Autor Wątek: Rowerowe imprezy na orientację  (Przeczytany 93090 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Rowerowe imprezy na orientację
« 14 Kwi 2017, 09:12 »
Tomku, ja doczytałam o tych pieszych punktach i bardzo się zastanawiałam nad startem przez to. Ale rajd 'pod domem', a że chciałam spróbować jak to jest na trasie rowerowej, to zdecydowałam się jechać. Plan był taki, że jadę i jak nie będę mieć sił, będzie za trudno, nie spodoba się, czy cokolwiek innego - to zjeżdżam z trasy bez żalu. Chciałam oszczędzić siły na niedzielnego Kaszubiaczka ;) Olo zdecydował się jechać ze mną, więc mnie przewiózł przez całą trasę (te ponad 80 km to z dojazdem z/do domu było). Sama bym na pewno nie dała rady i wynik byłby znacznie gorszy. Ja generalnie nie lubię ciągać roweru po krzakach, bo rower jest dla mnie do jeżdżenia a nie noszenia. Z drugiej strony jeśli punkt jest widoczny z daleka to też niedobrze. Między innymi dlatego nie jadę na harpagana (widoczność punktów, ale też ogromna masowość imprezy). Nie wiem, czy będę jeździć na trasy rowerowe, czy raczej na piesze. Póki co te drugie mnie bardziej bawią (puchar GDAKKa szczególnie). Dzięki temu, że na Tułaczu zrobiłeś małe modyfikacje mapy zaczęłam się zastanawiać nad trasami z mapami modyfikowanymi. Fakt, że na Kaszubiaczku mi nie poszło, więc tę chęć odkładam na później, ale to było ciekawe doświadczenie.

Offline Mężczyzna TJ_3M

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.04.2017
« 14 Kwi 2017, 09:45 »
Magda, Olo -> zatem jako zespół (!) mieliście doświadczenie, co zresztą znalazło odbicie w Waszym wyniku - 6m-ce za darmo się nie uzyskuje. Możliwe zresztą, że minęliśmy się na jednej czy drugiej InO (puchar Gdakka, Złoto, Szago...). Tułacz jaki jest - już wiecie. Natomiast nie skreślajcie Harpagana, bo od najbliższej edycji następuje mocny zwrot w kierunku zwiększenia trudności: 1) część PK będzie bezobsługowa (zatem - żegnajcie widoczne z daleka namioty i ogniska punktowych),  2) zastosowane będą powiększenia okolic PK (w większej skali, co pozwoli budowniczemu na trudniejszy PK). No i jesienny Harp będzie bliżej Trójmiasta, więc może to dodatkowo Was zachęci. Oficjalne ogłoszenie  miejsca za tydzień.

pozdrawiam
t.

PS. poniżej załączam wzorcówkę z tabelką ze wskażnikiem stowarzyszy (Ws) , czyli ile osób wzięło PS (lub mylniaka, lub nie znalazło PK - jak w przypadku PK16) w stosunku do liczby osób, które na tym PK się pojawiły

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 24 Kwi 2017, 15:33 »
Zakończył się 53 harpagan. To była ostatnia szansa by zdobyć tytuł na klasycznej 200 km, 24 godzinnej trasie. Teraz ma być tylko lepiej. Organizatorzy zapowiadają zmianę formuły trasy rowerowej. Mają być 2 pętle po 100 km i (prawdopodobnie) wydłużony limit. Nie rozumiem jaki cel ma być osiągnięty. Ma być łatwiej/trudniej, bardziej atrakcyjnie a może ratować spadającą frekwencję? Już w tym roku wielu czołowych zawodników albo nie przyjechało, albo wybrało niepucharowy Bikeorient.

Osobiście do kompletu brakło mi 4 punktów i przy panujących warunkach (bardzo silny wiatr) było to całkiem przyzwoitym wynikiem. Brakło czasu (i odwagi) by w ciągu 35 minut zaliczyć "tłusty" punkt odległy od bazy o ok. 5km - wtedy byłby bardzo dobry wynik.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 24 Kwi 2017, 19:06 »
I tak jest bardzo dobrze, gratki, wiki!

Już w tym roku wielu czołowych zawodników albo nie przyjechało, albo wybrało niepucharowy Bikeorient.

Jak widzę, wielu wybrało też krótszą trasę.

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 24 Kwi 2017, 21:05 »
Chciałbym Was zaprosić na Edycję Wiosenną Rajdu Liczyrzepy, która odbędzie się 20.05.2017 r. na terenie Kocich Gór. Baza Rajdu w Kuraszkowie koło Obornik Śląskich.
Trasy rowerowe TR50, TR100 i TR200. Na najdłuższej trasie macie szansę odwiedzić min 6 gmin :)
Więcej szczegółów na https://rajdliczyrzepy.wordpress.com/

« 24 Kwi 2017, 21:32 »
Eh... Poprzednio było w terminie wyprawki kulinarnej, teraz wcelowaleś w zlot.

Offline Mężczyzna TJ_3M

« 24 Kwi 2017, 22:09 »
... Nie rozumiem jaki cel ma być osiągnięty. Ma być łatwiej/trudniej, bardziej atrakcyjnie a może ratować spadającą frekwencję? 

Wiki, co ma na celu Twój komentarz? Siedzieliście po zakończeniu H, ja dołączyłem na 40 min, przyszedł tez KK i byłeś przy tym, gdy padło uzasadnienie dwóch pętli. A teraz "nie rozumiesz". To jest zachowanie nie fair. Ja też wolę jedną pętlę, ale uzasadnienie zostało podane, i nie jest zresztą pewne, że te dwie pętle będą. Gdybyś był uczciwy, to byś napisał w komentarzu: "Słuchajcie, jest taki pomysł, by na H TR200 byly dwie pętle...", ale wybrałeś formę, jak wyżej.

Co do spadającej frekwencji - rekordowa (od momentu wprowadzenia krótszych rowerowych tras) była na TR200 na H50 (jubileuszowy), a potem 96, 107 i na H53 - 91. Czyli 3x ok 100. Dla porównania Nocna Masakra na 200 km: 3x ok. 33. Zatem ostatnie 3 edycje - stabilizacja i na H i na NM.

... Już w tym roku wielu czołowych zawodników albo nie przyjechało, albo wybrało niepucharowy Bikeorient.

Kolejny defetyzm: "już w tym roku...". Oto pierwsza 20-stka ubiegłorocznego Pucharu:

Br. Paweł - był na H53
Bu. Piotr - był na H53
Mir. Łukasz
Lis. Grzegorz
Śmi. Daniel - był na H53
Piw. Wojciech - był na H53
Wal. Radosław - był na H53
Pach. Leszek - był na H53
Jak. Krystian - był na BO
Bob. Bartłomiej - był na H53 (organizował)
Cec. Krzysztof
Wie. Jarosław
Owc. Marcin - był na H53
Hoł. Wojciech
Szaw. Krzysztof - był na BO
Pasz. Wojciech - był na H53
Zadw. Tomasz
Szu. Jakub - był na H53
Stan. Robert
Nowi. Jacek

Zatem połowa najlepszych na H53 - przyjechała. To chyba dobry wynik. Na którą pucharową RJnO przyjeżdża więcej?

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 25 Kwi 2017, 11:27 »
Chciałbym Was zaprosić na Edycję Wiosenną Rajdu Liczyrzepy, która odbędzie się 20.05.2017

Bardzo chciałbym, ale szanse słabe. Będę kombinował.

Offline Mężczyzna Vir

« 25 Kwi 2017, 19:02 »
Kolejny defetyzm: "już w tym roku...". Oto pierwsza 20-stka ubiegłorocznego Pucharu:

Br. Paweł - był na H53
Bu. Piotr - był na H53
Mir. Łukasz
Lis. Grzegorz
Śmi. Daniel - był na H53
Piw. Wojciech - był na H53
Wal. Radosław - był na H53
Pach. Leszek - był na H53
Jak. Krystian - był na BO
Bob. Bartłomiej - był na H53 (organizował)
Cec. Krzysztof
Wie. Jarosław
Owc. Marcin - był na H53
Hoł. Wojciech
Szaw. Krzysztof - był na BO
Pasz. Wojciech - był na H53
Zadw. Tomasz
Szu. Jakub - był na H53
Stan. Robert
Nowi. Jacek

Zatem połowa najlepszych na H53 - przyjechała. To chyba dobry wynik. Na którą pucharową RJnO przyjeżdża więcej?
Np na Nadwiślańskim Maratonie na Orientację - było 11 :)
Br. Paweł
Bu. Piotr
Mir. Łukasz - był na NMnO
Lis. Grzegorz - był na NMnO (organizator)
Śmi. Daniel - był na NMnO
Piw. Wojciech
Wal. Radosław - był na NMnO
Pach. Leszek
Jak. Krystian - był na NMnO
Bob. Bartłomiej - był na NMnO
Cec. Krzysztof - był na Wertepach (bo miał blisko)
Wie. Jarosław - był na NMnO, kontuzjowany, ale był
Owc. Marcin
Hoł. Wojciech - był na Wertepach
Szaw. Krzysztof - był na NMnO
Pasz. Wojciech - był na NMnO
Zadw. Tomasz - był na NMnO
Szu. Jakub
Stan. Robert
Nowi. Jacek - był na NMnO

Offline Mężczyzna Vir

« 25 Kwi 2017, 19:06 »
Chciałbym Was zaprosić na Edycję Wiosenną Rajdu Liczyrzepy, która odbędzie się 20.05.2017

Bardzo chciałbym, ale szanse słabe. Będę kombinował.
Kombinuj kombinuj :) baza już bliżej Ciebie, tuż przy trasie kolejowej, ładne tereny

Eh... Poprzednio było w terminie wyprawki kulinarnej, teraz wcelowaleś w zlot.
Terminy były ustalone z początkiem grudnia 2016 r., więc nic na to nie poradzę. Może następnym razem trzeba zrobić zlot w miejscowości obok ;)

« 25 Kwi 2017, 19:11 »
Terminy były ustalone z początkiem grudnia 2016 r.

Termin zlotu został ustalony kilka lat temu :P

Może następnym razem trzeba zrobić zlot w miejscowości obok

To jest do zrobienia, ale trzeba znaleźć i wylobbować dobrą kandydaturę - taką, która wygra głosowanie.

Offline Mężczyzna TJ_3M

« 25 Kwi 2017, 21:41 »
...
Punkt dla Ciebie. Trzeba przenieść Harpa w centralną Polskę, zamiast być na skraju mapy ;)

Offline Mężczyzna Wigor

• Moderator
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 25 Kwi 2017, 21:45 »
Oby Harp był jak najdalej od centralnej Polski, tam tylko piach, piach i piach, nic poza tym.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 18 Maj 2017, 18:35 »
Polecam Bikeorient (1 lipca) - gdzieś na południu woj.łódzkiego. Wielu warszawiaków bierze udział w tej imprezie. Może jest jakaś lokalna impreza w pobliżu W-wy ale tego nie wiem.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 18 Maj 2017, 18:54 »
Ja się zapisałam na Kaszubską Włóczęgę na sobotę - pieszo znów. Zastanawiałam się nad trasą, ale wybrałam mało trudną ze względu na brak udziwnień i niepewną kondycję. W niedzielę za to jest rajd w Leśniewie - rowerowy. Tam pojadę 20 km - jak starczy sił ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum