Autor Wątek: Jakie jedzenie do Norwegii  (Przeczytany 16757 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jakie jedzenie do Norwegi
« 2 Cze 2009, 09:28 »
Giovani, tak z ciekawości... Nie przesadzasz trochę? Czy jeśli się dowiesz, że kaszka kosztuje np. 50 EUR, to z tego powodu nie pojedziesz na wymarzoną wyprawę?
A gdzie elekement zaskoczenia? Rozumiem, pytać, w którym sklepie jest najtaniej, ale pytać, ILE co kosztuje, troszkę mija się już z celem, bo ceny się zmieniają, a ta informacja i tak nie ma wpływu na decyzję o jeździe więc... po co...?

Nie zrozum mnie źle - nie załuję Ci wiedzy, ale ciekaw jestem, jak ją zamierzasz wykorzystać.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 2 Cze 2009, 10:57 »
Może np w ten sposób, żeby określić co ze sobą wziąć, a co kupić na miejscu?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 2 Cze 2009, 12:35 »
Ja nie wiem, my takich rzeczy nie kupowaliśmy także przykro mi, tym razem nie pomogę :)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 2 Cze 2009, 18:09 »
W element zaskoczenia to ja wierze w Europie Środkowej i Wschodniej. A informację, które uzyskuje w tym temacie bardzo pomagają planować mi co brać z sobą. To chyba oczywiste.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 24 Sie 2009, 09:12 »
Ceny w tym sezonie:
Dżem (1l) 13,5 NOK
Cola 6,9 (był też za 9) NOK
Parówki (0,9kg) 24 NOK
Chleb 4,9 NOK (Tylko REMA i KIWI), w innych najtańszy był po 11 NOK
Fasola w pomidorach 5,8 NOK
Makaron (0,5kg) 7,3 NOK
tuńczyk w galarecie 9 NOK
podróbki nutelli (0,4 kg) od 11 do 17 NOK
orzeszki ziemne 11 NOK
jogurt 13,8 NOK

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
« 24 Sie 2009, 09:53 »
Cytat: "Giovanni"
podróbki nutelli (0,4 kg) od 11 do 17 NOK

Jedyne na czym się naciąłem,
później wolałem wydać kilka NOK wiecej na Nuggatti.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 24 Sie 2009, 10:05 »
W kwestii wody w Norwegii - my przez 4 tygodnie braliśmy z górskich strumieni - żonie nigdy tak się nie wzmocniły paznokcie ;)
Do całego menu które było powyżej:
masełko bremykt - nie pamiętam ceny, ale bardzo dobre w smaku - słonawe - no i kaloryczność na opakowaniu powalająca - coś koło 700!!!
żółty ser w opakowaniach kilogramowych - bardzo dobry - około 100 nok 1kg
No i polecam wędzonego łososia - przed odlotem zaszaleliśmy i w Bergen na Torget kupiliśmy spory kawałek na targu - co prawda cena była z kosmosu ale w życiu nie jadłem tak dobrej ryby. Ale po co przywozić jakieś waluty do domu ;)
Pozdrawiam

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline stiopa

• Miasto: Świebodzice
  • Na forum od: 28.02.2009
« 1 Mar 2010, 21:22 »
Wprawdzie od miesięcy nikt już o jedzenie w Skandynawii nie pytał, ale szukałem czegoś na własne potrzeby i znalazłem akurat stronę, która możne być skądinąd przydatna:

http://poi.gps-data-team.com/_shopping

Można tutaj znaleźć m.in. mapę/wykaz sklepów Lidla w Szwecji i Finlandii oraz ICA w Norwegii (do wgrania w GPS jako POI, ale także do obejrzenia na maps.google).

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 1 Mar 2010, 23:09 »
Moje takie zgrubne doświadczenia cenowe z Norwegią, bo nigdy tam nie byłem na wyprawie rowerowej tylko raczej służbowo po kilka dni, to takie że 3x tyle co na moich śmieciach. Mieszkam w UK. A ceny zaś w UK nie są aż tak kosmiczne w porównaniu z polskimi. Raczej podobne, śmiem postawić taką tezę. Coś tam trochę droższe ale coś innego tańsze.  Czasy się zmieniają.
Edit:
Takiego szoku dostałem w zeszłym roku w Polsce. W jakiejś Biedronce była kukurydza. Kolba za 4 złote. Dzień wcześniej w UK i tutejszym Somerfieldzie 3 kolby kosztowały 40 pi. Jogurt 500g (większości firm) coś koło 50 pi a w Polsce 3 zeta. Bagietka 60 pi a w Polsce 1,8 zeta (przynajmniej ja tak trafiłem) A potem to już wolałem nie patrzeć bo na żarcie w Polsce więcej wydałem niż tutaj w takim samym okresie czasu. Taaa
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna KRos

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 18.07.2008
« 2 Mar 2010, 00:01 »
Odniosłem podobne wrażenie co do Austrii (Wiednia konkretniej). Niby spośród państw w których byliśmy (Austria, Słowacja i Węgry) to tam miało być najdrożej, a okazało się że ceny nie różniły się znacznie od tych w Polsce. Mówię jednak tylko o wyżywieniu i produktach z dużych sklepów sieciowych, bo jeśli chodzi o ceny campingów itp... kosmos jak na moją kieszeń ;)

Offline Mężczyzna Bartek L.

• Miasto: Kongsberg, Norwegia
  • Na forum od: 20.05.2010
« 21 Maj 2010, 14:12 »
Norwegia jest bardzo droga i moze byc bardzo tania. Sa rzeczy tu , ktore sporo kosztuja, ale sa i takie , ktore kosztuja wiecej w Polsce.... Mieso, sery, nabial razy 2 tego co w Polsce, ale nie ryz, makaron, chleb ( od 5 kr. do 28 kr !), platki....

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Jakie jedzenie do Norwegi
« 31 Maj 2012, 14:28 »
Nie wiem, czy już kogoś pytałam, ale jak z cenami słodyczy w Norwegii?  ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 31 Maj 2012, 14:47 »
A jak już o słodyczach, to czy w Norwegii też we wszystkim słodkim jest lukrecja?
Bo na razie wszystko co do mnie dotarło ze Skandynawii, z wyjątkiem duńskich ciasteczek maślanych bazowało na tym smaku, który dla mnie jest ciężki do zniesienia.
Wikipedia pisze o podobieństwie do anyżu, ale ten lubię, a lukrecja mnie odrzuca.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 31 Maj 2012, 18:08 »
Nie wiem, czy już kogoś pytałam, ale jak z cenami słodyczy w Norwegii?
No niespecjalnie... W Szwecji najczęściej kosztują najczęściej około 80 koron za kilogram, w Norwegii na pewno więcej (strzeliłabym ze 100-120 NOK - a korony norweskie są droższe). Dowód? Proszę bardzo ;) Norwegowie organizują wycieczki autokarowe do szwedzkich supermarketów z żelkami ;) Każdy z pasażerów tego autokaru nakupował jeden albo i dwa wypchane wózki - samych słodyczy (w tym sklepie zresztą słodycze stanowiły na oko z 90% asortymentu - co widać na kolejnych kilku zdjęciach w tym albumie).

A jak już o słodyczach, to czy w Norwegii też we wszystkim słodkim jest lukrecja?
Zdecydowanie nie. Fakt, z niezrozumiałego dla mnie powodu jest dość popularna, ale na szczęście nie ma najmniejszego problemu z kupieniem normalnych słodyczy ;) Większość słodyczy jest zdecydowanie zjadliwa - przetestowałam na własnej skórze :) W każdym, najmniejszym nawet sklepie w zabitej dechami wsi jest wielki wybór żelek - to jeden z podstawowych towarów (Szwedzi jedzą ponoć najwięcej słodyczy i czekolady na osobę na rok na świecie). W Norwegii jest tak samo. Tu zdjęcie z jednego z moich ulubionych sklepów w Goteborgu:

PS Jakie jedzenie do Norwegii, proszę... :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 31 Maj 2012, 18:11 »
No dobra, cukierki na kilogramy. A co z czekoladami, wafelkami itp? Jakieś produkty marek marketowych? Czy wszystko drogie?
Żelki mnie akurat nie interesują :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum