Autor Wątek: Drogi warte przejechania  (Przeczytany 1129 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Drogi warte przejechania
« 7 Paź 2013, 13:33 »
Hej, jeżdżąc tu i ówdzie po naszym kraju, zdarzało mi się kilkukrotnie przejechać drogą, która była prawdziwą perełką dla mnie jako sakwiarza. Tego typu "atrakcje" raczej nigdzie nie są w przewodnikach opisywane, czasami co najwyżej zaznaczane na mapach jako drogi "widokowe".
W tym wątku chciałbym, abyśmy dzielili się swoimi doświadczeniami, może uda się zrobić jakąś mapkę - ewentualnie jakoś to wcielić do mapy nawierzchni Turysty, aby nie było iluś tam mapek?
Chodzi mi przede wszystkim o takie drogi, które zdecydowanie wybijają się ponad inne w okolicy, widokowością, malowniczością, krętością, brakiem ruchu, nawierzchnią itp.
Na początek kilka moich typów:
woj. pomorskie, pow. gdański, gmina Przywidz.
Egiertowo - Kamela - Roztoka - Klonowo Górne - Klonowo Dolne - Przywidz - jez. Przywidzkie (chyba możliwa pętla wokół) - Gromadzin - Bliziny. Droga lokalna asfaltowa o charakterze górskim, kręta, częściowo w lesie, liczne podjazdy i zjazdy.
Droga dochodząca do poprzedniej:
Roztoka - Nowa Wieś Przywidzka - Majdany - Ząbrsko Górne - Marszewska Góra - Jodłowno. Droga lokalna asfaltowa o charakterze górskim, kręta, częściowo w lesie, liczne podjazdy i zjazdy.
Przywidz - (na wys. Piekła Dolnego w prawo) - Szpon - Jasiowa Huta - skrzyżowanie z DW224. Droga płaska w dolinie rzeki, trasa dość kręta, malownicza.
woj. zachodniopomorskie, pow. drawski, gmina Złocieniec.
Cieszyno - Skąpe - Warniłęg - Jaźwiny - Grabinek. Bardzo malownicza trasa, pagórkowata, momentami bardzo ładne widoki na jez. Drawsko.

Czy taka inicjatywa ma sens? :)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Drogi warte przejechania
« 7 Paź 2013, 13:44 »
Tez czasami trafiam na fajne odcinki ale wg mnie sporo o ich atrakcyjności - subiektywnie przez nas odczuwanej - wiele zależy od " tej chwili". Dosyć często okoliczności i moment, w którym znaleźliśmy się na danej drodze wpływa na to jak ją postrzegamy. Jednak sporo może być dróg uniwersalnych, które zawsze i dla każdego pozostają piękne. ;)

Pomysł dobry ale wydaje mi się by nie robić kolejnej suchej bazy danych ale poopowiadać i najlepiej powrzucać zdjęcia o tych miejscach. Dla mnie krótka historia byłaby lepsza niż punkt na mapie.

W te wakacje trafiłem na taką drogę... ale o tym w następnym odcinku.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 7 Paź 2013, 13:57 »
Czy taka inicjatywa ma sens?

Każda ma, która prowadzi do fajnych wspomnień i inspiracji.
Jednak czy muszą być tylko polskie?

... a że wskazówki bedą bardzo subiektywne - to naturalne :]

Na świeżo:

Góry Izerskie - u nas Jakuszyce i okolice, ale bardziej chyba
po czeskiej - pod Smrekiem, od strony Smedawy:

Karkonosze - po czeskiej stronie, szliśmy tędy kilkanaście
kilometrów od wysokości Vouseckiej Boudy do Jakuszyc:

Dokładne ślady w tym linku.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 7 Paź 2013, 14:37 »
Jednak sporo może być dróg uniwersalnych, które zawsze i dla każdego pozostają piękne.

No i w takie celuję :)

Pomysł dobry ale wydaje mi się by nie robić kolejnej suchej bazy danych ale poopowiadać i najlepiej powrzucać zdjęcia o tych miejscach. Dla mnie krótka historia byłaby lepsza niż punkt na mapie.

E, jak już wiesz jak tam dokładnie jest, to już nie ma takiego efektu zaskoczenia ;) Zresztą większość dróg asfaltowych można sobie prześledzić w streetview...

Jednak czy muszą być tylko polskie?

Absolutnie nie, zagramaniczne jak najbardziej też.

Tak gwoli ścisłości, to te drogi, które podałem powyżej - przejechałem samochodem, więc moim niecnym planem jest tam kiedyś przejechać rowerem i dogłębniej zwiedzić te okolice. Czyli krótką historię mam odhaczoną, a zdjęć brak :P

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 7 Paź 2013, 15:10 »
Ma sens jak najbardziej ale.... :)
A tak całkiem poważnie to brakuje mi bazy fajnych dróg w "niefajnych" okolicach które zazwyczaj staramy się poprostu jak najszybciej przejechać. W necie jest 150 wersji trasy z Przemyśla do Suwałk ale ani jednej z Wa-wy do Poznania.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 7 Paź 2013, 16:52 »
W tym wątku chciałbym, abyśmy dzielili się swoimi doświadczeniami, może uda się zrobić jakąś mapkę - ewentualnie jakoś to wcielić do mapy nawierzchni Turysty, aby nie było iluś tam mapek?

Tomzoo, jeśli mają to być perełki, to sugerowałbym jednak oddzielną mapkę. Raz, że w gąszczu tych wszystkich moich dróg perełki zginą, dwa - że moja mapka jest jednocześnie kroniką-zestawieniem przejechanych przeze mnie dróg i chciałbym to w tej formie pozostawić.

A te wybrane przez Ciebie z Pomorskiego to i wg mnie są perełkami. Pamiętam, jak byłem zachwycony jadąc pierwszy raz z Jodłowna do Egiertowa.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 7 Paź 2013, 16:53 »
Droga stu zakrętów! asfalt, dłuuugi podjazd (no, jak na polskie warunki przynajmniej).

Jeśli chodzi o pomorskie to mapa Turysty tu daje radę - te najlepsze wg niego drogi są zwykle i najładniejsze.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 7 Paź 2013, 17:36 »
Moja ukochana droga to odcinek z Bukowiny Tatrzańskiej do Wierchporońca, a stamtąd dalej drogą Oswalda Balzera przez Brzeziny i Jaszczurówkę do Zakopca. Droga ma mnóstwo zakrętów, zjazdy, podjazdy i fantastyczne widoki na Tatry Bielskie i Wysokie. Alternatywna droga z Bukowiny do Zakopanego, biegnąca przez Poronin, ma zdecydowanie większy ruch (zwłaszcza ostatni, płaski odcinek z Poronina) i bez porównania gorsze widoki.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 7 Paź 2013, 18:11 »
Zgadzam się z Menelem. Co by nie mówić, to np w górach większość tras jest przynajmniej niebrzydka, nienudna, góry już same w sobie[ zwłaszcza dla kogoś kto nie ma ich na co dzień] są atrakcyjne.

Bardzo wartościowe są zwłaszcza porady co do tras w rejonach kraju mało atrakcyjnych, płaskich, rolniczych. Coś co może sprawić by nie był to czysty tranzyt i gapienie się na przednie koło.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Misi3k_pl

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 22.01.2014
    • Blog rowerowy Masy
« 25 Sty 2014, 11:02 »
To ja zapraszam Was do Polski północno-wschodniej, warto przejechać podlaski szlak bociani, który biegnie przez 4 parki narodowe: Wigierski Park Narodowy, Biebrzański Park Narodowy, Narwiański Park Narodowy oraz Białowieski Park Narodowy. Zobaczycie wszystko od pięknych jezior przez malownicze rozlewiska  a skończycie na dzikiej puszczy ;)

Rowerowe Wyprawy Masy - blog o podróżach rowerowych, ciekawostki, porady oraz miejsca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum