Autor Wątek: Rama cr-mo  (Przeczytany 2511 razy)

Offline Mężczyzna kamil84

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.09.2013
Rama cr-mo
« 17 Wrz 2013, 20:04 »
Witam, chciałbym was prosić o pomoc w znalezieniu ramy stalowej, waga nie jest ważna za to geometria podobna do ramy jednego z użytkowników :
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=8188.0

Poszukuje typowego sztywniaka na 28", oczywiście szukam ramy używanej w rozsądnej cenie :)

Pozdrawiam :)

edit: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=9779.0

jeszcze taka ramka sprawia mi przyjemność swoim wyglądem :)
« Ostatnia zmiana: 17 Wrz 2013, 20:33 kamil84 »

Offline Mężczyzna krajek

• Miasto: Kiekrz/ Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
    • O moich wyprawach rowerowych
Odp: Rama cr-mo
« 17 Wrz 2013, 20:41 »
Czesc,
miło mi ,że podoba Ci się geometria mojej ramy jednak szukanie ramy jest bardzo żmudne. Sam przesiedziałem ładnych parę tygodni nad aukcjami i wkońcu się udało coś ciekawego wynaleźć

Opcja szukaj na allegro : cr-mo, cro moly,cro mo
zaznacz szukaj również w opisach i przeglądaj :)

A tak przy okazji to wypada najpierw się przywitać a nie odrazu prosić.

pozdrawiam

« 17 Wrz 2013, 21:08 »
Powinności poczyniłem :)

A więc czekają mnie poszukiwania, w razie czego znaleziska będę tutaj wklejał co by zaczerpnąć opinii ekspertów.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 18 Wrz 2013, 14:21 »
obie ramy, do których linki wkleiłeś są na 26" - to raz
dwa - jeśli prosisz o pomoc w znalezieniu czegoś, to fajnie byłoby wiedzieć chociaż jaki rozmiar wchodzi w grę

« 18 Wrz 2013, 19:37 »
Jejku, wstawiłem powyższe przykłady tylko po to aby zaprezentować o jaką ramę mi chodzi :)

A co do samego rozmiaru sam jestem w rozterce, w końcu między na 28 a 26 jest mała różnica prędkości przy wykorzystaniu tej samej siły, za to troszkę lepsza zwrotność i rozpęd pod górkę ma 26.

I jeszcze mam jedne pytanie co by poszukiwania były skuteczne, czy cieniowanie cromo w dużym stopniu wpływa na jej wytrzymałość ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Wrz 2013, 19:46 »
A co do samego rozmiaru sam jestem w rozterce, w końcu między na 28 a 26 jest mała różnica prędkości przy wykorzystaniu tej samej siły, za to troszkę lepsza zwrotność i rozpęd pod górkę ma 26.
Czy wybierzesz koła 26" czy 28" to jedna sprawa, ale jakich byś nie wybrał to powinieneś mieć właściwy ROZMIAR RAMY  :icon_exclaim: i o tym jest drugie zdanie skoliozy.

Cieniowanie będzie twoim najmniejszym problemem jeśli kupisz ramę w złym rozmiarze.

« 18 Wrz 2013, 20:05 »
Mam 180cm więc szukam coś w granicach 20".

Wybaczcie brak informacji:).

Pozdrawiam:)

edit: co myślicie o ramie Sunn Vertik 2 Cr-mo fuji ?
z tego rowerku: http://allegro.pl/sunn-vertik-cr-mo-lx-xt-mavic-r-53cm-stan-super-i3556007040.html

next: http://allegro.pl/manufaktur-nexus-rama-62-cm-i3552422533.html
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2013, 20:58 kamil84 »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Wrz 2013, 21:12 »
Ten drugi to dopiero za rok, jak podrośniesz  :D

« 18 Wrz 2013, 21:15 »
Zdaję sobie sprawę z rozmiaru ramki, ale chodzi mi o samą firmę, kilka innych aukcji z podobnymi ramami by się znalazło :)

edit: Jak się sprawują ramy Wheeler crmo, widzę ich dość dużo więc rozmiar spokojnie by się znalazł:)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 18 Wrz 2013, 23:48 »
Czasem mam wrażenie że rama cro-mo to jakiś forumowy fetysz: chciałbym pojechać gdzieś daleko i chciałbym żeby mi wtedy pękła rama to będę mógł ją u kowala pospawać i wtedy powiem sobie że to była super decyzja że nie zdecydowałem się na aluminium czy karbon. Te podawane przez Ciebie przykłady to żadne kultowe Ritchey'e (taką fascynację mogę jeszcze zrozumieć) czy ramy innych uznanych twórców tylko stare kilkunastoletnie ramy, a że akurat są cromo wynika z tego że wtedy to był najpopularniejszy materiał. Czy naprawdę nie jest lepiej kupić współczesną ramę alu która będzie lżejsza.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 19 Wrz 2013, 08:55 »
Dobra, to się dowartościowaliście ;)
Tyle że  przecież kolega nigdzie ani słowem nie napisał że chce cr-mo z obawy o awarię, tylko dlatego że mu się podobają (a nie będziecie mi chyba próbować wmówić że cienkie w przekroju rurki cr-mo prezentują się tak samo jak grube alu :P)

Co do technikalii, np haków przerzutek - dyskutowaliśmy o tym już Michale ;) nie uważam za sensowne rozwlekanie w tym kierunku wątku, bo nie temu jest poświęcony, ale na cr-mo też są sposoby ;)

Wracając do tematu - Sunn to uznana francuska marka, Fuji to renomowany producent rur, osprzęt wysokiej klasu i ze zdjęć nie wygląda na zatyrany  Rower godny uwagi na I rzut oka choć najlepiej byłoby go zobaczyć osobiście (np kwestia ew korozji wewnątrz jeśli był np przechowywany w wilgotnej piwnicy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Wrz 2013, 14:15 »
u nas na forum Yoshko tak się załatwił i jego entuzjazm dla stali już pewnie nieco zmalał.

Po atrakcjach jakie zaserwowała mi rozklekotania przerzutka Deore, wstępnie byłem zdegustowany. Jednak po szybkiej naprawie i zainstalowaniu działającej zmieniarki od tamtej pory nie miałem żadnego problemu z rowerem nie licząc oczywiście awarii, które sam wywołałem (rozwalony suport, zerwana linka).

Poza tym mi tez podoba się anorektyczny wygląd stalowej ramy niż muskularne aluminium. Nigdy nie myślałem o tym, że ta rama może pęknąć, a ja będę mógł ją gdzieś zespawać. :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Wrz 2013, 15:13 »
Ale są to starocie, rowery używane, podczas gdy nową, przyzwoitą ramę alu Accenta dostaniesz za 450zł, ramę na jakiej ludzie przejechali już niejedną wyprawę; dlatego cenowo nie są to jakieś niesamowite okazje.
Może accent nie jest najlepszym przykładem, bo słyszałem narzekania np na jakość gwintów w ramie.
Swoje alu (nowe) dorwałem za 200zł i na razie nie narzekam, w końcu mam tył, który nie pływa na boki po załadunku :)

Co do stali, mój mieszczuch 2 zimy dojazdów na uczelnię już przeżył bez większej korozji (oprócz tego, co sam obdrapałem z lakieru). Nie demonizowałbym tego.

My home is where my bike is.

« 19 Wrz 2013, 22:07 »
Dziękuje wszystkim za wiele cennych informacji, rama stalowa ma swoje minusy jak i plusy, tak samo jest z ramami aluminiowymi, nie powiem że wasze podpowiedzi troszkę mnie zdegustowały do ramy stalowej:) co więcej właśnie wyczytałem że rama Accent Nordkapp jest wykonana z bardzo wytrzymałej stali.

Swoim wyborem kierowałem się ogólną opinią ram stalowych w podróżach.

Za 9 dni dostanę pieniążki i wtedy będę wam zatruwał życie pytaniami:)
Do tego czasu jeszcze poczytam  :icon_smile2:

Pozdrawiam.

« 19 Wrz 2013, 23:43 »
Rama Accent Nordkapp to akurat jest z bardzo wytrzymałego aluminium  ;)

Tak chodziło mi o aluminium:) Już biorę się za lekturę:)

Za 3,5k można coś ciekawego złożyć ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum