Autor Wątek: Przerzutka tylna.  (Przeczytany 5187 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Przerzutka tylna.
« 28 Mar 2009, 11:45 »
heh, pewnie zaraz sie znajdzie ktos kto w ogole ma przerzutke bez kolek  :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Przerzutka tylna.
« 30 Mar 2009, 14:48 »
U mnie zębiska zjedzone były prawie całkiem, bałem się nawet, że pozostałość pęknie - tak mało jej było. Nawet zabrałem je ze sobą w te Góry Świętokrzyskie coby Mikiemu zademonstrować, ale nie po raz pierwszy w życiu skleroza mnie pokonała :D
A łożyska ? Może i problem niewielki, ale skoro stwierdziłem, że są różne to postanowiłem dociec o co chodzi.
Lepsze jest wrogiem dobrego !

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Przerzutka tylna.
« 2 Kwi 2010, 19:47 »
Odświeżam :wink: Powiedzcie mi, czy możliwe, żeby kółka przerzutki powodowały przeskakiwanie łańcucha? Domyślam się, że nie... Ale, cholera, już nie wiem co jest- założyłem nową korbę *3 alivio, nowy łańcuch, nową zębatkę do nexusa, nowy suport i przy depnięciu łańcuch skacze :!: Jako napinacz założyłem starą przerzutkę alivio ze starymi (ale na moje oko nie aż tak bardzo zużytymi) kółkami. Może za słabo napięty łańcuch? Ale w tym problem, że jest stosunkowo mocno napięty...
Macie jakieś pomysły?
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Przerzutka tylna.
« 2 Kwi 2010, 20:13 »
Kółka od przerzutki nie latają na boki ? Nieraz tak się wyrabiają i to może powodować problemy z prowadzeniem łańcucha.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Przerzutka tylna.
« 2 Kwi 2010, 20:51 »
Maciek a może to przeskakują zapadki w piaście ? Uczucie jest takie samo jakby łańcuch przeskakiwał.

Kuba

• Gość
Przerzutka tylna.
« 3 Kwi 2010, 00:23 »
Witam, też ostatnio miałem taki problem więc się trochę udzielę. Rozebrałem przeżutkę jak się tylko da i wyczyściłem, a później trochę zabawy z regulacją (nie było tragedii) i jest jak nówka (no prawie bo zaliczyłem małą glebę i ramię mocujące przeżutkę się trochę wygieło  :D
Pozdrowiska serdeczne

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
Przerzutka tylna.
« 3 Kwi 2010, 02:51 »
Może łańcuch jest źle spięty i on powoduje owo przeskakiwanie?

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Przerzutka tylna.
« 3 Kwi 2010, 12:35 »
no właśnie, że to wszystko jest nieprawdopodobne. Generalnie cała grupa podobnej klasy, czyli- korba alivio, łańcuch hg-50, zębatka do nexusa standardowa, przypuszczam, że podobnej twardości. Najdziwniejsze jest to, że ze starym łańcuchem hg-91 o przebiegu ~3000km pracuje dużo lepiej. Ale też przy ostrzejszym depnięciu potrafi chrupnąć. Kółka mają trochę luzu bocznego, naciąg maksymalny, łańcuch łączony na spinkę sram.
Moje podejrzenia zawężają się do:
a) spinki- współpraca z nowym łańcuchem (może spinka jest lekko naciągnięta i przez to gdzieś inaczej łapie)
b) luz kółek przerzutki
Generalnie z tym HG-91 pracuje niemal zadowalająco i jest wysoce prawdopodobne, że po jakichś 200km się wszystko spasuje. Najgorsze jest jednak to, że wygrywa silniejszy i przy takiej kombinacji to nie twardy łańcuch się dopasuje do miększych zębatek, tylko wyjedzie je tak, żeby jemu było wygodnie :roll: Sam już nie wiem, idę na koło
Pozdrawiam i dzięki za rady
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Przerzutka tylna.
« 16 Lis 2014, 22:44 »
Odkop, bo szkoda zakładać nowy temat.
Zdemontowałem przerzutkę tylną (Deorka, na służbie od 2010) i zauważyłem, że kiedy jest złożona, ma na wszystkich przegubach znaczny luz, nawet wózek chodzi delikatnie na boki. Czy to oznacza, że jej czas już minął, czy jednak z nowymi linkami i pancerzami będzie dobrze zmieniać biegi?

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 18 Lis 2014, 00:16 »
Załóż nowe pancerze i linki, dowiesz się.
W mojej leciwej zmieniaczce luzy są dość spore ale radzi sobie dzielnie,
warto spróbować zmienić kółeczka nawet na te najtańsze (kupiłem 2 za 2 złote) bardzo pomogło, zmiana była szybsza nawet pomimo napędu pod koniec żywota no i łańcuch ciszej chodzi niż po "gwiazdkach nija". Napęd 8.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 18 Lis 2014, 00:38 »
No właśnie do takiego rozwiązania się skłaniam. Dziś już wypucowałem przerzutkę i gdyby nie mnóstwo rys, to wyglądałaby jak nowa. Kółka do wymiany kupiłem przed zdemontowaniem, tyle, że oryginalne Shimanowskie za 30zł  :icon_redface: Następnym razem będę szukał jakiś tanich.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 18 Lis 2014, 08:49 »
Za 60zł to byś nową przerzutkę Deore kupił ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 18 Lis 2014, 11:31 »
Za 60zł to byś nową przerzutkę Deore kupił ;)
Gdzie tak tanio da się ją kupić? Bo jak szukam to tylne Deore pod 9rz. kosztują jakieś 100zł?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 18 Lis 2014, 12:41 »
No dobra, przesadziłem z tymi 60zł, ale za 70zł już się znajdzie jak się poszuka ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 18 Lis 2014, 12:49 »
Jakaś ściema
Sam znalazłem za 49 z kupiłem za 50  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat