Autor Wątek: Rama cr-mo  (Przeczytany 2510 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Rama cr-mo
« 19 Wrz 2013, 23:46 »
Za 3,5k można coś ciekawego złożyć ?
Toż to majątek!  8)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna kamil84

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.09.2013
« 20 Wrz 2013, 00:18 »
Ojj. Bogaty jestem :P Serio się pytam, bo nie wiem czy wybierając alu jest sens składać samemu czy kupić gotowca:)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 20 Wrz 2013, 02:17 »
A ja serio piszę.
3500 to dużo pieniędzy żeby złożyć dobry rower.
… why so serious ?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 20 Wrz 2013, 12:50 »
@Michał - każdy kij ma 2 końce i wiesz dobrze że możemy dyskutować godzinami nad wyższością świąt jednych nad drugimi ;)

Bo jak pisałeś - hak wymienny uniwersalny stwarza pewne niedogodności Ale żeby go użyć trzeba najpierw urwać oryginał W stalówce prędzej hak zegniesz niż go zgubisz więc w wielu wypadkach wystarczy go wyprostować (od razu kontrargumentując - gwint ten sam co w osi koła, nie trzeba więc na wyprawę wozić specjalnego narzędzia A wiedzieć trzeba że cr-mo nie pęka od byle patyka Tak moje Nishiki załatwił zły badyl, po 10 minutach wśród komarów pojechało dalej z prostym hakiem Ba jeździ z nim do dziś! https://lh4.googleusercontent.com/-wwmfyJN735Q/UcIIacTEcjI/AAAAAAAAHhI/_I8jtEf0EM4/s800/IMG_0005.JPG)

Korozja w dużej mierze zależy od zabezpieczania rur w fabryce (dokładnie jak z autami - daewoo gniły na potęgę, a volvo nawet 20 letnie nie straszy wykwitami) Tu po prostu trzeba wiedzieć jakich marek się wystrzegać, jakie dokładnie sprawdzać itp Ja mogę pokazać mufę mojej zimówki, która po wykręceniu suportu i po przetarciu nalotu z niego opadłego pokaże śliczny zdrowy lakier bez śladu korozji, także na gwincie)

Jak napisano - wszystko ma swoje + i - a ostateczny wybór to wypadkowa preferencji użytkownika i przekalkulowanie jakie cechy są dla niego ważniejsze

« 20 Wrz 2013, 14:28 »
Ważna jest dla mnie bezawaryjność:)
Pytanie z troszkę innej beczki, jak cieniowanie wpływa na wytrzymałość ramy?

Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Wrz 2013, 14:47 »
Oczywiście,że tak.Wiele zależy też od tego w jakim stopniu cieniowane.
Widać dokładnie,to po wadze ramy.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline skolioza

« 20 Wrz 2013, 15:39 »
W wypadku stali - podwójne cieniowanie nie jest już niczym ekstrawaganckim, nie należy się go obawiać
Wiedzieć też trzeba, że cieniowanie rur (zarówno w alu jak i stali) to zmniejszenie grubości ścianek w miejscach gdzie działaja na nie najmniejsze siły - a więc rama jest odchudzona tam, gdzie może być a nie wszędzie Odbywa się to bez żadnego bądź znaczącego spadku wytrzymałości
Sami producenci dadzą także do zrozumienia które ramy nie są dedykowane do użytku z bagażnikiem i sakwami (w racingowych, mocno wychudzonych modelach po prostu nie będziesz miał oczek do bagażnika, a i sama długość tylnego trójkąta w wielu wypadkach spowoduje, że nawet jak go jakoś założysz, to będziesz piętami o sakwy ocierać)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Wrz 2013, 16:56 »
Skolioza, zabezpieczasz jakoś rower przed zimą? Gdzieś wyczytałem o stosowaniu płynów do profili zamkniętych. Warto się bawić?

Potwierdzam, że hak przerzutki nie jest jednorazowy i można prostować wiele razy. Sporą wadą jest za to średnica rurek - wyglądają ładnie - ale jeśli trzeba założyć rower na bagażnik rowerowy lub założyć lampki typu żabka zaczynają się problemy. Również uchwyt od u-locka wymagał podłożenia maty łazienkowej żeby się trzymał.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline skolioza

« 20 Wrz 2013, 17:13 »
Nie, u siebie tego nie robiłem - rama była zdrowa przez tyle lat, więc wyszedłem z założenia że zrobili to dobrze w fabryce ;)
Aczkolwiek, jeśli rama jest zdrowa i wiążemy z nią dłuższe plany to na pewno nie zaszkodzi (w wypadku ram przychwyconych przez rudą opinie co do zasadności są podzielone)

Ja mam z kolei bagażnik na rowery do którego musiałem dorabiać dłuższą śrubę bo ~~ współczesnej alu ramy nie łapała (owalizacja) ;) pewne rzeczy są względne

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 20 Wrz 2013, 17:54 »
Również uchwyt od u-locka wymagał podłożenia maty łazienkowej żeby się trzymał.

Zainstalowałem bez żadnych podkładów.

« 21 Wrz 2013, 13:36 »
Zająłem się wstępnym kompletowaniem sprzętu, mam kilka niejasnych spraw i proszę o podpowiedź, tutaj specyfikacja:

Rama+stery                    Accent Nordkapp
Widelec                            SR Suntour NCX-D LITE
Korba                               Shimano Deore
H. Przód/tył                      Avid Single Digit 7 + klamki Avid Dial SD7
Przerzutki                        Shimano SLX przód i tył
Manetki                            Deore
Koła                                 http://allegro.pl/kola-28-alexrims-dh19-shimano-deore-lx-t670-czarn-i3557215133.html ???
Opony                              Maratony
Mostek                             ??
Kiera                                ??
Sztyca                              ??
Siodełko                           ??
Kaseta                            Deore

Mniej ważnych komponentów nie dopisuje :)

Proszę o porady co zmienić, co dodać itp :)

PS. tak wiem chciałem sztywną, ale pod alu tak się nie komponuję :P
Edit: w miarę rozsądne ceny brakujących komponentów bym prosił :)

Offline Mężczyzna patyk

• Na forum od: 11.12.2012
« 21 Wrz 2013, 16:45 »
Jeżdżę na tym widelcu nie cały sezon i mogę Ci powiedzieć, że jest naprawdę OK. Blokada skoku faktycznie działa - nie ma żadnych luzów. Tłumienie na bardzo dobrym poziomie.

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

« 21 Wrz 2013, 17:16 »
Koła                                 http://allegro.pl/kola-28-alexrims-dh19-shimano-deore-lx-t670-
To nie są przypadkiem TE pancerne obręcze? :P

PS. tak wiem chciałem sztywną, ale pod alu tak się nie komponuję :P
Edit: w miarę rozsądne ceny brakujących komponentów bym prosił :)
W cenie amortyzatora można już kupić widelec carbonowy.

Jeżdżę na tym widelcu nie cały sezon i mogę Ci powiedzieć, że jest naprawdę OK. Blokada skoku faktycznie działa - nie ma żadnych luzów. Tłumienie na bardzo dobrym poziomie.
Cudów nie ma, sprężyna łapie luzy. Kwestia odpowiedniego uderzenia, lepsza dziura czy zderzenie z ciężarówką wystarczy ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 21 Wrz 2013, 18:46 »
Wychodząc z tego założenia, nikt by nie kupował amortyzatorów:P

Masz na myśli jakiś konkretny carbo-widelec? Jakiś grubszy z mocowaniem vb bym chętnie obejrzał :) Ewentualnie jakieś alu (oczywiście tańsze)

« 21 Wrz 2013, 19:00 »
Choćby ten:
http://allegro.pl/widelec-trekking-cross-carbon-1-1-8-i3542740688.html

Nie jestem jednak pewien czy jest dostosowany do geometrii ramy przeznaczonej pod amortyzator - "odl. od osi piasty do podstawy sterów - 400mm". Na szosie amortyzator to zbędny balast, w tym przypadku to różnica ponad 1 kg. Zastanów się czy rzeczywiście chcesz jeździć w terenie aż tak często, żeby było to warte takich poświęceń.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum