Autor Wątek: Pokrak  (Przeczytany 825 razy)

jendrzych

• Gość
Pokrak
« 4 Paź 2013, 09:19 »
Był sobie cross, któremu w zeszłym roku rozklekotał się amortyzator z calową rurą sterową. Nie został przywiązany do drzewa w lesie i porzucony - założono mu sztywny widelec i tak rozpoczęło się jego nowe, bardziej pasjonujące życie.

GALERIA

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Odp: Pokrak
« 4 Paź 2013, 09:26 »
fajny :D
podobuje mnie się jego gełometria :D
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 4 Paź 2013, 09:31 »
To prawda, ładna geometria z tym sztywniakiem wyszła. Ciekawe połączenie podsiodłówki z przednimi sakwami z lowriderem.:)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 4 Paź 2013, 09:37 »
Ale ładnie mu z tymi sakwami! Fajowa kierownica, zdradzisz marke?
Torba na mostku jest na aparat? Możesz przybliżyć?

P.S. Stanowczo protestuję w sprawie imienia!

jendrzych

• Gość
« 4 Paź 2013, 09:55 »
@Dusza
1) Kąsał mnie w nadgarstki - cierpły palce, przedramiona drętwiały, więc zacząłem się rozglądać po świecie za kierownicą bardziej przyjazną rękom powykręcanym pracą przy komputerze. W oko wpadła mi rurka On-One Mary Bar, ale nie widziała mi się cena z przesyłką. Kopałem więc dalej, aż natrafiłem na zagramanicznym forum na człowieka, który twierdził, że świetną - tanią - alternatywą dla produktu O-One jest kierownica trekkingowa firmy XLC. Tania i bez problemu dostępna w Lechistanie.
2) Torba na mostku to samopał - przerobiona fotograficzna. Aparat zresztą w niej wożę. Wyrychtowana była pod poprzedni kokpit: prosta kierownica na mostku 90mm o wzniosie 35st. Nie mam pojęcia jak sprawować się będzie na nowym, poziomym mostku. Czasu by sprawdzić nie było... Poprzednio spisała się genialnie!
Myślę, że opiszę ów twór bardziej szczegółowo. Wkrótce...
« Ostatnia zmiana: 4 Paź 2013, 12:02 jendrzych »

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 4 Paź 2013, 10:12 »
Ja po przesiadce z baranka mam teraz podobną - H-Bar Titeca. Bardzo wygodna, ale myślę nad czymś szerszym i własnie lukałem na Marybara - mógłbyś zmierzyć dla mnie szerokość swojej kierownicy?
Nie boisz się, że obtłuczesz aparat na sztywnym widelcu?

jendrzych

• Gość
« 4 Paź 2013, 11:49 »
Wymiary podam do publicznej wiadomości wieczorem - jak skończę orkę. Wg producenta powinna mierzyć 610 mm więc jest raczej węższa od H-bara (chyba, że się mylę). Ach! Jeden szczegół - kierownica ma średnicę 1"...

W kwestii aparatu - czynników mogących zaszkodzić jest wiele. Rodzaj aparatu np. - wożę się z bezlustrzanką (sony nex) więc nie ma w nim zbyt wiele elementów mechanicznych. Dużo może zależeć od stylu jazdy i terenu. Nie jeżdżę specjalnie po wądołach, ale korzeni, kamulców i kocich łbów nie unikam (ostatnio fiknąłem kozła przy zjeździe z wybrukowanej górki i objuczony Pokrak przeleciał mi nad głową) a przedmiotowa torba jest wyściełana gąbką grub. 1 cm. Dodatkowo -  pod oparcie na mostku - doszyłem na jej plecach pas wypełniony wyściółką ze starej twardej karimaty. Myślę, że gdy biegam z aparatem wrzuconym do torby na ramię, cierpi on większe katusze...

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
« 4 Paź 2013, 12:42 »
Fajny z tego Pokraka rower:-) A jaki to dokładnie model kierownicy- na stronie jednego z e-sklepów są dwie kiery XLC trekingowe, różnią się tylko gięciem? Twoja jest chyba ta mniej gięta?

jendrzych

• Gość
« 4 Paź 2013, 12:45 »
@TomiliDżons
Kierownica: XLC HB-C01. Producent podaje, iż kąt gięcia wynosi 59st, ale zaznaczyć trzeba, że dotyczy to faktycznej wartości między rurkami. Rzeczywiste oięcie do tyłu (sweep back) względem linii prostopadłej do osi roweru wynosi ca. 37st. Brak wzniosu.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 4 Paź 2013, 13:07 »
jest raczej węższa od H-bara

Masz rację, H-bar ma 660 mm. Mary też węższy (645) - szukam dalej.

jendrzych

• Gość
« 4 Paź 2013, 13:22 »
Nie będę więc mierzył dokładnej szerokości.

Da się kierownicę przedłużyć! Proponuję poszukać czegoś w tym stylu: LINK. Powinno dodać jakieś 2x 16 mm do szerokości. Ja zleciłbym wykonanie ślusarzowi i wetknął w H-bar'a.

Ewentualnie przyjrzyj się temu: LINK. Nie jest najtaniej, ale całkiem szeroko.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 4 Paź 2013, 13:51 »
"PLEASE NOTE: not for use with aluminum or carbon handlebars."

Ja sporo po kamiorach i korzeniach się tłuczę, wolę jednak żeby kierownica stanowiła spójną całość ;)

Te za baksy fajne, ale cena jak za Jonesa!

Gdzieś tam jest i czeka na mnie.

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
« 5 Paź 2013, 19:06 »
Kumpel w rowerze ma takie cudo on-one http://www.on-one.co.uk/i/q/HBOOFG/on_one_fleegle_handlebar Na początku myślałem, że będzie za szeroko bo to wreszcie 72cm rury. Po 10km doszedłem do wniosku, że taka kiera jest całkiem wygodna 8)

mariobiker

• Gość
« 7 Paź 2013, 10:20 »
Bardzo ciekawa maszyna  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum