Autor Wątek: Gibraltar - Nordkapp 2014  (Przeczytany 1891 razy)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Gibraltar - Nordkapp 2014
« 5 Paź 2013, 12:27 »
Po moim pierwszym poważniejszym sukcesie wycieczkowym, tj. zdobyciu Gibraltaru wróciłem niesamowicie szczęśliwy. Spelnilem swoje wielkie, wieloletnie marzenie, przeżyłem przygodę życia :-)
 Cel na następny rok wydawał mi się oczywisty, mekka rowerzystów jest moim punktem G na mapie Europy  ;D
Niestety coś, kompletnie nie wiem co, każe mi wrócić na południe i stamtąd rozpocząć kolejna podróż. Jakby nie patrzec, nie mam wyboru :P

Startować chce na poczatku lipca, więc znów naraze się na hiszpańskie upały, ale lubie Ciepło.

Pewne punkty to Tarifa, przyladek Roca, Andora, Paryż, Bruksela, Świnoujście, dalej przez Norwegię na sama północ.

Czas to maksymalnie 3 miesiące.

Potrzebuje Waszej pomocy w wytyczeniu trasy, tzn znalezieniu najciekawszych punktów na trasie których nie mogę ominąć.
Priorytet dla miejsc atrakcyjnych pod względem naturalnego piękna ale i wyjątkowym miastami nie pogardze. Mam nadzieję że będziecie mieli spoooro pomysłów :-)
 Nie mam nic przeciwko gorom, w dużych miastach pewnie 2-3 noce odpoczynku

*jedyne co może pokrzyżować moje plany to:
-mama, jeszcze nic nie wie,
-kontuzja, cały czas diabelsko boli mnie achilles od powrotu i nie chce minąć,
-proces rekrutacyjny na uczelnie może wymagać mojej obecności gdzieś  :-\
-kobieta :-P
.
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Gibraltar - Nordkapp 2014
« 5 Paź 2013, 13:52 »
Potrzebuje Waszej pomocy w /.../ znalezieniu najciekawszych punktów /.../ których nie mogę ominąć.

Najciekawsze punkty już byłeś trafnie zidentyfikowałeś.
Zmierzając tam, możesz liczyć na pomocną przychylność, otwartość, ochoczą sympatię.

Tak tycząc, każda podróż będzie spełnieniem, 'wrócisz niesamowicie szczęśliwy', 'przeżyjesz przygodę życia'. Bylebyś tylko nie rwał - inaczej cel przedwcześnie osiągniesz, dojdziesz, podróż zbyt szybko (wstydliwym wypadem) się skończy. To zaś zawsze jest powodem zawodu, smutku, rozczarowania. Znużeniem, rozdrażnieniem, awersją na samą myśl możliwie podobnych przyszłych (skopanych) 'podróży'. Człowiek się zamyka, alienuje ... zwyczajnie się odechciewa.
Zerwanie Achillesa przy tym to bagatela.

Twój apel o 'spooooro pomysłów' przynajmniej jest nie na miejscu (najpierw ruszaj głową), świadczy o braku doświadczenia lub nawet grubiaństwie.

Drogi King144000 każda podróż jest unikalnie inna - na 'G' masz przecież i Genewę i Grodzisk Maz!

Zanim się za 'tycznie' zabierzesz, zrealizuj to.
( ;))

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 5 Paź 2013, 14:13 »
Łatoś, wytlumacz mi proszę co jest grubianskiego w pytaniu się o ciekawe miejsca w dziale 'Planowanie trasy'  ;D

Offline Giovanni

• Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 7 Paź 2013, 19:53 »
Gdyby taką trasę robił Giovanni to odwiedziłby on Wandeę, Bretanię i Normandię we Francji oraz Rugię w Niemczech. 
ps. jak wracasz z Przylądka? Samolot z Norwegii, czy rower przez Helsinki i Suwałki lub przez Karlskronę i Gdynię?

pzdr
« Ostatnia zmiana: 8 Paź 2013, 17:24 Giovanni »

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 8 Paź 2013, 22:07 »
*jedyne co może pokrzyżować moje plany to:
-mama, jeszcze nic nie wie,
-kontuzja, cały czas diabelsko boli mnie achilles od powrotu i nie chce minąć,
-proces rekrutacyjny na uczelnie może wymagać mojej obecności gdzieś  :-\
-kobieta :-P
.

Sposób na:
- mamę - po prostu pewnego dnia wyjeżdżasz i po paru dniach wysyłasz pocztówkę
- kontuzję - przejdzie, możesz popróbować jeździć w innych butach (u mnie ma to duże znaczenie)
- rekrutację - na większości uczelni nie trzeba być osobiście, zazwyczaj może to załatwić ktoś za Ciebie za Twoim upoważnieniem (wiem z własnego doświadczenia)
- kobietę - zawsze możesz ją wziąć ze sobą ;) a jak nie ta to inna :P

Pierszej i ostatniej rady nie musisz traktować serio :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 11 Paź 2013, 07:41 »
Oho, pojawił się ktoś młodszy od rowerasa :)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 13 Paź 2013, 19:50 »
Gdyby taką trasę robił Giovanni to odwiedziłby on Wandeę, Bretanię i Normandię we Francji oraz Rugię w Niemczech. 
ps. jak wracasz z Przylądka? Samolot z Norwegii, czy rower przez Helsinki i Suwałki lub przez Karlskronę i Gdynię?

pzdr
Dzięki, poprzegladalem zdjęcia tych regionów we Francji i muszę przyznać że mnie zacheciles ;)
Powrót z północy póki co stanowi dla mnie kłopot. Rozwazalem opcje autobus, pociąg do helsinek, prom, autobus. Jednak wychodzą nieprzyjemne kwoty rzędu 1000zł... może ktoś zna tańszy sposób?
Sposób na:
- mamę - po prostu pewnego dnia wyjeżdżasz i po paru dniach wysyłasz pocztówkę
- kontuzję - przejdzie, możesz popróbować jeździć w innych butach (u mnie ma to duże znaczenie)
- rekrutację - na większości uczelni nie trzeba być osobiście, zazwyczaj może to załatwić ktoś za Ciebie za Twoim upoważnieniem (wiem z własnego doświadczenia)
- kobietę - zawsze możesz ją wziąć ze sobą ;) a jak nie ta to inna :P

Pierszej i ostatniej rady nie musisz traktować serio :D
Z uczelnia sprawa jest taka, że jakieś badania chcą ale już chyba wiem jak to załatwić.system co do reszty przyznaje rację :-D
Oho, pojawił się ktoś młodszy od rowerasa :)
Marku, możesz rozwinąć myśl? :P

Offline Giovanni

• bikestats
« 13 Paź 2013, 20:40 »
1.
Rozwazalem opcje autobus, pociąg do helsinek, prom, autobus. Jednak wychodzą nieprzyjemne kwoty rzędu 1000zł...
Możesz dać  dokładniejszą rozpiskę? Nie spodziewałem się, że aż tyle wychodzi.
2.
Dlaczego dziwaczna. Trzy miesiące to 9000 km (czyli 1 dzień = 100 km), a trasa z Gib ar Taric na Przylądek to wg. googla 5500 km. Ze zwiedzaniem zwiększy się do 7000 km, nawet jeśli dodamy 1200 km na powrót do PL (liczone z Przylądka do Rovaniemi i z Talina do Ełku) to i tak w 3 miesiącach Kolega się zmieści.
« Ostatnia zmiana: 13 Paź 2013, 20:51 Giovanni »

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 13 Paź 2013, 21:09 »
Trasa dość dziwaczna.
Wilku, wybacz ale określenie "dziwaczna trasa" slyszane z Twoich ust brzmi co najmniej głupio  :lol:

Wszystkie Wasze uwagi czytam, myślę i kalkuluje... :P

Offline Giovanni

• bikestats
« 13 Paź 2013, 21:13 »
Gdybym miał 3 miesiące wolnego czasu, to w ogóle nie marnowałbym ich na trasę w tej części Europy. Zwłaszcza, przy tych cenach i kursie Euro. Ech, kiedy ja miałem 3 miesiące wolnego? Tyle czasu, to aż się prosi o jakąś konkretną trasę w tanich krajach na wschodzie.
Ceny nie mają znaczenia. W Lidlu w PL i w Lidlu w Finlandii za podstawowe, dla turysty, produkty ceny są podobne. W Norwegii wcinaliśmy  chleb najniższej pułki (wcale nie tostowy) za 2,5- 3 zł za sztukę 0,75 kg. Makarony, fasola, parówki i "nutella" nie były w cenach znacząco odbiegających od polskich. Wysnuwam teorię, że na wschodzie człowiek wyda więcej bo sobie kawy/piwa/posiłku w knajpie nie odmówi a w Skandynawii żywi się tylko tym co sam ugotuje/zaparzy.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 13 Paź 2013, 21:24 »
ja mam pytanie o sens:

dojechałeś z Polski na Gibraltar. Teraz chcesz zrobić Gibraltar - Nordkapp, czyli w połowie dokładnie to samo, tylko w drugą stronę. Warto? Jest sens? Taka trasa jest oczywiście bardzo medialna, przejechanie Europy z jednego krańca na drugi. Ale z drugiej strony bardzo droga - wymaga transportu z 2 miejsc miejsca, a i ceny w sklepach niczego sobie.

Nie lepiej wybrać sobie jakieś nowe miejsce, rejon, dokładniej je zobaczyć, poznać? Może pętla, może tylko dojazd/powrót jeden raz - wtedy też zaoszczędzisz. A może zamiast 3 miesięcy wybrać np 2, ale polecieć gdzieś w odległe rejony? Mi by było szkoda tak długiego wyjazdu na przelotówkę i to w dużej mierze tam gdzie się już było ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Giovanni

• bikestats
« 13 Paź 2013, 21:32 »
To nie tak prosto, nie zawsze się takie sklepy uda znaleźć, nie zawsze ten tańszy chleb i inne produkty akurat są itd. Jak ja jechałem - to od czasu do czasu trafiały się tanie chleby w cenach podobnych do polskich, ale z reguły były to chleby za ok. 10zł. I to nieprawda że ceny w Lidlu w PL i Finlandii są podobne, ceny są zauważalnie wyższe.
A jak ja śmigałem w 2009 to zawsze (podkreślenie nie przypadkowe) mieliśmy ten chleb za 2,5- 3 zł- nazywał się, o ile pomnę kneipbrod. Chociaż trzeba przyznać, że czasem zdarzało się na wykupić cały nakład taniego chleba ze sklepu (i trzeba było te kilka dużych bochnów gdzieś upchać).
Jeszcze raz napiszę, że różnic w cenach podstawowych produktów nie zauważaliśmy (Norwegia i Finlandia- w Szwecji mieliśmy jeszcze wszystko z PL)

Całość wyjazdu ( z promami, pociągami etc.) wyszła 1700 zł za 54 dni czyli circa 30 zł/dzień.

ja mam pytanie o sens:
Pytanie o sens jest bez sensu. Kolega ma tyle lat, że zanim skończy studia świat objedzie :)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 14 Paź 2013, 19:23 »
Całe to sakwiarstwo jest bez sensu. Pedałować tysiące kilometrów i jeszcze spać w krzakach - gdzie tu sens i logika.

Lepiej, mimo wszystko, jechać z zimnego do ciepłego.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 14 Paź 2013, 19:36 »
Dobra, przyznaje, daliscie mi sporo materiału do myślenia  ;)
Tyle czasu, to aż się prosi o jakąś konkretną trasę w tanich krajach na wschodzie.
Wschód też mi chodził po głowie...
mało osób w ten sposób jeździ - przede wszystkim z przyczyn transportowych. A Ty skoro jak sam piszesz z kasą się liczysz - powinieneś tym bardziej na to zwrócić uwagę.
Fakt, argument ekonomiczny jest bardzo mocny, jednak z moja młodzieńczą naiwnością wychodzę z założenia że marzenia nie mają ceny.
ja mam pytanie o sens:

dojechałeś z Polski na Gibraltar. Teraz chcesz zrobić Gibraltar - Nordkapp, czyli w połowie dokładnie to samo, tylko w drugą stronę. Warto? Jest sens? )
Nie zgadzam się. Myślałem żeby pojechać zupełnie inna droga niż w tym roku, to by już nie było to samo. Dla przykładu podam Piotra Strzezysza  który drugi raz jedzie ta sama trasa przez Alaske i Kanadę, dokładnie ta sama droga. I jego przeżycia i doznania są diametralnie inne  ;)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 14 Paź 2013, 20:11 »
Marku, możesz rozwinąć myśl?
Mogę : nie przypadł mi do gustu poziom porad dla Ciebie - tej dotyczącej mamy, ale też i kobiety i uczelni.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum