Autor Wątek: 90 lux z lampki zasilanej dynamem - nie w kij dmuchał  (Przeczytany 4385 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Ciemniutka,toż może około(nie przelicza się lux/lumen) 100 lumenów,można zęby sobie powybijać w takim oświetleniu. ;D
Tutaj jest troszeczkę jaśniejsza:
http://supernova-lights.com/de/produkte/e3_triple.html
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2013, 22:52 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
W Niemczech nielegalna ;)

btw. ile lumenów mają światła samochodowe?
… why so serious ?

• Jestem, jaki jestem...
Żarówka h7 teoretycznie daje około 1500 lumenów.Z tym,że co mocniejsze to temat rzeka.Subiektywne odczucia są różne.Dużo zależy od rozkładu strumienia,temperatury barwowej.Samochodowy reflektor kształtuje wiązkę tak,że większość jest wykorzystana i ląduje na jezdni a w lampkach rowerowych około 40% świeci w niebo.
Większość dostępnych lampek rowerowych nie powinna być używana na drogach publicznych,niestety i moja też. :(
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2013, 23:07 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Żarówka h7 teoretycznie daje około 1500 lumenów.
Jako drogowe, bez przysłony ;)
Jako mijania to max 900.

Ja tam się nie dziwię, że te lampki są nielegalne.
Oślepiają.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Wystarczy założyć takie coś albo krótsze.

• Jestem, jaki jestem...
Nie,nie i nie.To nic nie da chyba,że dla własnego samopoczucia.
Można skierować latarkę w dół przed koło a wtedy traci sens,moc te całe lumeny itd.
Latarki posiadają kolimator lub reflektor który kształtuje wiązkę w kształcie koła,szybki latarek przeważnie są gładkie to musi oślepiać,i oślepia.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
kształtuje wiązkę w kształcie koła

Pierwszy raz słyszę o zakrzywianie wiązki fotonów, to cos jak podkręcanie kuli w rewolwerze. ;D

Tak świeci z przysłoną:

Tak bez:

Po co mam oświetlać górę skoro droga mi potrzebna?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
kształtuje wiązkę w kształcie koła

Pierwszy raz słyszę o zakrzywianie wiązki fotonów, to cos jak podkręcanie kuli w rewolwerze. ;D

Musisz wozić ze sobą tylko akcelerator cząstek.

My home is where my bike is.

• Jestem, jaki jestem...
Nie napisałem,że zakrzywia ani odchyla tylko kształtuje poprzez załamanie i odbicie a to poważna różnica.
Yoshko stań kilka metrów przed swoim rowerem a jeszcze lepiej usiądź na wysokości kierowcy i co widzisz? Pewnie nic,bo cię oślepi :)
Nie słyszałeś jeszcze zakrzywieniu wiązki fotonów?
Taki stary i jeszcze nie wie,pora poczytać o tym.   :)
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2013, 23:43 Mariusz »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Niestety nie oślepia bo lampkę mam na wysokości ośki koła.

PS: Odpadam z tego OT. :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Ciemniutka,toż może około(nie przelicza się lux/lumen) 100 lumenów,można zęby sobie powybijać w takim oświetleniu. ;D
Tutaj jest troszeczkę jaśniejsza:
http://supernova-lights.com/de/produkte/e3_triple.html

Przepraszam, nie zrozumiałem przesłania.

1 lx = 1 lm / m2

Lumen jest jednostką miary strumienia świetlnego.
Luks, jak w powyższym wzorze.

Chyba więc luksy uwzględniają oświetlaną powierzchnię iluś tam różnie m2, przez które to każdorazowo podawaną wartość lumenów należy podzielić. Z iluśset lumenów szybko robi się więc znacznie mniej luksów. Czy może coś zgubiłem?

Miarodajną jednostką byłby więc raczej luks.

W linku poniżej przedstawiona została sytuacja 80 lux w stosunku do 10 lux.

http://www.amazon.de/Philips-Fahhradlicht-SafeRide-batteriebetrieben-35183533/dp/B007M0A2R2
(kliknij na właściwy obrazek z lewej strony)

90 lux lampki tematyzowanej, to o 10 lux więcej.

Rzeczywiście 'ciemniutka'?

Magdzie niedawno polecaliście Sigmy, im podobne, świecące mocą kilkunastu luksów, podnosząc, miałyby dostatecznie jasno świecić (dziury, korzenie, inne na trasie przejazdów). Pokażcie konkretnie jak świecą, podajcie ile godzin w jakim trybie trzymają, jaki jest koszt ich nabycia, czas ładowania akumulatorów.

Podobnie jak Wy, też trochę wiem, używam dwóch lampek przednich na baterie (4xAA): maks. 40 luks jedna, maks. do chyba 400 lumenów (jeden dedykowany akumulator) druga. Drogie, trzeba pilnować ładowania, zimą znacznie słabiej trzymają.

Tę niedługo będzie można kupić za jakieś 100 eur. Świeci tak, aż 'moc truchleje', świeci zawsze, kiedy jedziesz rowerem. Świeci jak jasna cholera.

Poniżej link do ogólnie znanego porównania.

http://www.bumm.de/innovation-original/lichtvergleich-scheinwerfer.html

Super Nova, podobnie jak Big Bang to już stare historie (ktoś z Was te używa?).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• Jestem, jaki jestem...
Jak potraktować? Tak jak napisałem,z przymrużeniem oka.
Zostawmy te luxy,lumeny w spokoju.
http://www.Light-Test.info/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=38&Itemid=57&lang=pl
Nie mam i nie używałem lampki zasilanej z dynama,nawet napiszę więcej,nie mam dynama,więc co do takich lampek to nie mam żadnej praktyki.
Miałem za to wiele lampek zasilanych z akumulatora,fabrycznych oraz zbudowanych własnoręcznie.
400 lumenow to całkiem sporo światła jak na zasilanie AA.Co to za lampka?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Magdzie niedawno polecaliście Sigmy, im podobne, świecące mocą kilkunastu luksów, podnosząc, miałyby dostatecznie jasno świecić (dziury, korzenie, inne na trasie przejazdów). Pokażcie konkretnie jak świecą, podajcie ile godzin w jakim trybie trzymają, jaki jest koszt ich nabycia, czas ładowania akumulatorów.
Być może dlatego, że to jedna z niewielu lampek na rynku, która ma prawidłowo ukształtowany snop światła, jest na paluszki i wytrzyma do rana bez zmiany baterii. No i lightstera można mieć poniżej stówki. Testów lampek jest od cholery
http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=55%3Asigma-pava-luxeon-rebel-4xaa&catid=34%3Arowerowe&Itemid=55&lang=pl

Mam też latarkę na Cree XML T6, ale to się nadaje tylko do lasu, oświetla wszystko, tylko nie drogę.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum