Autor Wątek: Rowerowe imprezy na orientację  (Przeczytany 93094 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: Rowerowe imprezy na orientację
« 23 Paź 2014, 13:11 »
tego typu silva mi sie rozwalila - nie wiedzialem ze to dobry kompas  :lol:

ps ja nie pisze ze w Gadnsku jest płasko nie wiem jak jest- pisze gdzie ja używam kompasu co moze miec wpływ na moją ocenę przydatności

ps2 do trasy pieszej kompas jest zdecydowanie ważniejszy, jest też więcej czasu by na niego dokladnie patrzeć ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2014, 13:33 vooy.maciej »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 23 Paź 2014, 19:17 »
Nie wiem, czy na rower zabieracie kompas.
Wątek jest o imprezach na orientację - w tym przypadku bez kompasu łatwo jest wpuścić się gdzieś w maliny. (Z kompasem również, jeśli się na niego nie patrzy).
Poza nimi kompas w zasadzie przydałby mi się do tej pory jeden jedyny raz (gdy trochę zabłądziłem w lesie).

Ja bym wskazał na Suunto (zwłaszcza modele w 'pudełeczku' z lustereczkiem).
Jakość. Poręczność (bez linijki/podstawki/pudełka).

A widzisz. Dla mnie z kolei lustereczko jest bezużyteczne, w przeciwieństwie do linijki.
Jak widać - można korzystać z kompasu w zupełnie różny sposób.

Ja używam  Suunto A-10 CM i właściwie wystarcza, ale marzy mi się jakiś porządny Moscompass w wersji na dłoń (nie wiem jeszcze tylko, czy z igłą szybką czy stabilną).

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 24 Paź 2014, 21:21 »
Silva, Recta, Suunto, Brunton.
Na rower lusterko niepotrzebne. Zwykły kompas płytkowy imo wystarczy. Jakaś Silva Field czy coś w tym guście.

Kompasy za 15-25zł to nieporozumienie które rozmagnesowuje się od telefonu komórkowego i zamarza zimą.
Ideałem było by coś takiego:

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 24 Paź 2014, 22:13 »
Wiekszosc gps-ow ma kompas i w takiej roli wolno je stosowac na imprezach na orientacje

To akurat zależy od imprezy. Na jednych wolno, na innych nie wolno.
A w regulaminie ostatniej edycji Harpagana jest zapis:
Używanie urządzeń do nawigacji satelitarnej dozwolone jest jedynie w celu zapisu śladu (tracka) do wykorzystania po Rajdzie. Urządzenie takie podczas pokonywania trasy przechowujemy w miejscu, które uniemożliwia dostęp do ekranu, monitora lub też funkcji głosowych tego urządzenia.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 24 Paź 2014, 22:41 »
Ideałem było by coś takiego:

"Coś takiego" ciężko jest używać jako urządzenia do pomiaru odległości na mapie a to jest ważne w zawodach na orientację.
Ja używam małego kompasu który wisi na szyi, mniej więcej pokazuje kierunek i ma podziałkę na jednym z brzegów.

Taki, jaki dostałem od Rafała zupełnie mi wystarcza:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=12997.0

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Paź 2014, 07:17 »
A widzisz. Dla mnie z kolei lustereczko jest bezużyteczne, w przeciwieństwie do linijki.
Jak widać - można korzystać z kompasu w zupełnie różny sposób.

Oczywiście.
Sam kompas bez linijki/pudełka ('talarek') używam w miastach - dobrze leży w ręku, łatwo się chowa. Wskazane przez Ciebie wydają się być b. ciekawe.

Na rower lusterko niepotrzebne.

Z roweru czasem zsiadam. Lusterko jako 'przyrząd celowniczy'.

(Przy okazji: znacie dostępne publikacje służące nauce wyznaczania kierunku/orientacji przy użyciu kompasu?)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 25 Paź 2014, 10:56 »
"Coś takiego" ciężko jest używać jako urządzenia do pomiaru odległości na mapie a to jest ważne w zawodach na orientację.

Wtedy do pomiaru odległości masz osobno małą linijkę. Myślę, że tam, gdzie czas gra rolę, "coś takiego" jest bardzo wygodne - widzisz kierunek poruszania się nie zdejmując ręki z kierownicy.

(Przy okazji: znacie dostępne publikacje służące nauce wyznaczania kierunku/orientacji przy użyciu kompasu?)

Jeśli dobrze pamiętam, podstawy liznąłem czytając artukuły z "napieraja":
http://www.napieraj.pl/index.php?option=com_multicategories&view=article&id=188&catid=6:trening&Itemid=72
http://www.napieraj.pl/index.php?option=com_multicategories&view=article&id=37&catid=6:trening&Itemid=72
http://www.napieraj.pl/index.php?option=com_multicategories&view=article&id=121&catid=16:nawigacja&Itemid=72

Wydaje mi się, że było coś jeszcze, napisane przystępnym językiem, ale nie mogę sobie przypomnieć.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Paź 2014, 12:20 »
Jeśli dobrze pamiętam, /.../

Dziękuję.

Wydaje mi się, że było coś jeszcze, napisane przystępnym językiem, ale nie mogę sobie przypomnieć.

Dorzuć, kiedy już przywołasz.
Kilka lat temu kupiłem książkę, jednak wydała się być dla mnie zbyt trudna (m.in. po kilku stronach okazało się, iż dla celu przerabiania zadawanych ćwiczeń trzeba posiadać kompas z lustereczkiem - ja zaś miałem z linijeczką i lupką).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 25 Paź 2014, 13:20 »
Tak, też pamiętam, że kiedyś było inaczej - można było używać GPSu co najmniej do pomiaru odległości (być może i kompas się w tym mieścił). Zakaz dotyczył wyłącznie map innych niż te dostarczone od organizatora (a więc i tych elektronicznych).
Nie wiem, kiedy się zmieniło. Chciałem zerknąć w archiwum Harpagana, ale nie ma tam regulaminów.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 25 Paź 2014, 22:02 »
szczerze jazda z gps i tak niewiele zmieni na takich zawodach: kalibrowanie mapy na gpsie do mapy i szukanie punktów
ciężkie.

pomoc przy zagubieniu? Jak się zgubisz to i tka już pozamiatane- straciłeś conajmniej kilkanaście minut i gps tego nie nadrobi ograniczy kolejne straty.

Takie oszukiwanie wg mnie moze zmienić pozycje z 25 na 21 albo 7na 5.

Chyba że macie inne doświadczenia?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 26 Paź 2014, 12:06 »
szczerze jazda z gps i tak niewiele zmieni na takich zawodach: kalibrowanie mapy na gpsie do mapy i szukanie punktów
ciężkie.

Ale możesz mieć wrzuconą do urządzenia odpowiednią mapę wcześniej. Zwykle przed imprezą wiadomo jest, na jakiej mapie będziesz jechał. Jedynie punktów kontrolnych nie będziesz miał zaznaczonych, ale to akurat małe utrudnienie.
W każdej chwili wiesz, gdzie jesteś, w jakim kierunku jedziesz - to jest olbrzymie ułatwienie.

Jednakowoż są imprezy, na których można mieć i gps i własne mapy (np. Rajd Z Kompasem), a i tak wygrywają ci, co zawsze (jeżdżący oczywiście w tradycyjny sposób, bez tych dziwnych ułatwień).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum