Autor Wątek: Bielsko - Częstochowa - Bielsko  (Przeczytany 433 razy)

Offline Mężczyzna bodziowaty

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 07.01.2013
Bielsko - Częstochowa - Bielsko
« 25 Wrz 2013, 22:45 »
Od kilku weekendów wyczekiwałem odpowiedniej, czytaj bezdeszczowej pogody na zrealizowanie planu wyjazdu do Częstochowy i w ten sam dzień powrotu do domu. Termin padł na niedzielę 22 września. Budzik wyrwał mnie z łóżka parę minut po 3 nad ranem, zwolnione ruchy o tak wczesnej porze ;) spowodowały, że w trasę wyjechałem o 4.15. Do Częstochowy wjechałem po upływie 9 godzin, na miejscu spędziłem niespełna 2 godziny, natomiast do domu dotarłem kilka minut po 23. Trasa wiodła przez największe śląskie aglomeracje więc wycieczka nie nosiła znamion bicia rekordów prędkości podróżowania. Nie mniej jednak przejechany dystans 315km jest moim najlepszym dziennym wynikiem, jaki do tej pory przejechałem w ciągu jednego dnia.
Największy problem stanowiło przejechanie w warunkach nocnych Piekar Śląskich, Bytomia i Rudy Śląskiej. Muszę przyznać, że nawierzchnia dróg, szczególnie tych bocznych nie jest tam najlepsza i trzeba było bardzo uważać żeby nie zrobić sobie krzywdy i uszkodzić roweru, choć z drugiej strony znalazłem tam jedne z lepszych-szybszych ścieżek rowerowych, którymi tego dnia jechałem.
Pozytywne wrażenie zrobiło na mnie centrum Mikołowa, które rewelacyjnie wyglądało w świetle nocnych latarni.
Natomiast Częstochowa, a ściślej mówiąc Jasna Góra była baaardzo zatłoczona ale taki już chyba urok tego miejsca w niedzielne popołudnie.

Poniżej jest link do mapy z przejechaną trasą.
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=mlxueofvicszwtir

Offline apaula

• Miasto: Jelcz-Laskowice
  • Na forum od: 30.03.2012
Odp: Bielsko - Częstochowa - Bielsko
« 25 Wrz 2013, 23:35 »
Od czwartej rano do dwudziestej trzeciej to mamy 19 godzin. Minus dwie godziny w Częstochowie. To jest ok. 17 godzin samej jazdy. 315 km / 17 h = 18,53 km/h. Średnia prędkość turysty będącego prawie całą dobę na siodełku  :o Ciekawe ile godzin spałeś przed wstaniem o trzeciej w środku nocy w niedzielę.

"Trasa wiodła przez największe śląskie aglomeracje więc wycieczka nie nosiła znamion bicia rekordów prędkości podróżowania."

Hmm, obserwuję sobie to forum od dawna i czasem chcę coś napisać, ale wpisy takich twardzieli mnie onieśmielają  ;)

Ufff. Jestem pod wrażeniem. Gratulacje!

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 26 Wrz 2013, 08:03 »
W tym roku również pobiłem swój rekord, mianowicie w ciągu 12h przejechałem 191km i pod koniec trasy już naprawdę czułem trudy tej trasy, a tu 315km z uśmiechem. Gratuluję kondycji i wycieczki.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna bodziowaty

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 07.01.2013
« 26 Wrz 2013, 18:59 »
Ciekawe ile godzin spałeś przed wstaniem o trzeciej w środku nocy w niedzielę.

Przed wyjazdem spałem jakieś 5 godzin, nawet nie próbowałem spać przed godziną 22, jestem raczej nocnym markiem, pewnie i tak bym nie zasnął ;)

Hmm, obserwuję sobie to forum od dawna i czasem chcę coś napisać, ale wpisy takich twardzieli mnie onieśmielają  ;)

Chyba rozumiem o czym mówisz, bo też tak mam, gdy czytam o ludziach, którzy w ciągu doby na rowerze przejeżdżają po 600km i więcej lub o tych, którzy w niespełna 10 dni w koło przejechali Polskę. Niczym się nie przejmuj, jeszcze trochę pojeździsz i będziemy jeździć tak jak Ci najlepsi  :D

Z wyjazdu Cieszę się tym bardziej, że na moim koncie zdobywców gmin pojawiło się 25 nowych gmin, to też motywuje do jeżdżenia. Moim celem na ten rok jest wejście do pierwszej setki rankingu Zdobywców Gmin. Czy to się uda nie wiem, bo za oknem pada deszcz i panuje iście jesienna pogoda.  :(

Tagi: śląskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum