Autor Wątek: Konserwacja,zabezpieczenie ramy cr-mo  (Przeczytany 1761 razy)

Offline Mężczyzna fifive

• Miasto: Jaktorów
  • Na forum od: 08.09.2013
Konserwacja,zabezpieczenie ramy cr-mo
« 21 Wrz 2013, 19:34 »
Witam wszystkich,
Moim problemem jest rdzewiejąca rama cr-mo,pojawiły się odpryski,obtarcia od pancerzy,jednym słowem rdzy jest za dużo.Rowerek posiadam od kilku ładnych lat i chciałbym dać mu drugą młodość. Czym zabezpieczyć ramę?Jakich środków użyć? Czy jest sens zabezpieczyć najbardziej wrażliwe miejsca taśmą? ( mam na myśli obtarcia od pancerzy) A może Wy używacie innych metod zabezpieczania ramy? Proszę o pomoc

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Takie uszkodzenia nie są szczególnie szkodliwe dla ramy. Jak chcesz ja upiększyć to daj ją do piaskowania i lakierowania proszkowego. Pociągnie wówczas kilka kolejnych lat. Przeciwdziałać otarcią od pancerzy mozna za pomocą naklejek przeźroczystych (pełno tego na allegro).

Offline Mężczyzna fifive

Na upiększaniu zupełnie mi nie zależy,myślałem raczej o żywotności samej ramy.Mówisz że nie ma to większego znaczenia więc wyczyszczę  porządnie kupie kilka naklejek żeby w newralgicznych miejscach proces nie postępował i tyle.Dzięki,uspokoiłeś mnie.
Pozdro

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Ja tam w ogóle rdzy nie widzę :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
tyś pordzewiałej ramy nie widział :P Tutaj zeszła tylko wierzchnia warstwa lakieru, pod nią jest jeszcze podkład.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna fifive

W takim razie ok.Z waszych słów wnioskuje ze nie ma się co wkręcać. Zaczynam modernizować rower pod dłuższe wycieczki a nie myśleć o pierdołach.

Jeszcze jedno,ta rama to 19" 48 cm rura pod siodłowa. Ja mam 182 cm wzrostu i dopiero przy max wysunięciu sztycy siodełka do ogranicznika mam odpowiednio ustawiona nogę(lekko zgiętą w kolanie)Czy ta rama nie jest dla mnie za mała?? Inwestować w nią czy szukać czegoś większego a może alu??
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2013, 19:32 fifive »

• blog podróżniczy
pytanie jak długa ta sztyca, bo w dawnych czasach zbyt długich w komplecie nie dawali. Rura podsiodłowa to nie jest najbardziej istotny wymiar ramy, efektywna długość górnej rury jest ważniejsza (linia, którą byś pociągnął od główki ramy do środka sztycy w poziomie)

Offline Mężczyzna fifive

Długość rury górnej to 61 cm(wymiar mierzony w poziomie tak jak pisałeś) a co do sztycy to jej długość to 32cm a do ogranicznika 22 cm i tu musiałem coś przeoczyć bo sztyca wysunięta jest u mnie na 16cm czyli brakuje 6 cm do ogranicznika upss. Koledzy powiedzcie mi czy wymiar rury górnej 61 cm to w miarę standardowy?Ja mam bardzo pochyloną pozycję na rowerze i większość ciężaru ciała spoczywa na rękach więc cierpią nadgarstki.Zastanawiam się nad skróceniem mostka ale mam ahead i  musiałbym chyba  całe mocowanie kierownicy wymienić?jeszcze technicznie tego nie opanowałem.Druga opcja to zmiana mostka plus kierownicy i tu myślałem o multi takiej jak jest np.w Unibikach.Co sądzicie o takiej kierownicy?

Offline Mężczyzna qbab

To jest dość długa rama. W moim Krossie górna rura w ramie 19.5" ma ok 55 cm. Pierwsze co możesz zrobić to obniżyć siodełko, drugie to gięta kierownica, trzecie to mostek - krótszy albo regulowany (zaraz ktoś napisze że regulowany mostek skrzypi). Największy efekt, moim zdaniem, uzyskasz zmieniając kierownicę na giętą - zmienia się nie tylko odległość ale i kąt pod jakim dłonie opierają się na kierownicy. Co do motylka, o którym wspomniałeś to ja się nie zdecydowałem bo miałem wrażenie, że owszem górny chwyt jest wysoko i są boczne, ale jeżeli chcesz mieć ręce na hamulcach to pozostaje dolny chwyt czyli efekt ten sam jak z prostą kierownicą.
Oczywiście wszystko zależy od mostka i osobistych preferencji co do pozycji.

edit
wrzuć jakieś zdjęcie całego roweru to zobaczymy jaki masz mostek, pewnie nie jest to ahead, choć nie ma to szczególnego znaczeni bo ceny są podobne (ahead nawet droższy).

Offline Mężczyzna fifive

Zdjęcia całego roweru nie mam teraz na kompie a nie chce mi się po nocy do garażu wyłazić:)dodaje zdjęcie mostka i jedno pytanko odnośnie wymiarów ramy ,np:
RAMA Merida
RAMA   Speeder-V-Single
ROZMIAR RAMY   50CM-52CM-54CM-56CM
KOLOR   silk black (red)
WIDELEC   Speeder Lite

http://www.rowerymerida.pl/produkt604/speeder-t3-rower-merida.html

Chodzi mi o wymiary 50cm-52cm-54cm-56cm który wymiar jest który?rura górna pod siodłowa itd

"qbab" prośba jeśli możesz wklej mi linka do giętej kierownicy ,jaką masz na myśli?

Z tego co wiem to średnica sterów to 1 1/8 cala
A to mója kiera i mostek:
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2013, 21:13 fifive »

• blog podróżniczy
Chodzi mi o wymiary 50cm-52cm-54cm-56cm który wymiar jest który?rura górna pod siodłowa itd
Dostępne rozmiary podsiodłowej :P (czyli informacja nic niewarta bez szerszego kontekstu)
Koledzy powiedzcie mi czy wymiar rury górnej 61 cm to w miarę standardowy
Jeśli zmierzyłeś od środka główki do środka sztycy to raczej duży ;)

Rogi na kierownicy masz ewidentnie w pozycji "ja chcę mieć wyżej kierownicę".

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Na ile widzę na tym rozmazanym zdjęciu to masz chyba jednak stery skręcane 1"
Do tego mostek wydaje mi się dość długi.

Może warto sprawdzić coś takiego: http://allegro.pl/mostek-kalloy-do1-cal-wid-wpuszczany-ladny-design-i3494048485.html

Offline Mężczyzna fifive

Dzięki za wyjaśnienie cyferek bo już jakąś grubsza filozofię chciałem do tego dorobić:)co do rogów to ostatnio myślałem żeby jeszcze w moją stronę je pochylić ale to powoli staje się niebezpieczne bo można się na nie nadziać przy upadku.Dlatego muszę gięta kiere rozkminić.

Oglądałem ten mostek na allegro jest zdecydowanie krótszy od mojego szkoda tylko że aukcja się skończyła, wyhaczę inną:) Pytanie tylko czy pionowy odcinek mostka też może mieć różne długości?Chciałbym mieć możliwość podniesienia wyżej kierownicy.

A co powiecie o tym mostku?
http://allegro.pl/mostek-kalloy-i3553196680.html
A i muszę koniecznie sprawdzić czy mam średnicę 22,2 mm
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2013, 21:54 fifive »

Offline Mężczyzna qbab

np cos takiego
http://allegro.pl/kierownica-zoom-gieta-580-15-mtb-treking-miasto-i3569755367.html
gięcie 15 stopni
Są też jakieś bardziej podniesione.

Offline Mężczyzna fifive

Kupię tą kierownice plus krótszy mostek i mam nadzieje że będzie ok,że moja pozycja na rowerze będzie zadowalająco pionowa.
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa a mianowicie rozmiar kół:
Posiadam obręcze 26" dokładnie takie
http://allegro.pl/obrecze-rigida-ryde-26-i-28-cali-kapslowane-mocne-i3555182150.html
i mam na nich gumy 1,95 z bieżnikiem na szutry i lasy.Czy na tą felgę mogę założyć takie opony:
http://allegro.pl/opona-schwalbe-marathon-plus-tour-28x1-40-reflex-i3530124199.html
a może jednak wybrać coś szerszego np.1.6 lub 1.75 a może zostać przy 1,95 z bieżnikiem marathona.
Jeśli chodzi o sam rozmiar 26" vs 28" z opinii na forum wynika  ze lepsze są koła 28" a więc 2 cale większe od moich czyli 2x 2.54=5.08 cm więc  do ramy ich  nie wcisnę:(:(szkoda
Jest jakiś rozmiar pośredni i czy jest sens w to wchodzić?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum