Autor Wątek: Książka od której wszystko się zaczęło  (Przeczytany 663 razy)

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
W książce od której wszystko się zaczęło nie ma ani słowa o rowerach ;D ale ale na rowerze się skończyło. "Dzikie Serce - tęsknoty męskiej duszy" John Eldrege. Pomimo że nie przepadam za czytaniem książek, życie sprawiło ze kilka lat temu po nią sięgnąłem, i to nie raz!

Tryb życia, jaki prowadzi współczesny mężczyzna, jest sprzeczny z tym, co podpowiada mu serce. Niekończące się godziny przed ekranem komputera, spotkania, notatki, telefony. Świat biznesu wymaga od mężczyzny, żeby był on efektywny i punktualny. Polityka przedsiębiorstwa nastawiona jest na jeden cel: chodzi o to, by zaprząc mężczyznę do pługa i sprawić, by produkował. Jednak dusza nie chce być zaprzężona! Ona nic nie wie o zegarach odmierzających dniówki ostatecznych terminach czy wykazach zysków i strat. Tęskni za pasją, za wolnością, za życiem. Mężczyzna musi czuć rytm ziemi, musi mieć pod ręką coś namacalnego - ster, szorstką linię albo po prostu łopatę. Czy mężczyzna potrafi spędzać całe dnie tak, by zawsze mieć czyste i przycięte paznokcie? Czy o tym właśnie marzy chłopiec?

U mnie zaczęło się od pieszych wypadów po okolicznych lasach i polanach, później przyszły te nocne wypady kiedy to łaziłem z siekierą w reku po lesie ;D Następnie był krótki romans z górami, ale po problemach z kolanami, lekarz powiedział że dopóki nie przestaną boleć nie mogę ich obciążać. Zacząłem szukać alternatywy, pomyślałem że od zawsze sporo jeździłem na rowerze, może warto rozwijać się w tym kierunku? Tak też zrobiłem, zaczęło się w 2011 roku i trwa do dzisiaj 8)

Książka rzuca wyzwanie, wzywa nas do walki, pomaga poznać siebie. Wywleka na zewnątrz nasze skrywane lęki i problemy które gdzieś tam chowaliśmy przez lata.

Jest też odpowiednik dla Pięknych, "Urzekająca" John Eldredge, Stasi Eldredg.
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Szybka Ewolucja Brodaczu - od 2011? Super progres ci powiem!
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Nie tylko mężczyzna, znam też takie kobiety :)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Nie tylko mężczyzna, znam też takie kobiety :)

No nie powiem, niektóre są takie, ale one ogólnie są skomplikowane i trudno jest je w jakiś schemat ująć :lol:

Szybka Ewolucja Brodaczu - od 2011? Super progres ci powiem!

Dzięki! W 2011 roku przejechałem jeszcze na starym Krosie Heksagon 4,5 tys., ale w tamtym roku próbowałem tez chodzić. Ćwiczyłem przed pielgrzymką (miałem za sobą już 4 pielgrzymki do Cz.) i przeszedłem jakieś 600 km przez kilka tygodni lipca i sierpnia ale nogi ciągle bolały więc odpuściłem sobie chodzenie. Na początku stycznia 2012 kupiłem rower trekingowy i zaczęło się szaleństwo ;D Wybrałem taki rower bo chciałem połączyć jazdę na rowerze z podróżowaniem :) Rok 2012 to było już 10,2 tys, a w tym roku jest już 11,8 tys a to jeszcze nie koniec 8) Przyszły rok mam ambitne plany na Polskę i okolice, oby tylko czas pozwolił.

Dodam że Dzikie serce pierwszy raz przeczytałem w 2008 roku, więc na owoce trzeba trochę :D poczekać
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2013, 14:29 brodacz »
Ortografia? A co to?

Offline Kobieta Alpaka

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 28.05.2013
Czytałam, też polecam ;-) inspirująca.
chociaż czasem mężczyzna jest stereotypowo przedstawiony, ale nie przeszkadza to aż tak w odbiorze ;-)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Na początku stycznia 2013 kupiłem rower trekingowy i zaczęło się szaleństwo  Wybrałem taki rower bo chciałem połączyć jazdę na rowerze z podróżowaniem  Rok 2013 to było już 10,2 tys, a w tym roku jest już 11,8 tys a to jeszcze nie koniec
Chyba żyję w innej czasoprzestrzeni...

Na początku stycznia 2013 kupiłem rower trekingowy i zaczęło się szaleństwo  Wybrałem taki rower bo chciałem połączyć jazdę na rowerze z podróżowaniem  Rok 2013 to było już 10,2 tys, a w tym roku jest już 11,8 tys a to jeszcze nie koniec
Chyba żyję w innej czasoprzestrzeni...

już poprawiłem
Ortografia? A co to?

Czytałam, też polecam ;-) inspirująca.
chociaż czasem mężczyzna jest stereotypowo przedstawiony, ale nie przeszkadza to aż tak w odbiorze ;-)

Myślę ze pewną wadą tej książki jest to że jest aż tak bardzo przesiąknięta wiarą. Z tego co wiem autor jest protestantem. Myślę ze niektórzy mogą się tym nieco zniechęcić, ale nawet ateiści mogą po nią sięgnąć. Jest tam sporo cennych uwag, nawet wykreślając z niej wszelkie wątki związane z wiarą (autor proponuje nam czerpanie siły od Boga, który jest niejako idealnym ojcem), to książka i tak jest warta uwagi. Szczególnie dla rodziców chłopców aby stworzyli swojemu chłopcu sytuację po której stanie się mężczyzną ;D bo nasza cywilizacja wykreśliła takową inicjację.

Najpiękniejszy cytat z tej książki
"Nie pytaj siebie, co potrzeba światu. Zapytaj się, co ożywia Ciebie,
i idź, zrób to, ponieważ świat potrzebuje ludzi żywych!"

ps. sory że tak chwalę się swoimi wynikami, po prostu zawsze w domu mówili mi że jestem domatorem, a dziś trudno mi samemu uwierzyć :)
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2013, 14:52 brodacz »
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
 Książka od której wszystko się zaczęło : elementarz, a potem było już z górki.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum