Autor Wątek: [foto] Albania VI.  (Przeczytany 1541 razy)

Offline Mężczyzna szymonowski

• Miasto:
  • Na forum od: 09.10.2013
[foto] Albania VI.
« 9 Paź 2013, 08:47 »
Czołem ;-)

Wrzuciłem zdjęcia z urlopu, są tu: https://www.flickr.com/photos/140661507@N08/sets/72157672130766255

pzdr,
Szymek
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2016, 09:48 szymonowski »

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Odp: [foto] Albania VI.
« 9 Paź 2013, 09:10 »

foty sprawiają, że chce tam się pojechać :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 9 Paź 2013, 09:18 »
Istotnie piękne zdjęcia, szkoda że tak mało opisów - poczytałby człowiek :)
Muzyka skończyła mi się w połowie, może dorzucisz coś jeszcze do playlisty bo fajna?

Opierałeś się tylko na sztabówkach czy wybór trasy był podyktowany wcześniejszymi doświadczeniami w Albanii? Ludzie z relacji wydają się mega przyjaźni, nie było żadnych niesnasek?

Kapitalny wyjazd, gratuluję.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 9 Paź 2013, 09:23 »
piękna galeria. Pięknie spędziłeś czas, te dzikie drogi, super sprawa. Twoje pojawienie się i pierwszy post z taką galerią na start dałeś, nieźle. Tak zastanawiało mnie jak oglądałem zdjęcia m.in. to że pisałeś o awariach, a rower Twój wygląda na solidny. Coś oprócz dętek?

• Miasto:
« 9 Paź 2013, 09:34 »
No opisów to i tak jest rekordowo dużo, zresztą podobnie jak zdjęć. Wraz z wiekiem maleją umiejętności selekcji i przekazywania treści za pomocą obrazów  ;-)

Playlistę można zapętlić. Dorzuciłem jedną piosenkę. Ogólnie polecam album Bombino - Nomad.

Jak wskazuje oryginalna nazwa albumu, nie był to pierwszy wyjazd w tamte strony. Led Zeppelin doszli z numeracją albumów tylko do IV, a tu proszę - VI ;-)  Rok temu myślałem, że niczego nowego i w miarę ogarniętego już nie wykroję, ale dziwnym trafem udało się zrobić tak, że sumarycznie powtarzałem najwyżej 1 dzień, na 13 dni jazdy. Także to było główne kryterium wyboru trasy: żeby nie powtarzać. Przy okazji było to pretekstem do wbijania się w dziwne miejsca, niekoniecznie rowerowe. Chociaż w pewnym momencie trzeba było gdzieś zacząć dojeżdżać, bo bym się nie wydostał na czas. Odpuściłem przez to fajny kawałek, na którym nawet Google nie wytycza pokazuje ścieżki (etykiety). A jak wskazuje doświadczenie potrafi wytyczać bardzo optymistycznie ;-)

Ludzie są bardzo spoko, choć wymaga to trochę doświadczenia (ale niekoniecznie z wyjazdów na Bałkany, może być np. z Polski) i minimalnego zasobu słownictwa. Trzeba być komunikatywnym, no i nie prezentować syndromu "Polak na wczasach". Ogólnie, jeśli chodzi o nastawienie, to znacznie powyżej ogólnie pojętej normy.

pzdr.
Sz.

• Miasto:
« 9 Paź 2013, 09:42 »
1. Dętki: Bałkany, więc full kolców, cierni itd. Wbijały się także przez ścianki boczne (więc opancerzone Marathony nie gwarantują 100% bezawaryjności). Zjazdy dziwnymi trasami mogą też pociąć ścianki opon o kamienie.

2. Tego dnia kiedy opóźniło mi wyjazd:
- dwie dziury w dętakch
- zerwany łańcuch
- skrzywiona przerzutka - wyglądało, że śmiertelnie, ale dało radę trochę naprostować (SRAM!). Nie wiem czy skrzywienie nastąpiło przy upadku, czy zblokował się łańcuch i przez to (było ciemno, walczyłem, żeby nadążyć za koniem, te sprawy),
- wyrwana taśma stabilizująca hak w sakwach Crosso,
- spora dziura w spodniach.

EDIT: po częściowym naprostowaniu i ustawieniu przerzutka działała bez zarzutu.

3. Z ciekawostek: po ulewie/błocie zasyfiło mi pancerz przerzutki tylnej tuż nad tą przerzutką. Nie chciało mi się tego wymieniać, więc się siłowałem, aż wyrwałem linkę z tego metalowego bloczka, który jest w manetce. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. W efekcie wymieniłem i ten kawałek pancerza i linkę. Prawdopodobnie prewencyjne zalanie tego pancerza smarem do łańcucha uchroniłoby mnie przed tymi zabawami.
« Ostatnia zmiana: 9 Paź 2013, 09:56 szymonowski »

Offline Kobieta justabrr

• Miasto: Kraków/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 06.04.2013
    • TUPTAM-O rodzinnym podróżowaniu i nie tylko
« 9 Paź 2013, 13:17 »
Przepiękne zdjęcia i dzika wyprawa przez albański wertep :) Chmurno-swietliste albańskie góry zachwycają. No a jak było z tymi pasterskimi psami?

• Miasto:
« 9 Paź 2013, 13:25 »
W tym roku spoko, dużo lepiej niż w maju w Rumunii. Dwa lata temu trafiłem na bandę 10 pasterskich psów, akurat rozwścieczonych przez maszyny wolnobieżne budujące drogę. Pewnie widziały spychacz pierwszy raz w życiu. A były to takie psy, które odpowiadały za to, żeby wilki i niedźwiedź nie zjadły owiec (serio, to nie jest metafora). No więc było cienko. Szczęśliwie dobiegł pasterz. Wolę nie myśleć, co by było, gdyby się nie pojawił.
Za to załapałem się na nocleg u pasterzy (była 19 i było ryzyko, że nie zdążę wydostać się poza rewir tych psów, które mogłyby mnie w nocy odwiedzić).

Offline Kobieta justabrr

• Miasto: Kraków/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 06.04.2013
    • TUPTAM-O rodzinnym podróżowaniu i nie tylko
« 9 Paź 2013, 14:22 »
No to chyba trzeba jeździc w stroju pasterskim z kijkiem ;-)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Paź 2013, 14:44 »
Miałeś zapewniony transport do Albanii? Ile kilometrów przejechałeś?

Witam i dziękuję za uzupełnianie Panoramio ;) Bardzo przydawały się Twoje zdjęcia podczas planowania trasy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Miasto:
« 9 Paź 2013, 14:59 »
>Miałeś zapewniony transport do Albanii?
transport publiczny

> Ile kilometrów przejechałeś?
667. Trochę śmiech na sali, ale nie chciało być inaczej. Naturalnie wtedy gdy w ogóle się nie starałem (kawa, kawa, przeczekiwanie deszczu=kawa, jeszcze trochę kapie, zdjęcia na targu, kawa itd.) miałem najlepsze przebiegi, a najmniejsze jak była walka  :)

> Witam i dziękuję za uzupełnianie Panoramio
Do tej galerii też będzie mapka,
dzięki za dobre słowo i polecam się  :D

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 9 Paź 2013, 15:06 »
Tylko rzuciłam okiem na razie, ale juz widzę, że wieczorem po robocie dokładnie wszystko obejrzę i przeczytam. Wygląda nieźle, po bliższym zapoznaniu się będzie na 100% pełne ukontentowanie:)

Albania jest na liście krajów do odwiedzenia.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 9 Paź 2013, 15:30 »
667. Trochę śmiech na sali

U mnie masz bonus x3 za super zdjęcia. Nie przebieg ważny a czy się człowiek nacieszył otoczeniem.
Sądząc po Twoich opisach perypetii z oponami patenty bezdętkowe zdają się być dobrym pomysłem na Albanię. Miałeś jakieś przecięcia Marathonów lub ich oznaki?

• Miasto:
« 9 Paź 2013, 15:37 »
> Sądząc po Twoich opisach perypetii z oponami patenty bezdętkowe zdają się być dobrym pomysłem na Albanię.

No nie wiem...
https://picasaweb.google.com/111620253298278252342/AlbaniaIV?noredirect=1#5609578474609468818

Jak poradzić sobie z czymś takim na bezdętkowcu? O dziwo oponę nawet dało się kupić następnego dnia :o, ale tymczasowo jak naprawisz bezdętkowca?

> Miałeś jakieś przecięcia Marathonów lub ich oznaki?
Nacięcia, tu https://picasaweb.google.com/111620253298278252342/AlbaniaVI#5928425369295145474

Prześwitywało, ale nie było dziur na wylot. Podkleiłem dużymi łatkami do dętek i nie pompowałem powyżej 2,5 bara (teraz pompuję je do <4 barów i też nie wybuchły).
Jeżdżę na tańszych Mondialach 2,0".

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 9 Paź 2013, 16:09 »
fajne foty, aż chce się ruszyć dupę i pojechać

Tagi: albania bałkany 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat