Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
22 Lis 2024, 23:41
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Podróże i Wyprawy
»
Bałtyk naokoło
Strony:
<< Poprzednia
1
2
[
3
]
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Bałtyk naokoło (Przeczytany 7351 razy)
Elwood
Gość
Odp: Bałtyk naokoło
«
22 Wrz 2013, 20:23 »
To bierzesz takie, które jest honorowane i powtarzam, nie jest potrzebne zaproszenie i żaden voucher.
Spokojnie da się opylić zagadnienie na tranzytowej, do tego na podwójnej np. (ta sama cena). No chyba, że chcesz tam pohulać więcej niż 10 dni.
magdad
Miasto: Kraków
Na forum od: 17.08.2006
«
22 Wrz 2013, 20:31 »
Tylko jak np.kupujesz ubezpieczenie Euro<26 na cały rok, to musisz dodatkowo płacić za ubezpieczenie do Rosji, bo ubezpieczyciel Euro<26 "nie przechodzi". Napisałbyś jak załatwić tą tranzytową, bo z tego co wiem większość osób na turystycznej jeździ.
www.bajkers.com
Elwood
Gość
«
22 Wrz 2013, 20:58 »
Wize tranzytową rosyjską załatwiasz w oparciu o kraj docelowy. Jeżeli ten kraj wymaga wizy, musisz ją wcześniej załatwić, jeżeli nie, nie musisz.
W przypadku turu dookoła Bałtyku wystarczy we wniosku wpisać kraj docelowy np. Norwegię.
Konsul zapewne zarząda dodatkowo (poza wnioskiem) przewidywaną marszrutę. Więc ją po prostu dołączasz. Trasa moze obejmować Obwód Kaliningradzki i kawałek ruskiej Karelii np.
Ubezpieczenie w TU Europa na czas tranzytu kosztuje grosze (koszty leczenia min 40 000€).
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
22 Wrz 2013, 21:00 »
I masz 10 dni na Obwód i 10 dni na resztę?
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
Elwood
Gość
«
22 Wrz 2013, 21:06 »
To już zależy indywidualnie od konsula.
W optymistycznej wersji możesz taką wize dostać.
Podwójna tranzytowa jest ważna od daty (zadeklarowanej) pierwszego wyjazdu i zadeklarowanej daty drugiego wyjazdu.
U dołu wizy jest adnotacja na jaki okres tego przejazdu. Najdłuższy okres to 10 dni.
Trzeba ładnie argumentować w dodatkowym piśmie.
ewcyna
Miasto: różnie, teraz.. Oman
Na forum od: 13.11.2012
«
22 Wrz 2013, 21:11 »
Zgadza się, pamiętam, że konsul proponował tranzytową. Nie pamiętam już jednak dlaczego skończyło się na zwykłej..
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/
marekjan767
Miasto: Wieliczka
Na forum od: 24.06.2012
«
22 Wrz 2013, 21:26 »
Skromni jsteście, tytuł powinien brzmieć "Naokoło Półwyspu Skandynawskiego"
Super zdjęcia fajne klimaty, a dziewczyny twardziele. Ja także myślę o podobnej wyprawie ale tylko dookoła Bałtyku. Czekam na część pisemną relacji.
Elwood
Gość
«
22 Wrz 2013, 21:28 »
Nawet jezeli planuje się jeden tranzyt warto wnioskować o podwójną, ponieważ daje o wiele większe pole manewru.
Ostatecznie w wizie (u dołu) będzie pisało: tranzyt do Norwegii i... nic więcej.
Wielokrotnie przekraczałem granice FR w innych niż deklarowane we wniosku miejscach.
Prawda jest taka, że koncepcje w trakcie podróży ulegają zmianie a Rosja jest wielka... Naprawdę wielka
chmurat
Miasto: Czechowice-Dziedzice
Na forum od: 26.10.2011
«
22 Wrz 2013, 21:58 »
Rosję celowo ominęliśmy ze względu na ceregiele z wizami właśnie i ograniczony budżet czasu na cała wyprawę. Inna sprawa, ze my po rusku za bardzo nie gawarit, nie mówiąc już o czytaniu i pisaniu. Chociaż przekonałem się na Litwie i Łotwie, że jednak mój rosyjski pozwala się dogadać w aptece czy sklepie... sam byłem w wielkim szoku ;P Ogólnie to chcielibyśmy zobaczyć Rosję, nie tylko St Petersburg więc tym razem odpuściliśmy, nie można mieć wszystkiego na raz
Jeśli chodzi o czas spędzony na wyprawie to po jakichś 6 tyg stwierdziłem, że nie chciałbym już na taką długą trasę jechać, ale 2 dni po powrocie chętnie pojechałbym jeszcze raz, więc może to kwestia tego, że powinno się co jakiś czas robić dłuższe przerwy, 2-3 dni, pozwalające zadbać trochę o siebie i o sprzęt, np wypranie polarów (po 2 miesiącach potrafi taki troszkę zaśmierdnąć
), czy dokładniejszy serwis rowerów
Bardzo cieszę się, że wam się podobają zdjęcia, powoli zaczynam pracować na relacją, ale chcę jeszcze notatki od Olgi w niej jakoś uwzględnić, bo druga strona wszystko może postrzegać inaczej
Daleko jeszcze?
fantomas
Miasto: Poznań
Na forum od: 19.03.2013
«
13 Paź 2013, 00:42 »
Zdjęcia super, widoki magiczne mieliście
, nic tylko pozazdrościć. Super trasę zrobiliście, 6k na 2ch kółkach, szacunek! Czekam z niecierpliwością na relację.
chmurat
Miasto: Czechowice-Dziedzice
Na forum od: 26.10.2011
«
7 Sty 2014, 22:26 »
W ostatnich dniach miałem trochę wolnego i udało mi się zmontować krótki filmik z naszej podróży. Proszę o wyrozumiałość, jestem początkującym amatorem
Jako, że nie potrafię (?) wstawić filmu z YT daję linka ;P
>>LINK<<
«
Ostatnia zmiana: 7 Sty 2014, 22:28 yoshko
»
Daleko jeszcze?
pajak
Miasto: Gdynia
Na forum od: 22.06.2010
«
10 Sty 2014, 12:48 »