Autor Wątek: Którą nogę zarzucacie przez siodełko gdy ruszacie?  (Przeczytany 2517 razy)

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
Ja też przerzucam prawą nogę przez rower - stojąc z jego lewej strony. Czy ma ktoś odwrotnie ??? Czy są tu lewo nożni :P

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ja przerzucam prawą nogę od lewej strony roweru - jestem miałki:( :'(
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

blondas

• Gość
Ja też przerzucam prawą nogę przez rower - stojąc z jego lewej strony. Czy ma ktoś odwrotnie ??? Czy są tu lewo nożni :P
Ja jestem. Zazwyczaj wsiadam na rower lewą nogą.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
No więc ja idę bliżej osi jezdni, a rower jedzie bliżej krawędzi.
W krajach z ruchem lewostronnym też? ;)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Większość z nas wsiada przekładajac prawą nogę. A jak jest w krajach z lewostronnym kierunkiem jazdy? Jak tam ludzie wsiadaja? Tam nawet motocykle mają z drugiej strony kopkę.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Może to zależy od tego, czy ktoś jest praworęczny czy leworęczny, bo chyba największym problemem jest prowadzenie roweru z innej niż zazwyczaj strony, a nie samo przekładanie nogi.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Ręka wiodaca nie ma chyba nic wspólnego z nogą wiodacą czy wiodącym okiem. W wojsku uczy sie maszerować z lewej nogi, by wykorzenić pewne nawyki z cywila. Osoby praworęczne wyśmienicie celuja z broni lewym okiem przekladając broń na lewą stronę.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna aaadam

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.07.2013
    • Adama podróże, małe i duże.
Wszystko zależy jak leży/stoi :P Najczęściej jednak dźwigam prawą nogę.

Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Jest nas trzech? Zaczynam się obawiać ....

nie pozostaje mi nic innego, jak was skrytykować...

Już?
Poczekajmy do 2,3 strony  :P
Nie wolno tak od razu  :(

po 3 stronach was wyśmieję - poza tym żadne badania nie wskazują, że wsiadający z lewej są nienormalni...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Myślę że wypowiedź mistrzyni, Mai Wloszczowskiej na ten temat rozwieje choć część Waszych wątpliwości:

Jak wsiadać?

Prawidłowo powinno to wyglądać tak: obiema rękami chwytamy kierownicę, stojąc po lewej stronie roweru przenosimy prawą nogę nad siodełkiem i opieramy na pedale (wpinamy SPD lub wsuwamy nosek), naciskamy na pedał
W dodatku jest to wypowiedź o profesjonalnym wsiadaniu, co świadczy o poziomie, kunszcie i klasie osób wsiadajacych z lewej strony.
Źródło: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105122,7651735,Wsiadanie__zsiadanie__pedalowanie.html

Mało tego! Nawet nonsensopedia podaje:
Masz rower przed domem?
Teraz stań po lewej stronie.
Przerzuć prawą nogę nad ramą
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2013, 10:51 King144000 »
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
Tylko prawą nogę stojąc z lewej, ale w tym przypadku wynika to z umiejscowienia łańcucha z prawej strony roweru.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
Damian90, niby racja ale mówimy o objezdzaniu świata, mało kto będzie podbiegał pod górkę z objuczonym sakwami rowerem na ramieniu  :lol:

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Ja też przerzucam prawą nogę przez rower - stojąc z jego lewej strony.
Młodość ...
Ja już jestem stary i nie daje rady tak wysoko podnieść nogi i muszę jeździć na damce  ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Większość z nas wsiada przekładajac prawą nogę. A jak jest w krajach z lewostronnym kierunkiem jazdy? Jak tam ludzie wsiadaja? Tam nawet motocykle mają z drugiej strony kopkę.
Należy zadać sobie zasadne pytanie czy w krajach z ruchem lewostronnym ludzie mają napęd po lewej stronie.
mnie to tito z której strony, ważne bym pamiętał, żeby nie przerzucać nogi, jak mam fotelik z dzieckiem z tyłu ;)
A to chyba ma znaczenie tylko na początku wycieczki. Jak zapomnisz, to potem masz spokój do końca jazdy, prawda?

---

Gdy zsiądziecie i trzeba rower przenieść, to na które ramię go zarzucacie?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga

Gdy zsiądziecie i trzeba rower przenieść, to na które ramię go zarzucacie?
Na prawe ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum