Autor Wątek: Wyprawa rowerowa: AZJA -EUROPA  (Przeczytany 1068 razy)

Offline Kobieta anam86

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.10.2013
Wyprawa rowerowa: AZJA -EUROPA
« 3 Paź 2013, 03:31 »
Najwcześniejszy czas wyjazdu : drugi tydzień grudnia 2013
Jak długo będziemy jechać: możemy jechać conajmniej do końca października 2014
O wyprawie: Wydaje mi się , że ze względu na nadchodzącą zimę najłatwiej będzie polecieć do Azji i stamtąd przyjechać na rowerach do Polski. Myślę aby zacząć w Bangkoku , przejechać Birmę , Chiny( prawdopodobnie dostaniemy wizę 30 dniową  więc albo możemy jechać do oporu a później zapakować rowery na pociąg i dojechać do granicy  / można też złożyć o wize wielowjazdową i np wjechać po 30 dniach do Laosu i później znowu na 30 dni do Chin) , następnie Azja centralna – szlak jedwabny , Iran , Turcja i cokolwiek ;). Oczywiście jestem otwarta na wszelkie sugestie.

O mnie: Mam na imię Ania . Mam 27 lat i problemy z usiedzeniem w jednym miejscu ;). Kocham podróżować , w szczególności po Azji gdzie czuję się jak w domu (tak bardzo jak w domu, że głównie podróżwałam tam w pojedynkę ). Preferuję podróżowanie bez pośpiechu i nadmiernego planowania. Podczas mojej ostatniej wyprawy spędziłam dwa miesiące w Wietnamie gdzie kupiłam motor!!!- a wierzcie mi ... nigdy w życiu tego nie planowałam ;).Jestem aktywną osobą , lubię się zmęczyć. Potrafię się dostosować do każdych warunków i zawsze żartuję, że najwygodniejsze  łóżko to ziemia;). Nie jestem profesjonalnym kolażem i to będzie pierwsza tego rodzaju wyprawa w moim życiu. Nie obiecuję, że będę jechać 50 km/ godzinę i że przejadę 200 km pierwszego dnia ALE OBIECUJĘ że będę z każdym dniem lepsza ,nie poddam się i nie będę marudzić !!!!!!!!!!!!!
Jeśli taka wyprawa z kimś takim jak ja brzmi dla Ciebie / dla Was interesująco proszę o kontakt :)
aniamoroz@poczta.onet.pl

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Wyprawa rowerowa: AZJA -EUROPA
« 3 Paź 2013, 08:45 »
Brzmi bardzo interesująco! Ależ bym jechał. Gdybym tylko mógł... powodzenia, i powodzenia w znalezieniu ew towarzystwa ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta anam86

« 3 Paź 2013, 10:46 »
Dziękuję:)

Offline Kobieta anam86

« 27 Lis 2013, 15:00 »
witam hmmm wydaje mi się że nie przeczytałeś mojego wpisu do końca . Nie mam zamiaru przejeżdzać przez Tybet ( to tak naprawdę jest prawie niemożliwe do zrobienia) ani przez Mongolię i tym bardziej syberię haha:) Do środkowych Chin wjadę najwcześniej w marcu  a najprawdopodobniej jeszcze pózniej . Pozdrawiam

Offline Kobieta anam86

« 27 Lis 2013, 16:16 »
sprawdzałam i jest to możliwe od sierpnia tego roku ale i jednak tam nie jade Chyba serio mamy inne mapy świata . Trasa która wytyczyłam jest pokonywana kazdego roku przez wielu rowerzystow . Napisze jeszcze raz Tajlandia-> Laos-> Chiny ( Yunnan Siczuan i dalej pociagiem do granicyc z Kirgistanem Lub Kazachstanem) Kazachstan i Kirgistan lub od razu Kirgistan -> Tadzykistan - Uzbekistan - Tutrkmenistan tranzytem -Iran -Turcja - dalej juz  jest europa = brak wiz rak problemow nie wiem jak pojde i tak bedzie dobrze . Jaki jest cel tych pytań ??? udowodnienie mi że coś źle wymysliłam ... nie bardzo rozumiem ??

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 27 Lis 2013, 18:18 »
A takie jeszcze pytanie z czystej ciekawości. Bilet już kupiłaś ?

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 8 Gru 2013, 10:39 »
Z tą Birmą to nie jest tak łatwo i różowo niestety. Od dłuższego czasu badam temat dość dokladnie. Fakt, w sierpniu otworzyli 4 przejścia grnaiczne z Tajlandią, ale-  jak się okazuje rowerów nie chcą wpuszczać - choć jakiemuś peirwszemu śmiałkowi się udało z eskortą
 - po drugie - to, że wjedziesz nie oznacza, że możesz poruszać się do woli po kraju. Tak jest z przejściem pólnocnym na przykład, niemożliwy jest przejazd przez stan Szan.
Wygląda to obrazowo tak, ze np. jedziesz z Berlina, wpuszczają Cię do Polski, dojedziesz do Poznania ale do Wwy już się nie da, tylko samolotem.

Będę testować pod koniec stycznia, zmierzam jednak wlecieć z uwagi na termin mojej wizy (bilet jest - 29.01, będę lecieć z Filipin gdzie lecę juz pojutrze), ale chcialam wyjechać rowerem i nie wiem czy mi się uda. Zobaczymy.

Ciekawam Ania jak u Ciebie z biletem - na kiedy kupilas?. Wiem, że Birmę odpuściłas, ale tak generalnie?.
Mój plan tez obejmuje Tajlandię, Laos i wjazd do Chin - prowincja Yunnan. Nie szukam kompana/kompanki, ale fajnie się spotkać w drodze.
« Ostatnia zmiana: 8 Gru 2013, 10:49 ewcyna »
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum