowych" pinów: "normalny" telefon będzie się ładował prądem 100mA (ładowanie USB).
2. Na świeżych bateriach sporo telefonów nie będzie się ładowało, najczęściej jak na gnieździe jest powyżej 5.5V to odcina (dioda jest w celu obniżenia napięcia, 4x "zleżałe" AA daje koło 6V, czyli hula jak złoto)
3. Na lekko zużytych bateriach.. też nie będzie ładował, bo napięcie spada nieprzyzwoicie szybko (pomimo, że sporo prądu jeszcze jest)
Czyli filmik pokazuje tylko część prawdy :)

Ale jest jeszcze punkt 4. Jak wsadzi się akumulatorki NiMH.. Bez diody działa przepięknie. Naładowane i "po odpoczynku" praktycznie cały czas dają 4.5-5V. Jak już są rozładowane to napięcie bardzo szybko spada.. i telefon przestaje ładować.

Musi to być powerbank z wyjściem 12v
Banki z wyjściem 12V to akumulator żelowy (czytaj dość niska wydajność do masy). Lepiej zrobić coś innego: do taniego "zamiennika" ładowarki wsadzić odpowiedni układ i podłączać do 5V  (jakby co PW).
No chyba, że masz aku "8.4V", to dość ciężko znaleźć "gotowca" i trzeba kombinować, raczej zostaje samorobna kombinacja.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Proszę oto przykładowy power bank z wyjściem 12V:
http://www.fasttech.com/products/0/10004461/1341203-qidian-1a-1-5a-2a-4a-6-18650-mobile-power-bank
Ale to nie jest rozwiązanie.Raczej trzeba coś wyrzeźbić samemu.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
dioda jest w celu obniżenia napięcia,
Dioda ma raczej zabezpieczyć telefon przed rozładowywaniem w przypadku podłączenia pudełka z wyczerpanymi bateriami lub odwrotnie włożonymi.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Używam swojej Nokii E52 do rejestrowania przejazdów za pomocą Sports Trackera. Niestety, na dłuższe wyjazdy bateria jest niewystarczająca. Czy można już na starcie podłączyć do telefonu z w pełni naładowaną baterią np ładowarkę DC-16 bądź DC-19 żeby wydłużyć czas pracy telefonu?
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna aanndrzej

• Miasto:
  • Na forum od: 20.11.2011
Używam swojej Nokii E52 do rejestrowania przejazdów za pomocą Sports Trackera. Niestety, na dłuższe wyjazdy bateria jest niewystarczająca. Czy można już na starcie podłączyć do telefonu z w pełni naładowaną baterią np ładowarkę DC-16 bądź DC-19 żeby wydłużyć czas pracy telefonu?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale Nokia E52 ma akumulator Li-Po (litowo-polimerowy), w którym nie występuje efekt pamięci. Szkodzi to baterii, ale na dłuższy okres czasu, tzn. zauważysz zmiany może po 2 latach używania tej SAMEJ baterii. Aktualnie robię tak od 2 lat i jeszcze nic, a mój znajomy musiał wymienić po 3 latach baterię. http://tech.wp.pl/kat,1009783,title,Czy-mozna-ladowac-nowa-baterie-przed-calkowitym-rozladowaniem,wid,15220968,wiadomosc.html?ticaid=1124dd - polecam.
Nie wiem tylko czy dobrze zrozumiałem pytanie. :)

Moja bateria ma już pieć lat i nie zauważyłem zbytniego spadku wydajności. Swego czasu zakupiłem na Allegro dwa dodatkowe aku, niby oryginalne. Po kilkunastu tygodniach ich wydajność spadła dramatycznie. Stąd zamiar zakupu DC-16, bądź DC-19.
Co do mojego pytania to artykuł pod linkiem wyjaśnia, że nie ma żadnych przeciwskazań.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ja brałem do nokii "ala oryginały", po jakieś 3-4 dolce bezpośrednio na ebay, działały bez zarzutu. Na allegro baterii nie polecam kupować, wciskają najgorszy sort.

My home is where my bike is.

• Miasto:
Nie polecam kupować zamienników. Nie polecam także kupować baterii, które tylko wyglądają jak oryginalne. Często sprzedawcy sami nawet nie wiedzą, że wciskają ludziom podróbki - niestety, widziałem to już wiele razy. No dobra... może po prostu "nie wiedzą" :)
Te zamienniki nieraz mają teoretycznie 2 razy większą pojemność, ale sprawdzeniu ich w praktyce niestety tak już nie jest. Jeśli chcemy kupować baterię do telefonu to tylko oryginalną od producenta ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Te zamienniki nieraz mają teoretycznie 2 razy większą pojemność, ale sprawdzeniu ich w praktyce niestety tak już nie jest.
O takim chłamie to nie wspominam. Prawda jest taka, że wszystkie ogniwa są produkowane w Azji, te oryginalne i te nie. Jakość produktów zamawianych w chinach (zamienników), a nie od naszych lokalnych cwaniaczków jest porównywalna z oryginałem.

My home is where my bike is.

Dałem sobie spokój z bateriami do mojej nokii. Zakupiłem i przetestowałem, na razie stacjonarnie, power bank nokii DC-16. Energii w power banku i baterii telefonu powinno wystarczyć na jakieś 20h jazdy z włączonym Sports Trackerem. Jeśli nie to poprostu dokupię jeszcze jedną DC-16. Z niecierpliwością czekam teraz na możliwość przetestowania zasilania w akcji.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Natknąłem się na coś takiego :

[ Invalid YouTube link ]

Co myślicie ??

Nie czytałem całego wątku jak już ktoś to wrzucał to proszę moda o usunięcie.

• Miasto:
Patrzyłbym na to raczej pod kątem eksperymentu/ciekawostki elektronicznej niż na produkt codziennego zastosowania.
Trzeba baterie cały czas wkładać, rezystor kupić, rurki termokurczliwe, znaleźć koszyczek na 4 baterie. Ogólnie dobry powerbank szybciej się zwróci.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Wszystkie części wymienione w filmiku są dokupienia w jednym sklepie za 10 PLN.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum