Autor Wątek: Rowerowe imprezy na orientację  (Przeczytany 93070 razy)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Odp: Rowerowe imprezy na orientację
« 29 Sie 2016, 08:38 »
Fajne te Wasze starty w rajdach na orientację a ja szukam właśnie inspiracji na nowy sezon ;)

Może byście coś polecili dla nowicjusza ? Od jakiej imprezy zacząć ?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 29 Sie 2016, 08:47 »
Tu masz kalendarz:

http://maratony.home.pl/ppm/

Polecać nie będę, bo byłem tylko na kilku, ale wszystkie były sympatyczne, dobrze zorganizowane, więc obstawiam, że inne też takie są :)

Na pewno w okolicach Warszawy są też jakieś mniejsze, bardziej lokalne imprezy. Na początku najważnejsze to zrobić trochę błędów, żeby złapać o co w tym wszystkim chodzi ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 29 Sie 2016, 08:48 »
Nie ma zasad, od kiedy nowicjuszka zaczęła od Nocnej Masakry :)
Spróbuj zawodów z najbliższym dojazdem. Każde mają trochę inną specyfikę, więc spróbuj kilku. Należy też uwzględnić, że wytrenowanie się w tym sporcie zajmuje kilka lat startów. Doświadczenie trzeba zdobyć.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 29 Sie 2016, 08:51 »
może ty sobie jeździj po nocach i zwykłych, biednych ludzi nie stresuj co ;) ?

Bardziej serio to akurat imprez w Twoich okolicach nie znam :)
Słyszałem dobre rzeczy o Mazurskich Tropach, niezły jest BikeOrient ale jego popularność powoduje że ciężko choć chwilę jechać samemu.

Z tras na południu godne uwagi są na pewno Mordownik, Pruchnickie Harce i Nadwiślański o ile Mortfifer znów przygotuje trasę :)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 29 Sie 2016, 09:12 »
Może na początek (1 października) niepucharowa OrientAkcja w Głownie. Teren stosunkowo prosty, aktualne mapy, dojazd z W-wy bezproblemowy.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

RDK

• Gość
« 29 Sie 2016, 09:28 »
Najlepiej zacząć od imprezy w terenie, który się kojarzy, jest do niego przyzwyczajony itp., (nie chodzi tu koniecznie o okolice własnego domu;) ), a potem próbować innych regionów. Inaczej się jeździ na równinie, inaczej na pogórzu itp.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 29 Sie 2016, 10:32 »
Myślę, że najlepiej zacząć od dobrej imprezy, żeby nie zniechęcić się z powodu błędów i niedociągnięć organizacyjnych. Pucharowe imprezy (czyli link podany przez ola) raczej są porządne.
Wiele osób zaczyna od Harpagana, ja zresztą też. Mi się chyba już ta impreza nieszczególnie podoba, ale dla Ciebie jak znalazł - nawigacyjne raczej łatwo (chyba, że punkty zrobi Bartek Bober), liczy się mocna łyda, dobrze dobrana strategia i umiejętność czytania nieaktualnej mapy.
Mi ostatnio coraz bardziej podobają się imprezy z punktami stowarzyszonymi - bardziej trzeba się skupić na braku błędów niż na czasie pokonania trasy.

A, mdudek jednak trzecia. Ale i tak najlepiej z nas wszystkich.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 29 Sie 2016, 10:48 »
Dementuję plotki: trzecia byłam ;). Rajd bardzo fajny, punkty nie były trudne, ale dobrze poukrywane. W końcówce dnia jednak czuło się zmęczenie(słońce mi trochę dało w kość) i łatwo było o błędy na tych prostych punktach. Z forum na krótszej trasie startowała jeszcze wilhelminaslimak. Piachu mam dość i dlatego zastanawiam się, czy jechać na Mordownik, bo też jest na Jurze. W tym samym terminie jest rajd w Miechowie.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 29 Sie 2016, 10:50 »
A może lepiej pierwszą imprezę potraktować jak poligon doświadczalny i wybrać coś bez tłumów?

Ja debiutowałem w Azymut Orient, więc poziom przyzwoity, ludzi mało, nie było za kim jechać, popełniłem żenujące błędy w każdej możliwej dziedzinie :D (koncentracja, analiza mapy, strategia, planowanie czasu etc.) i dużo mnie to nauczyło, a jednocześnie nie zabrało frajdy :)

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 29 Sie 2016, 12:39 »
Fajne te Wasze starty w rajdach na orientację a ja szukam właśnie inspiracji na nowy sezon ;)

Czy w Twoim przekonaniu MRDP to zbyt mała inspiracja ? ;) ( Zakładam , że zamierzasz wystartować w MRDP).

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 29 Sie 2016, 12:56 »
Ej, no, dajcie mu spróbować. Może być to dla nas szansa, by z z nim trochę powygrywać.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 29 Sie 2016, 13:04 »
Wygrać to ja nie dam rady, ale w orientach przynajmniej będę mieć szansę go spotkać na trasie!  ;D

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 29 Sie 2016, 13:17 »
Wygrać to ja nie dam rady, ale w orientach przynajmniej będę mieć szansę go spotkać na trasie!  ;D

oczywiście jak będzie robił inny wariant :D

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 29 Sie 2016, 13:49 »
Nie no, nie przesadzajcie. Żaden ze mnie Harpagan ;)
Dzięki - muszę się w tym rozpatrzeć. Dwa lata temu moją uwagę zwrócił Mordownik, organizowany wtedy na terenie, który relatywnie dobrze znam. Z czasem było krucho, ale temat muszę odgrzać i spróbować czegoś innego niż lawirowanie między TIRami ;)

Czy w Twoim przekonaniu MRDP to zbyt mała inspiracja ? ;) ( Zakładam , że zamierzasz wystartować w MRDP).
W MRDP póki co nie zamierzam startować. To wymaga sporo wolnego czasu i urlopu, z którym może być u mnie krucho. Tym bardziej, że na przyszły rok mam w planach LEL.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 29 Sie 2016, 17:04 »
Namiastką imprez na orientację może być szukanie keszy  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: