Autor Wątek: 90 lux z lampki zasilanej dynamem - nie w kij dmuchał  (Przeczytany 4386 razy)

Offline Mężczyzna dziobolek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 12.02.2013
Niestety nie oślepia bo lampkę mam na wysokości ośki koła...

Hmmm...

Tak świeci z przysłoną:

Tak bez:

...ciekawą masz ośkę w Twoim rowerze

Ja także jestem przeciwnikiem użytkowania latarek taktycznych (jak i bazujących na nich
wszelkich klonów przystosowanych do mocowania na rowerze),
w ruchu publicznym i wszelkich cywilizowanych miejscach.

W lesie, na pustyni... hulaj dusza.

Niestety stosunek cena/ilość luxów zaślepia wielu rowerzystów i... jest, jak jest
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2013, 11:06 dziobolek »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Jak potraktować? Tak jak napisałem,z przymrużeniem oka.
/.../

400 lumenow to całkiem sporo światła jak na zasilanie AA.Co to za lampka?

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/lezyne-power-drive-xl-400l-front-light-2013/rp-prod86392

Zasilana jednak -jak pisałem- dedykowanym akumulatorem (chyba 12 eur/szt.).
Jest lżejsza/mniejsza od pierwszej, oświetla drogę również w przypadku zamocowanej torby na kierownicy, można nią poruszać trochę na boki.

Moja pierwsza
http://www.bumm.de/produkte/akku-scheinwerfer/ixon-iq.html

ma ciekawszy snop światła, padający na drogę. Niestety nie ma jak rozsądnie mocować jej z torbą na kierownicy, zapas akumulatorków to dodatkowe 4xAA.

Magdzie niedawno polecaliście Sigmy, im podobne, świecące mocą kilkunastu luksów, podnosząc, miałyby dostatecznie jasno świecić (dziury, korzenie, inne na trasie przejazdów). Pokażcie konkretnie jak świecą, podajcie ile godzin w jakim trybie trzymają, jaki jest koszt ich nabycia, czas ładowania akumulatorów.
Być może dlatego, że to jedna z niewielu lampek na rynku, która ma prawidłowo ukształtowany snop światła, jest na paluszki i wytrzyma do rana bez zmiany baterii. No i lightstera można mieć poniżej stówki. Testów lampek jest od cholery
http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=55%3Asigma-pava-luxeon-rebel-4xaa&catid=34%3Arowerowe&Itemid=55&lang=pl

Mam też latarkę na Cree XML T6, ale to się nadaje tylko do lasu, oświetla wszystko, tylko nie drogę.

Powody, dla których akurat ta lampka w wypowiedziach się przewijała, są oczywiste. Wskazywałem jednak na jej (stosunkowo słabą) moc. Zależnie od rzeczywistych warunków, częstotliwości i czasu użytkowania, do 20 lux często nie starcza. Sposób jazdy dopasowuje się do tego co/jak widzisz. Masz wątpliwości, - przyhamowujesz i te pe. Jeśli dużo/długo jeździsz (nie tylko po asfalcie), - nie jest to wymarzona jazda. Zaleta, że mniej niż za stówkę, wada, że do 20, w terenie lepiej się wówczas posiłkować czołówką/latarką. Dla jeżdżących więcej, dojeżdżających - lepiej życzyć więcej.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Masz wątpliwości, - przyhamowujesz i te pe. Jeśli dużo/długo jeździsz (nie tylko po asfalcie), - nie jest to wymarzona jazda.
Jako osobnikowi z kurzą ślepotą najbardziej przeszkadzają mi w widzeniu światła innych pojazdów - sznur pojazdów z naprzeciwka skutecznie oślepia (bo w naszym kraju każdy samochód ma ustawione światła jak mu się podoba).
w terenie lepiej się wówczas posiłkować czołówką/latarką.
Tak właśnie robię, ale do tego wystarcza chińszczyzna z dx.com po drobnych modyfikacjach (polepszenie kontaktów w latarce, co by nie wyłączała się na dołach)

My home is where my bike is.

Ciemniutka,toż może około(nie przelicza się lux/lumen) 100 lumenów,można zęby sobie powybijać w takim oświetleniu. ;D
Tutaj jest troszeczkę jaśniejsza:
http://supernova-lights.com/de/produkte/e3_triple.html

Przepraszam, nie zrozumiałem przesłania.

1 lx = 1 lm / m2

Lumen jest jednostką miary strumienia świetlnego.
Luks, jak w powyższym wzorze.

Chyba więc luksy uwzględniają oświetlaną powierzchnię iluś tam różnie m2, przez które to każdorazowo podawaną wartość lumenów należy podzielić. Z iluśset lumenów szybko robi się więc znacznie mniej luksów. Czy może coś zgubiłem?...

Hmmm...

strumień [lm] = [cd * srd]
 natężenie [lx] = [(cd *srd) / m^2]

przy takim podejściu można powiedzieć, że 200lx, to strumień 200lm
 padający na powierzchnię 1m^2, ale równie dobrze może to być 100lm na
 0.5m^2, itd...
 luxów nie zamienia się na lumeny i na odwrót....

• Skup i ubój. Rozbiór.

Hmmm...

strumień [lm] = [cd * srd]
 natężenie [lx] = [(cd *srd) / m^2]

przy takim podejściu można powiedzieć, że 200lx, to strumień 200lm
 padający na powierzchnię 1m^2, ale równie dobrze może to być 100lm na
 0.5m^2, itd...
 luxów nie zamienia się na lumeny i na odwrót....

Informację zaczerpnąłem z:

wikipedia.org/wiki/Luks_(fotometria)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Moja pierwsza
http://www.bumm.de/produkte/akku-scheinwerfer/ixon-iq.html

ma ciekawszy snop światła, padający na drogę. Niestety nie ma jak rozsądnie mocować jej z torbą na kierownicy, zapas akumulatorków to dodatkowe 4xAA.

jeżdżę z taką. Początkowo była upchnięta na kierownicy, ale w trybie high zakłócała działanie licznika. W związku z tym powędrowala na szczyt lemondki i od tej pory mam spokój. Minusem w tej lampce jest okazjonalne przełączanie się pomiędzy trybami lub wyłączanie. Wszystko przez niestykające czasem blaszki. Drugi minus to słabe mocowanie. Ostatnio zaczęła mi pękać obudowa lampki w okolicy mocowania zaczepu. Problem rozwiązała wymiana na nową przez sprzedawcę. Mam nadzieję, że już więcej nie będę musiał na nią narzekać. Daje naprawdę dobre światło.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

• Skup i ubój. Rozbiór.

Nie zauważyłem Twego wpisu.
Ekskuzimła.

To, co o lumenach piszesz, ma sens. Właściwie raczej tak jest - moc na wyjściu, jako informacja o lampce.
Snopem światła (w pewnej odległości od roweru) oświetlaną powierzchnię - wobec różnego rozkładu światła różnych modeli lampek - rzeczywiście trudno składnie rozpatrywać.

Tak, gdyby jednak ktoś coś w kontekście oświetlenia zasilanego z dynama w piaście, wówczas:

http://www.peterwhitecycles.com/headlights.asp

Peter White tak jakby... zatrzymał się w "rozwoju" w 2011 roku ;)

Ja polecam bardziej aktualną stronkę do kompletu  8)

http://swhs.home.xs4all.nl/fiets/tests/verlichting/index_en.html#BM_luxos

• Skup i ubój. Rozbiór.
Peter White tak jakby... zatrzymał się w "rozwoju" w 2011 roku ;)

Możesz mieć rację.
Stronkę podlinkowałem, bowiem spodobało mi się zdjęcie jak (bombowo) świeci Edelux 2 (ciągnąc prąd z dynama). Podobnie jak Ty, jestem dynamolubem (cenię prąd z dynama).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum