Autor Wątek: Przenośna ładowarka do smartfonów  (Przeczytany 7634 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
Wracając do tematu, ja korzystam z jakiegoś chińskiego modułu za grosze z ebay, ważne dla mnie że miał mostek wbudowany i miejsca na podłączenie przewodów, poprzednie lutowane i budowane samemu kombinacje w podróży na dziurach dorobiły się zimnych lutów, tu po prostu przykręciłem z jednej strony kabel od dynama, z drugiej ucięty kabel z mikrousb na drugim końcu. Generalnie działa, 50-100km dziennie utrzymuje smartfon, więcej to nadwyżka, zależy oczywiście od średniej prędkości, w górach gorzej.
Z innych pomysłów ciekawą opcją jest powerpot, chodzi mi też po głowie jakiś pływające ustrojstwo, które można zacumować na rzece małej czy dużej przy brzegu, które kręcąc się przez całą noc mogło ładować gadżety.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
EDIT: a tak na serio, to najlepiej wcale nie zabierać takich zabawek. Ostatnio zauważyłem, że na każdy wyjazd zabieram coraz mniej przedmiotów. A już wyjazd w miejsce gdzie nie ma zasięgu telefonu, to raj. Zamiast tego tematu lepiej założyć - Jak uleczyć się z uzależnienia od smartfonów i komputerów. ;)

Może moderator założy nowy wątek jak zaproponowany i tam wrzuci posty nie związane z tematem ?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Bo chcę
A, to przepraszam. :)

Schematy są ogólnie dostępne, można też modyfikować je dla swoich potrzeb. Zabawa jest przednia. Ja przerabiałem opcję z przednim dynamem w piaście. Ma to średnią wydajność, jak się nie używa telefonu, to da radę podładować przez cały dzień, ale z włączonym ekranem to już energii będzie ubywać. Samo włączenie GPS już sprawia, że jest się na krawędzi, przy szybkiej jeździe ok 16-20km/h da się doładować z włączonym GPSem. Ja zrobiłem tak, że miałem słuchawki i słuchałem wskazówek nawigacyjnych. Miałem komercyjną aplikację w iPhonie z mapą Europy, której używałem też w samochodzie. Dzisiaj wolę w aucie Garmina :) Myślę, że jakąś opcją byłaby ładowarka łącząca w sobie bardzo mocne akumulatory i pełniąca rolę powerbanku podłączona jednocześnie do dynama i paneli słonecznych umieszczonych na rowerze, z możliwością włożenia paluszków i wykonania rozmowy w jakiejś krytycznej sytuacji.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Kobieta ttin

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.05.2011
A miłośnikom trolli polecam
;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Co wyście się tak na mnie uwzięli ?
To już zadawać pytań nie można ? Szukam po sieci i są różne rozwiązania i niekiedy takie po 10 PLN o dziwo działają, po to między innymi jest internet. Przecież jak ktoś nie chce brać sprzętu to ja mu nie zabraniam tego robić. Każdy ma swoją wizję. irbis9 ze ma coś za 7 dolarów i mu to działa to dlaczego ja mam być odcięty od tych informacji czy rozwiązań, bo na tym forum nie można zadać pytania ???
Kompletnie nie rozumiem.

Wilku ostatnio broniles jakiegoś młodego człowieka co chciał sobie nowego fulla za 500 pln kupić. A niestety w mojej opinii z całym szacunkiem do waszych niezaprzeczalnie wielkich dokonań podrozniczo rowerowych to w moim malym swiecie w zakresie elektroniki jest naprawdę postęp bardzo szybki. Ale ok jak według was to temat bez sensu to trudno.
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2014, 18:55 Camellus »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Układ za 10 zł ma prawo działać tak samo jak gotowe urządzenie kosztujące wiele więcej (albo nie działać tak samo..). To nie kwestia kosztów, bo kosztują nie elementy, tylko opakowanie i nazwa. Najlepiej zamiast siedzieć na forum przejedź się do sklepu elektronicznego i lutuj. Za dużo analizowania, za mało działania.

Jak zauważyło wcześniej kilka osób stosowanie smartfona jako nawigacji jest niestety chorym pomysłem. Do tego Samsungi (do czego przyznaje się nawet sam producent!) mają słaby odbiornik GPS. Używałem swojego Xcovera podczas biegania i była to parodia, bez AGPS ślad momentami skakał o 100m. Rozumiem intencje - zapis śladu, ale jest to tylko leczenie objawów.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Poddaję się.  Ciekawe ze jakoś pytań o kurtki jest co chwile masa i są ok. A niestety nie stać mnie na 300 pln na lampkę axa i miał bym to gdzieś.

Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Układ za 10 zł ma prawo działać tak samo jak gotowe urządzenie kosztujące wiele więcej (albo nie działać tak samo..). To nie kwestia kosztów, bo kosztują nie elementy, tylko opakowanie i nazwa. Najlepiej zamiast siedzieć na forum przejedź się do sklepu elektronicznego i lutuj. Za dużo analizowania, za mało działania.
No właśnie po to było tłumaczenie, że to nie będzie zbyt dobrze działać, bo ten schemat nie ma sensu. Z praktycznego punktu widzenia kupno przetwornicy napięcia jest bardziej zasadne, bo to układ dosyć uniwersalny i nie będzie powodował aż takich strat jak stabilizator napięcia. Można go spiąć w komplecie z akumulatorem buforującym. No, ale pewnie ten problem, że podstawowy wariant 10zł nie kosztuje, tylko trochę więcej. Przykłady zastosowań są na elektrodzie.
Poza tym czerpanie informacji o elektronice z innego źródła niż forum elektroda też uważam za dziwny pomysł, tam panuje nieco większy poziom wiedzy. Inna sprawa, że tam moderacja jest ostra i wolno zadawać tylko mądre pytania :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
A ja nie do końca rozumiem to bezwzględne krytykowanie smartfonów. Racja, nie nadają się do stałej nawigacji lub zapisu śladu. Ale sprawdzają się całkiem nieźle do chwilowej nawigacji w trudnym miejscu, mieście itd. Naturalnie co kilka dni należy go przy takim używaniu podładować, ale ja tak czy owak co kilka nocy lubię wziąć prysznic, zrobić pranie itd.
Zaleta jest podstawowa - smartfona już mam, GPS musiałbym kupić.

A co do ładowarki - potrafi mi ktoś wskazać jakiś gotową ładowarkę na akumulatorki 18 650? Bo elektronikiem nie jestem i raczej nie mam ambicji nim zostać.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
http://allegro.pl/dwukanalowa-automatyczna-ladowarka-li-ion-2x-18650-i4126962541.html

Bocian dodaje ją do swoich lampek, więc chyba szajs to nie jest.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A tutaj coś dla lubiących eksperymenty czy zabawy z lutownicą, przykładowy tani zestaw:
http://allegro.pl/tp4056-miniaturowa-ladowarka-liion-18650-micro-usb-i4126514164.html
http://allegro.pl/ladowarka-sloneczna-bateria-ogniwo-panel-5v-0-8w-i4128742975.html
Oczywiście należy sobie zdać sprawę, że ładownie smartfona nie ruszy.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
A co do ładowarki - potrafi mi ktoś wskazać jakiś gotową ładowarkę na akumulatorki 18 650? Bo elektronikiem nie jestem i raczej nie mam ambicji nim zostać.
http://www.mhunt.pl/ladowarka-usb-miller-ml102-1x18650-power-bank-gps-pda-gsm
Mam, używam, ładuje smartfona. Mała, w miarę tania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum