Autor Wątek: Trzymanie ciśnienia w oponach.  (Przeczytany 566 razy)

Offline Mężczyzna glukoz

• Miasto: Gdańsk/Poznań
  • Na forum od: 24.04.2012
Trzymanie ciśnienia w oponach.
« 14 Paź 2013, 22:59 »
Żeby zbytnio się nie rozwlekać: czy istnieją koła, które trzymałyby ciśnienie na poziomie powiedzmy 5 barów dłużej niż dzień? Domyślam się, że praktycznie wszystko w tej kwestii jest zależne od dętki (a dokładniej wentyla). Aktualnie jeżdzę na dętkach z wentylem samochodowym i po dopompowaniu koła jest kwestią nie całego dnia żeby ciśnienie zjechało znowu do około 3 barów, co jest rzeczą dosyć irytującą. Czy wentyl presta załatwi tutaj sprawę?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Trzymanie ciśnienia w oponach.
« 14 Paź 2013, 23:03 »
musisz mieć dziurę (co prawda małą) albo uszkodzony wentyl. Ja muszę dopompowywać średnio raz na pół roku, wentyl samochodowy, dętki continental.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Paź 2013, 23:05 »
Jw. Coś nie tak z dętką. Ew możliwe że opona jest minimalnie uszkodzona, i robi małą dziurkę w każdej nowej dętce...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 15 Paź 2013, 07:38 »
j.w.

Ja po swoich prestach też spodziewałem się dłuższego trzymania ciśnienia, a tak dosyć szybko ucieka, więc rodzaj wentyla nie ma tutaj chyba aż takiego znaczenia.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 15 Paź 2013, 20:02 »
Ja jeżdżę na ciśnieniu ok 5,5 bara. Raz na tydzień dopompowuję - wtedy manometr pokazuje już tylko ok. 4,5 bara.
W tym tempie powietrze schodziło mi zawsze - niezależnie od rodzaju dętek (najczęściej Schwalbe i Continentale) i zaworów (presta i AV).

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Paź 2013, 22:47 »
Pompowałem koła w szosówce 2 miesiące temu do 8,5 bara. Nie wiem ile jest w tym momencie, ale nadal są bardzo mocno nabite, podejrzewam że koło 5-6 jest...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum