Autor Wątek: Medano Vanity czy Kands Maestro?  (Przeczytany 1311 razy)

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
Odp: Medano Vanity czy Kands Maestro?
« 18 Wrz 2013, 11:15 »
. Wybierając rower z takim mostkiem, zakładam, że będziesz dłubał i modyfikował szukając właśnie pozycji. Czy to nie zaprzeczenie twoim słowom?
Miałem na myśli DOKUPOWANIE i MONTOWANIE do nowego roweru , a nie sam proces regulacji, który robi się tylko raz i gotowe.

Rób jak chcesz, ale to oznacza że wolałbyś rower ogólnie gorszy gdyby tylko miał lepszy mostek, a to wydaje mi się nierozsądne. Zresztą to samo można odnieść do opon - wymiana jest droższa i bardziej pracochłonna niż wymiana mostka.
Wolę rower ogólnie lepszy, bądź taki sam, ale fabrycznie zamontowanym regulowanym mostkiem. Wymiana opony nie stanowi na ogół problemu  dla mnie, natomiast mostka jeszcze nie zakładałem, więc nie wiem jak to się robi i nie wiem, czy chcę się tego uczyć.
A kupowanie roweru, by w nowym sprzęcie zmieniać osprzęt skoro można  kupić coś gotowego do jazdy, nie wydaje mi się rozsądne i racjonalne.
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 18 Wrz 2013, 11:56 »
W takim razie weź pod uwagę iż wymiana mostka zajmuje mniej czasu i jest prostsza niż wymiana opony. W zależności od budowy mostka największym problemem może być zdjęcie chwytu z kierownicy. Zazwyczaj też mostek (zwłaszcza regulowany) jest tańszy niż opony.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Wrz 2013, 11:59 »
a nie sam proces regulacji, który robi się tylko raz i gotowe.
to na cholerę ci ta regulacja? Mostek nieregulowany też możesz sobie ustawić na wysokości, tylko musisz powiedzieć w sklepie, żeby nie cięli rury.

My home is where my bike is.

• Jurek rowerowy
« 18 Wrz 2013, 13:28 »
Dziękuję za wszelkie wskazówki dotyczące mostków rowerowych, ich budowy i technologii montażu, porównania do ceny opon i łatwości wymiany jednego i drugiego elementu roweru. Nie zbliża mnie to niestety do podjęcia decyzji o zakupie.

Mostek nieregulowany też możesz sobie ustawić na wysokości, tylko musisz powiedzieć w sklepie, żeby nie cięli rury.
To w sklepach tną rury? Jakie rury? Ja o rowerze piszę przecież. A sklep jest internetowy i nie mam możliwości sprawdzić czy rura - cokolwiek ona znaczy - jest obcięta, czy nie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 18 Wrz 2013, 13:31 »
Chcesz kupić rower bez przymiarki?

• Jurek rowerowy
« 18 Wrz 2013, 13:38 »
Chcesz kupić rower bez przymiarki?

Pierwszy rower w Decathlonie tak kupiłem i było dobrze. Ten aktualny odziedziczyłem po kimś z rodziny, który sobie kupował lepszy - i tez jeżdżę. Co tu przymierzać ??? Aby rozmiar ramy się mniej więcej zgadzał i do przodu :icon_exclaim: Ale jeśli się mylę, to chętnie wysłucham każdej dobrej rady.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 18 Wrz 2013, 13:41 »
Jak na razie nie słuchasz naszych rad, więc nie mam nic do dodania. Powodzenia w zakupie. :)

• Jurek rowerowy
« 18 Wrz 2013, 13:55 »
Jak na razie nie słuchasz naszych rad
Czytam bardzo uważnie i wyciągam wnioski. A wnioski te są dość przygnębiające: "nie znam się, nie rozumiem, zarobiony jestem" :)
Może w takim razie ktoś podrzuci sugestię co do zakupu, podpowie co wybrać? Ma być cross bez błotników, bagażników itp. z osprzętem minimum Alivio

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Wrz 2013, 15:07 »
To w sklepach tną rury? Jakie rury? Ja o rowerze piszę przecież. A sklep jest internetowy i nie mam możliwości sprawdzić czy rura - cokolwiek ona znaczy - jest obcięta, czy nie.
Mostek (ahead) jest montowany na rurze widelca. Można go przesuwać w górę i w dół podkładkami (które mogą być nad nim i pod nim), o ile rura nie jest za bardzo obcięta. Nieobcięta rura ma jakieś 26-30cm długości, co daje spore możliwości regulacyjne stosując zwykły mostek.

My home is where my bike is.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 18 Wrz 2013, 15:08 »
Chłopaki podchodzą do Ciebie bardzo profesjonalnie, ale widzę, że za bardzo tzn. nie chcesz się bawić w jakieś przekładki itp. Rozumiem. Ale jeśli chodzi o przymiarkę to musisz to zrobić i dobrze Ci radzą jeśli chcesz być zadowolony z zakupu. To tak jakbyś kupił buty nie przymierzając ich. Ale to co napiszę poniżej dotyczy nowego roweru. Nowego tzn. że nikt Ci rury nie będzie przycinał, bo są one już fabrycznie złożone i tyle. Ale w dobrym sklepie jeśli coś drobnego trzeba zweryfikować np. dać dłuższy, wyższy mostek to ci raczej bez problemu zamienią.

Myślę, że jeśli nawet chcesz kupić przez internet, to najpierw idź do sklepu rowerowego i po prostu usiądź na jakimś rowerze który Ci odpowiada sprzętowo np. ALivio, deore itp. i ma co potrzebujesz np. bagażnik, błotniki itd.

Następnie porównaj jeszcze z innym, bo są różne rowery i różne pozycje na rowerze. Zobacz sobie i koła 26 cali i 28 cali i 29 cali i sam zobaczysz.

Najlepiej też  jak możesz przejedź się chociaż 100 metrów.

Jak Ci podpasuje zapamiętaj jego nazwę, model i poszukaj w internecie i będziesz miał porównanie cenowe.

Wydaje mi się, że w ten sposób znajdziesz dla siebie najwygodniejszy rower. Uwierz chłopakom chcą dobrze i usiądź i przejedź się kawałek zanim kupisz.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 18 Wrz 2013, 15:59 »
Jurku, pisałeś że zauważyłeś dużą różnicę w jeździe na porządnym rowerze, względem wysłużonego Wheelera. Czy pozycja na tych rowerach była podobna?

Przy zakupie roweru najważniejsza jest właśnie przymiarka, to żeby rower Ci spasował. Nie będzie Ci się super jeździć na Deore czy nawet XTR, jeśli na rowerze będziesz się źle czuł. I regulowany mostek tutaj nie zmieni zbyt wiele (choć na pewno daje jakieś pole do popisu) ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Wrz 2013, 17:05 »
A teraz słów kilka na temat mostka, rury i cięcia.

Górny koniec widelca to rura,o proszę:

Ta rura jest fabrycznie robiona z zapasem, właśnie po to żeby ją sobie dociąć na właściwą wysokość. Docina się po przejechaniu i sprawdzeniu że jest OK.

Na tak uciętą rurę zakłada się mostek za pomocą 2-3 śrub, ew. z użyciem podkładek.
Jak się utnie na właściwą wysokość to się już zwykle nie rusza.

Jeśli jednak kupujesz rower używany to rura jest już docięta i wtedy wysokość kierownicy zmienia się wymieniając mostek, albo odwracając istniejący.

Tu masz link, gdzie przeczytasz (prosto i z obrazkami) jak się wymienia mostek, przy czym jak to już chłopaki pisali:
- jeśli kupujesz rower w sklepie i nie chcą ci rury dociąć to uciekaj stamtąd
- wymiana mostka jest prostsza niż wymiana opony

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Wrz 2013, 20:22 »
Łatwo jest w razie czego wymienić poszczególne elementy, ale jak źle dobierzesz ramę, to generalnie będziesz się na niej męczył. Każdy rower jest trochę inny, tak samo jak i my różnimy się anatomicznie. Dlatego jednemu wygodniej jest na rowerze A, a drugiemu na rowerze B.

Serio, idź do dobrego sklepu w Twojej okolicy, pooglądaj rowery, przymierz się, przejedź. I wtedy zdecyduj czy to jest to czego szukasz.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

• Jurek rowerowy
« 18 Wrz 2013, 20:53 »
Uwierz chłopakom chcą dobrze i usiądź i przejedź się kawałek zanim kupisz.
Wiem, że są tu życzliwi i pomocni ludzie, jestem wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.
Jurku, pisałeś że zauważyłeś dużą różnicę w jeździe na porządnym rowerze, względem wysłużonego Wheelera. Czy pozycja na tych rowerach była podobna?
Mnie na każdym rowerze, którym jeździłem, było dobrze. I to nawet pomimo tego, że mój ma ramę 19", a ten drugi, lepszy 21". I na jednym i na drugim dobrze się czuję. Natomiast  pierwszy z Decathlon wymuszał pochyloną sylwetkę i to nie było fajne. Teraz wiem, że nie miał regulacji mostka :) Ale wtedy ja bardzo mało jeździłem i niewiele też wiedziałem o rowerach. Przez 10 lat zrobiłem na nim może 1000km?
(...) i ma co potrzebujesz np. bagażnik, błotniki itd.
Następnie porównaj jeszcze z innym, bo są różne rowery i różne pozycje na rowerze. Zobacz sobie i koła 26 cali i 28 cali i 29 cali i sam zobaczysz.
To ma być golas bez żadnego zbędnego obciążenia na kołach 28 i nie szosowy. Czyli w grę wchodzi rower crossowy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum